Napihal 0,75, začasno odvzeto vozniško dovojenje

Zdravo. V soboto ponoči so me policisti ustavili in test je pokazal 0,75 miligrama alkohola v izdihanem zraku. Podpisal sem papirje, policist mi je vzel vozniško dovoljenje in mi izdal potrdilo o začasnem odvzemu le tega. Ko sem napihal sem bil nekako zadovoljen, ker je pokazalo 0,75… Kakšen bedak. Ko sem nazdnje pihal namreč, je bila meja 1,5. Sedaj vidim, da so merila drugačna, prav tako merske enote in da bom po vsej verjetnosti ostal brez izpita.
A je kakšna možnost, da dobim izpit nazaj ali je količina alkohola prevelika in odvzem dokončen? Prav tako ne vem ali lahko grem po izpit na policijo ali moram čakati na poziv sodišča?
Pozdravljeni, za vrnitev vozniškega dovoljenja (v.d.) morate opraviti kontrolni zdravniški pregled in zaprositi pristojno sodišče za vračilo. Potem boste dobili vabilo na zaslišanje o prekršku in nato sodbo o prenehanju veljavnosti v.d. ali pa ne bo zaslišnja in dobite samo obvestilo o presegu dovoljenih kazenskih točk (k.t.) in s tem prenehanje veljavnosti v.d. Potem lahko v roku 15 dni, na sodišče oddate predlog o odložitvi prenehanja veljavnosti v.d. skupaj z kontrolnim zdr. pregledom. Sodišče bo (ali pa ne odvisno od odločitve sodnika), sledilo vašemu predlogu in vam izreklo t.i. pogojni odvzem za čas od 6mesecev do 24 mesecev. Lp

Spoštovani,
Vsekakor, če niste povratnik, imate možnost dobiti VD nazaj.Vaše VD je bilo poslano na sodišče, ki je pristojno za obravnavanje prekrška. Sodišče bo izdalo sklep o začasnem odvzemu VD, na podlagi tega sklepa pa lahko vložite predlog za vrnitev začasno odvzetega VD. V predlogu podrobno opišite zakaj VD potrebujete, prav tako morate predlgou priložiti zdravniško spričevalo o opravljenem kontrolnem zdravstvenem pregledu, ki ga opravite na medicini dela in športa v zdravstvenem domu, ki ima koncesijo za opraljanje teh pregledov. Seznam je dostopen na spletni strani Ministstva za zdravje. Če se vam zelo mudi, se lahko oglasite na sodišču in zaprosite, če vas sodišče takoj zasliši in odloči o predlogu za vrnitev VD.
V vsakem primeru boste v zvezi s prekrškom vabljeni na zaslišanje in sodišče vam bo, če bo presodilo, da ste za prekršek odgovorni, poleg globe (1200 – 5000 EUR) izreklo še 18 KT. Po pravnomočnosti sodbe bo sodišče uvedlo postopek prenehanja veljavnosti v ozniškega dovoljenja in boste dobili sklep o prenehanju veljavnosti VD. Na podlagi tega sklepa pa lahko spet zaprosite za odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti VD in če vam sodišče ugodi, boste obdržali VD, če seveda v določeni preizkusni dobi ne boste storili hujšega prekrška in če boste izpolnili še druge obveznosti, ki vam jih bo določilo sodišče v sklepu.
Lep pozdrav,
Suzana G.

Pozdravljeni,
Oglašam se po malo več kot enem mesecu. Ravnal sem po vaših navodilih in ‘voila’, nekaj dni nazaj sem dobil sklep o vrnitvi začasno odvzetega vd in danes sem ga prevzel na upravni enoti. Kot vidite je trajalo približno en mesec, s tem, da nisem čakal na poziv sodišča ampak sem šel kar tja in prosil za zaslišanje, pred tem sem po vaših predlogil že opravil zdravstveni pregled. Na srečo zadnjih sedem let nisem imel miti enega prekrška, sem pa 8 let nazaj ponovno opravil vd, zaradi odvzema. Malo me je bilo strah, da bo to vplivalo na odločitev sodišča, ampak, ker je toliko let vmes preteklo brez vsakega prekrška, ni bilo pomembno. Dobil sem tudi globo v višini 1200Eur, predvidevam, da za to ne velja polovično plačilo v osmih dneh, vsaj piše ne nikjer? Še enkrat hvala za dober nasvet, brez vaše pomoči bi težko zvozil!
Lep pozdrav,
Tomaž
Pozdravljeni, hvala za sporočilo, sem zadovljen da nekaj v naši državi še “štima”. Kazen ni polovična in jo morate plačati v celoti. Lahko pa sodišče zaprosite za obročno odplačevanje. Za koliko časa ste dobili t.i. pogojni odvzem? Lp in srečno vožnjo.

