napadalni lastnik psa
večkrat berem,da psi napadajo,zdej so pa že lastniki nasilni.
ko sem bila stara 10 let me je ugriznil pes.kužki so mi všeč,pobožam pa nobenega,ker pomoje čutijo moj strah in se bi morda narobe odzvali.doma imam sicer svojega,pri sorodnikih tudi 2,tukaj pa se moja ljubezen konča.
včeraj smo šli z njim na en travnik in se nenadoma proti nam zakadi ogromna psica.moja je bila privezana,ker se psico in lastnika,ki ni dal kej dosti na okolico opazila že prej.pa zakličem:a lahko prosim pokličete svojega psa.pa se nazaj zadere:moj pes je socializiran,ne bom ga privezal zarad vas,ki pridete 1x na leto sem.pa pravi moj:je soc. samo na žalost vas ne uboga.
a folk ne razume,da se eni bojijo psov še posebej,če so velike zverine.ne morem se pa zaradi nevzgojenih lastnikov izogibati večno travnikov,hribov ,itd
kaj menite
Tvoja psica ne mara pasje družbe?
Čisto takole ti povem: moja socializirana in podrejena psička nekje zunaj javnih površin, kjer skoraj ne naletim na živo dušo, tudi ni privezana. Nekje se pa vendar mora zlaufat. Če grem kam, kjer je več sprehajalcev, je pa privezana ravno zaradi takšnih, kot si ti, ki ne vedo, kako bo njihov pes reagiral na druge pse. Moja ni problematična in k drugemu psu steče samo zato, da bi se igrala. Mi je pa hecno, da lastniki psov tako slabo poznajo pasje navade – v naravi psa je, da je rad z drugimi psi, saj je krdelna žival. Če ima torej pes probleme s pasjo družbo, je to zasluga lastnika (razen v kakih ekstremnih primerih).
Samovšečneži imajo en problem,reče pa se mu,ah kje nam se pa to ne more zgoditi,da bi naš social.pes koga ugriznil,kaj ugriznil,naš je tako fin,da tudi renči ne..pes je žival in ravna nagonsko,pa si samovšečneži priznali ali ne.
Sploh pa pes ni neumna žival,problem so neumni lastniki,ki poneumijo še tako pametnega kužka.
Tole je pa tudi neumno razmišljanje in po drugi strani prikaz nekulturnega lastnika psa (po mojem mnenju). Sama imam psičko, posvojeno iz zavetišča pri starosti 2 let. Psička zlata, vendar včasih na pse reagira dokaj agresivno. Včasih zato, ker že vseskozi aktivno delava na tem, vendar se pri kakem še vedno zatakne. Pravila ni, enostavno se v enega od 10 zapiči in reagira agresivno. Psička je VEDNO privezana na sprehodih, tudi če daleč naokoli ne vdim nikogar. In kaj se nama dogaja? Priletijo k nama takšni psi, kot ga imaš ti, spuščeni in bi se kao igrali. Bolj ko govorim lastniku, naj ga prosim priveže, ker moja včasih regaira agresivno, bolj mi tupijo, tako kot ti (pa saj bi se rada samo igrala). Ej, moji ni vedno za igro z vsakim in če sem jaz lahko tako uvidevna do drugih, da imam mojo, za katero se zavedam vseh pomankljivosti in jih še vedno skušamo maksimalno odpravit, potem bodi ti toliko uvidevna do mene, da predno nenadzorovano spustiš psa k moji, vsaj vprašaš, če ga lahko spustiš. Tvoje ravnanje je prav tako neodgovorno do takih, ki se zavedamo pomanjkljivosti svojih psov in naredimo maksimalno, da ne pride do česa, potem pa prileti en pes, katerega lastnik je prepričan, da se vsi psi na tem svetu igrajo in pride do zoprnih,napetih ali celo agresivnih situacij povsem po nepotrebnem. Če si tako kuturna in odgovorna, ti verjetno ne bo problem svojega psa ob srečanju poklicat k sebi in vprašat drugega lastnika, če se lahko psa igrata, in šele nato spustiti psa k igri ali pa psa pripeti in iti mimo.
LP
Lunca, ti dam čisto za prav. Moja psica ima tudi izbrano družbo psov s katerimi se igra. Ne mara pa da nek neznan pes prileti in se hoče z njo igrati. Je zelo dominantna in se ne podredi nobenemu psu, zato lahko v hipu pride do neljube situacije.
