Napihnjenost – kako se je znebiti?
A ni hecno, jaz sem imela vedno težave z napihnjenostjo, se čistila, pucala, postila ukinjala vse možno, jedla že skoraj samo sadje in zelenjavo, pa je bilo samo še slabše. Dokler nisem v eni ayurvedki knjigi nekaj čitala o izčrpanem, oslabljenem črevesju … no, da ne nadaljujem, nehala sem jesti surovo zelenjavo, kuhano minimirala in napihnjenosti skorajda ni več. če pa jem le bel kruh in bele makarone in vse, kar ne bi kao smela, pa napihnjenosti sploh ni … Zato ti nasveta ne morem dati, ker vzrokv napihnjeosti je veliko. Morda najprej poskusi s polletno kuro z dobrimi pro in prebiotiki, potem pa naprej …
Ja, res je, najprej je potrebno ozdraviti črevesje, kar pa tudi traja precej časa. Surova zelenjava in sadje, polnozranati izdelki so težko prebavljivi. Namesto moke je pametno vključiti v prehrano proseno kašo, lahko tudi proseno moko, kvinojo, amarant, ajdovo kašo, tudi pira je lažje prebavljiva od pšenice.
Triphala je en tak, recimo temu, ayurvedski pripravek (vsebuje 3 zelišča). Skratka, naravna zadeva. In namenjen prav težavam s črevesjem, prebavili in sploh posledično na celoten organizem. Ni pa to neka instant rešitev, ker pri ayurvedi je sploh tako, da vse deluje bolj počasi, neagresivno, dolgoročno. Triphalo se je praviloma nekaj let, če želiš res nek dolgotrajen rezultat, lahko pa tudi vse življenje.
Se kupi tudi pri nas, se mi zdi da celo v eni spletni lekarni (Žužemberk?), pa še kje. Samo je kar draga. Tako da jaz kupujem v tujini, prek spleta. Pondbe je veliko, rezimeja ne poznam, zato kupujem le preverjeno od Himalaye (to se sicer dobi tudi v Slo). zaenkrat jaz uživam še vedno dvojno dozo, počasi pa bom peršla na normalno.
Evo še ena s podobnimi izkušnjami. Mene zelenjava (ki jo imam neizmerno rada) neznansko napenja, tako da že ne vem več kaj naj naredim. Gledam kaj jem, obožujem tisto kar naj bi se imelo za zdravo hrano (polnozrnate stvari, kruh, testenine, kaše, jem kvinojo in piro, proseno kašo, ajdovo kašo, zelenjavo v čim bolj osnovni obliki..) a vse to me neznansko napenja. Poizkusila sem z bazičnim praškom (Basica) – se mi je zdelo , da je nekaj časa bolje, potem isto. Izogibam se razhudnikom, določenim vrstam sadja – vsemu, kar mi je pokazal intolerančni test.. praktično ni razlike. Naredila sem že eno kuro z glino, trenutno se trudim z lanenim semenom (ki mi je vsaj poštimal prebavo za silo). Mleka in mlečnih izdelkov praktično nič, razen občasno ovčjega sira, ki mi je “dovoljen”. Sita sem tega, da samo čakam, kdaj me bo začelo zvijati, ne glede na to, kaj pojem. Kar naprej letat na stranišče…Če je prehudo vzamem Iberogast ali tudi občasno Linex, pa je nekaj časa bolje, a ne dobro. LAhko bi vse skupaj opustila in jedla junk food, ki mi dela v bistvu manj težav, a imam že zdaj družinsko pogojene težave s pritiskom in srcem, tako da si tega ne morem privoščit.
Tako da je moje črevesje definitivno izčrpano in oslabelo, in jaz z njim.
Dobro, bom kupila še Trikalo.
Za tako hudo napenjanje po hrani, ki jo jem, čeprav je ne bi ravno “smela” – ampka jaz se čisto zelenjavi in stročnicam res ne želim odpovedati, poližem pa eno ali raje dve pastili Hajmola. Tud nekaj ayurvedskega, smešno poceni (2,5 eur/120 pastil), čist nenevarno, smo meni precej zanič (ne veš a je sladko al kislo al grenko). Pomaga pa tako, da če ne bi probala, ne bi verjela. Tega v lekarni ne boš dobila, jaz občasno iz nemčije naročim, imajo sigrno v kakšni indijski trgovini v Avstriji, pa neki iz Celja tud po dogovoru dobavjajo.
Bom poskusila kakšen naslov izbrskati tu v Slo (ker samo Hajmolo naročat iz nemčije nima smisla, bo poštnina x10), pa ti jutri dopišem, če se mi kdo javi.
Drugače pa, glede Triphale, se ti pa definitvno ta trenutek splača naročit iz Litve, kjer ima k sreči po novem Himalaya predstavništvo za prodajo (pojdi na originalno spletno stran http://www.himalayahealthcare.com in klikni spodaj Himalay Europe) in kot vidim imajo ravno ful razprodajao (menjajo embalažo, ker v Ameriki je že drugačna) in za ceno 1 dobiš 2. Hajmoje tu nimajo. Drugače pa lekarna Žužemberk (spletna prodaja), a cena je kar zasoljena. Jesti pa jo moraš mesece in mesece in leta. Ampak je res odlična zadeva.
Če te morda še zanese sem …