Pozdravljeni, glede prejema sklepa je odvisno od zasedenosti sodišča. Je pa v zadnjem času to kar hitro cca v roku meseca dni. Začasno odvzeto v.d. lahko dobite po obvestilo o začasno odvzetem v.d. Le to dobite v roku 5 dni od odvzema v.d. Kot ste navedli je potrebno k vlogi dodati kont. zdr. pregled. Lp

Pozdravljeni. Zanima me še, ali drži da po novem v večini izrekajo pogojne kazni in ne več toliko odvzem izpita. Zelo ga potrebujem zaradi službe. Napihal sem sicer 0.73. Je pa res, da sem pred dobrim letom v drugo naredil izpit. Ali to kaj vpliva na razplet? V tem letu nisem imel nobenega prekrska in kontrole. Drugace nisem vec mladi voznik, saj sem imel pred prvim odvzemom izpit priblizno 5 let. Hvala za vaš odgovor.
Pozdravljeni, vse je stvar sodnika. Verjetno Vam bodo očitali, da če tako potrebujete v.d. zakaj vozite pod vplivom alkohola. Sigurno vam ne gre v prid, da ste pred letom ponovno opravljali v.d. Kot napisano vse je stvar sodnika. Lp

Spoštovani,
Sklep o začasnem odvzemu VD bi morali dobiti najkasneje v 15 dneh odkar ste storili prekršek, ker mora policija predlog na sodišče poslati v 5 dneh od prekrška, sodišče pa mora odložiti v 8-dneh od prejema predloga. Res pa je, da se na posameznem sodišču lahko zgodi, da je ta čas tudi daljši. Šele ko prejmete sklep lahko zaprosite za vrnitev VD, v predlogu morate konkretno opisati zakaj VD potrebujete in priložiti zdravniško spričevalo, odločitev pa je stvar sodnika.
Glede nasamega prekrška vas bo soidšče zagotovo vabilo na zaslišanje, vendar se lahko zgodi, da če se zaslišanja ne udeležite, da sodišče izda sodbo na podlagi drugih dokazov brez vašega zaslišanja in vas torej ponovno ne vabi.
Sodišče vedno izreče (ko dosežete 18 KT) prenehanje veljavnosti VD, vendar lahko potem predlagate, da sodišče tega sklepa ne izvrši in če vam sodišče ugodi, vam določi preizkusno dobo (pogojno) v kateri ne smete storiti hujšega prekrška ter vam naloži še druge obveznosti, ki jih morate izpolniti. Če jih ne, vam VD preneha veljati.
Lep pozdrav,
Suzana G.
Pozdravljeni,
vložila sem predlog za odložitev prenehanja vozniškega dovoljenja. Predlogu so ugodili :). Sedaj imam preizkusno dobo 13 mesecev. V tem času moram opraviti edukacijske delavnice in ne smem storiti hujšega prekrška. Zanima me, kaj se šteje za hujši prekršek? Pa še to, na kontrolnem zdravstvenem pregledu (ki sem ga opravila za začasno vrnitev v.d.) mi piše, da ga moram opraviti najkasneje čez 1. leto, ali torej s tem počakam do novembra, ko bo minilo 1. leto?
Vnaprej hvala za odgovora in lp
Pozdravljeni, hujši prekršek je prekršek za katerega je odrejena kazen 700€ ali več. Zdr. pregled opravite po poteku tega pregleda, torej čez eno leto oz. morda par dni prej, da boste na dan poteka pregleda že imeli novega. Lp

Pozdravljeni, čas odgovora je odvisen od sodišča kdaj bo vaš priner obravnaval. Zakonsko ni omejeno kdaj vam morajo odgovoriti. V Lj. je čas cca dva meseca za odogovor. Lp

Ko so mi poslali sklep, sem zdraven dobil tudi že vabilo na zaslišanje za čez en mesec. Glede na to, da se temu reče “vloga za začasno vrnitev v.d” sem pričakoval, da pošljejo odgovor (v.d.) malo prej. Po nekaterih podatkih sem izvedel da naj bi bilo to rešeno v roku tedna dni. Tudi nekateri ki imajo iz tem že izkušnje pravijo, da ko enkrat vložiš vlogo za začasno vrnitev postopek (začasne vrnitve) hitro steče.
Ali nebi morala biti ta vloga obravnavana prednostno in rešena že pred zaslišanjem?
Pozdravljeni, se oproščam za napačen odgovor. Spregledal sem, da gre za vrnitev začasno odvzetega v.d. Kar se tega tiče, zadeva poteka v roku tedna dni, kot ste navedli in bi morali hitro dobiti odg. Definitivno bi morali odg. pred zaslišanjem. Lp

Spoštovani,
odgovor g. Luke Rupnika ne drži povsem. Sodišče nima postavljenega roka od odločitev o vašem predlogu, zato ni nujno, da boste odgovor dobili že pred zaslišanjem, kaj šele, da bi ga dobli v roku enega tedna. Če vaš predlog ni popoln lahko sodišče počaka z izdajo sklepa do zaslišanja in na zaslišanju svoj predlog dopolnite še z mnajkajočimi okoliščinami.
Skratka, vse je odvisno od vsebine vaše vloge in od sodnika, ki vašo zadevo obravnava.
Lep pozdrav,
Suzana G.
Pozdravljeni!
Pet dni nazaj sem pod vplivom alkohola (napihal 0,7) na parkiju zadel osebo,ki je bila obravnavana tudi s strani zdr.doma,je bila sicer lažje poškodovana-udarec,buška in se je tudi sama odpeljala domov.Zdaj me pa zanima,ali v tem primeru ostanem brez vozniškega in ga moram ponovno delat?Moram sedaj čakat na obravnavo na sodišču?Prosim za vaš nasvet,šofer sem že 40 let in drugih prekrškov nimam.Kaj naj naredim?
Najlepša hvala za odgovor