Na sprehodih je večina spuščena, saj ne srečava žive duše, če pa že, jo pa vedno pokličem in pripnem na povodec. Se mi še ni zgodilo, da bi moral nekdo kričati naj privežem psa…to storim sama od sebe.
Podobno situacijo imam tudi jaz kot je napisala lunca..tudi moja psička je iz zavetišča in do izpred cca. dveh let je imela rada pasjo družbo. Nato pa se je zgodilo, da so naju 2x v dveh tednih napadle spuščene psice, naša je tako ali tako vedno na vrvici, nikoli spuščena….grozna izkušnja res….
in posledica tega: tudi pri njej zdaj ni pravila, koga bo imela rada in koga ne. Se zgodi, ko naju zasledujejo spuščeni psi, ki se hočejo igrat, ona ne…a potem pa naju gledajo kot deveto čudo, ko se naša repeči…pač ne mara…..pa kar naprej delava na tem, ampak očitno se ji je strah preveč vtisnil in se tega zlepa ne bo znebila…da ne govorim , kakšna je po tem, ko se razburi, se trese od strahu in repenčenja…..
In se ne bi strinjala s trditvijo metulke, da če ima pes probleme s pasjo družbo, je to zasluga lastnika…..no, pa da slišim “recept”, kako naj moji kužki dopovem nasprotno….
Napisala si, da tvoja ni problematična in da k drugemu psu s teče samo zato, da bi se igrala. Nadalje si napisala, da ti je hecno, da lastniki psov tako slabo poznajo pasje navade, saj je v naravi psa, da je rad z drugimi psi, saj je krdelna žival.
Iz navedenega sem sklepala, da tvoj pes pač prosto leta k drugim psom. Pa saj ne gre za to, ali je privezana ali ne. Gre za to, da tvoj pes, lahko tudi na vrvici, prileti k drugemu psu, za katerega ne veš, kako bo reagiral (izjema so seveda psi, katere že poznaš in veš, da so za igro ali zgolj ovohavanje). Glej, jaz svojo tudi na vrvici takoj dam čisto na kratko ob nogo, na kontra stran, kot gre mimo pes, ampka mi to nič ne pomaga, ker pes prileti k moji. Seveda je v naravi psov, da so krdelne živali in se igrajo, ovohajavajo in vse ostalo. Samo moja tega (včasih) ne tolerira in ja, odreagira precej agresivno. Glede na njeno govorico telesa potem vidim, ali bo šlo mimo ok in se psa lahko ovohata (z dovoljenjem lastnika) ali ne, igra pa se samo z redkimi psi, ki jih že dalj časa pzna in se skupaj sprehajamo. Zato ti pravim, da bi bilo odgovorno od tebe, da tudi če imaš psa na vrvici, predno ji dopustiš, da leti k drugemu psu, za katerega ne veš, kako bo odreagiral, vprašaš drugega lastnika, če lahko. Jaz bi srčno rada videla, da bo moja enkrat tudi prijazna do vseh, se z vsemi igrala in bla, bla, bla, vendar zaenkrat to ne gre in psička je moja odgovornost in zavedam se vseh njenih napak, zato bi bilo lepo, da bi tudi drugi lastniki ravnali malo bolj odgovorno pri srečanjih z neznanimi psi. Ker scene so potem povsem nepotrebne – prvič ima tvoja potem slabo izkušnju, po drugi strani, pa tudi jaz z mojo stopim dva koraka nazaj pri trudu, da bi to odpravili. Samo za to gre.
LP in brez zamere. Samo hotela sem še drugo plat povedat.
Ja, psi so krdelne živali in tako se tudi obnašajo. Njihovo krdelo jim je sveto, za ostale jim je pa večinoma vseeno. In vsaka igra je v glavnem tekmovanje (vedno gre za merjenje moči – na očiten ali pa malo bolj prefinjen način, ki ga velika večina lastnikov niti ne opazi).
V naravi je tako, da krdelo zagotavlja preživetje posameznika in se pripadnikov tujega krdela (kar tuj pes vsekakor je) niti slučajno ne razveselijo in se z njim nič ne igrajo. Zato jaz ne bi preveč govorila, da se mora vsak pes razveseliti čisto vsakega drugega psa in se z njim igrati, drugače je z njim (in lastnikom) nekaj resno narobe.