Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika napis na torti, kako narediš??

napis na torti, kako narediš??

Spravljam se delati torto za otroški rojstni dan (v prihodnjih dneh), pa me res zanima :

kje se kupi tista tuba ali karkoli že je za oblikovanje napisa? Kakšen nadev mora biti notri?? Verjetno ne samo sladka smetana ker se raztopi?
res nisem še nikoli delala in nimam pojma kko in kaj, najlepša hvala za pomoč!

mislm, da maš v vsaki trgovini tubice s polnilom v različnih barvah namenjene temu, bistveno lažje kt če sama delaš “nadev” itn.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

hvala, torej samo pogledam v enem večjem trgovskem centru tam ko imajo za peko, pa bom našla?

Draga kyri ni ti potrebno metati denarja za tisto “tubo” oz. “vrečko”. (V tej draginji se je potrebno malo znajti . 🙂
Vzami A4 list papirja, prepogni ga tako ->primi levi zgornji “špic” in desni spodnji “špic” in prepogni (dobila boš nekakšen trikotnik z eno daljšo stranico). Vzami oster nož in po tej daljši stranici prereži papir, dobiš dva enaka reciva temu “trikotnika” 🙂 Nato samo zviješ kot tulček za pečen krompirček oz. pomfri. V ta “škrniček” daš npr. ohlajeno staljeno čokolado, ali šlag kremo, morda stepeno smetano (obarvano z kanček soka rdeče pese, ali sadja itd.). Nato previdno zviješ zgornji del, spodnji del pa odrežeš s škarjami lahko ravno ali pa poševno ( malce domišljije pač uporabi ). Nato lepo pišeš ali rišeš po torti, ruladi ali karkoli že želiš okrasiti.

Upam, da sem ti lahko vsaj malo pomagala. Jaz delam tako že leta in leta “naučila” pa me je tega učiteljica slaščičarjev.
Lepo praznujte!

Lahko kupiš tudi črke …. drugače pa ja v skoraj vseh bolje založenih trgovinah…. Pa pazi ker se včasih iz tube kar vlije ven….

Uf, zanimiva tema. Jst tudi sama pečem torte za otroke, dajmo malo ideje in trike na kup.

Tiste kupljene tube za pisanje so meni bolj kot ne neuporabne, saj se lahko pišejo le na marcipan, tičino ali kaj gladkega. Na smetani se tisti napis razlije.

Ali ima katera recepr za domači marcipam ali sladkorni obliv, ki se strdi in lahko iz njega kaj izrežeš, oblikuješ?

Pa ni tako enostavno pisat po torti..

recept za marcipan se spomnim, da je bil enkrat v reviji Unikat….

najbolj enostavna masa za oblikovanje se naredi iz sladkorja v prahu in navadnega belega olja, zadevo lahko pobarvaš z živilskimi barvami.

najbolj enostavna masa za oblikovanje se naredi iz sladkorja v prahu in navadnega belega olja, zadevo lahko pobarvaš z živilskimi barvami.[/quote]

A res, tole je pa super, pa ful naravno! A se strdi do suhega? Hvala.

najbolj enostavna masa za oblikovanje se naredi iz sladkorja v prahu in navadnega belega olja, zadevo lahko pobarvaš z živilskimi barvami.[/quote]

A res, tole je pa super, pa ful naravno! A se strdi do suhega? Hvala.[/quote]

ja, strdi se do trdega – se posuši. to sem videla na enem kuharskem tečaju, ki sem ga obiskovala. malo eksperimentiraj, da najdeš pravo konsistenco, zdaj se ne spomnim več, kakšno je bilo razmerje med sladkorjem in oljem. vsekakor ne pretiravaj z oljem.

Tiste mase v tubah po trgovinah so popolnoma nagravžne. Totalno plastično in neužitno. Poskusili enkrat, pa ni nihče hotel jesti torte.

Jaz že 12 let delam izključno napise s šlag peno. Trdno stepem (dam malo manj mleka, kot piše v navodilih), po potrebi dodam jedilne barve v prahu, da je bolj pisano. Potem pa z žlico kremo preložim v navadno 1 kg vrečko za vlaganje. Peno stisnem v kot vrečke, na vogalu odrežem čisto majhno luknjico in pišem. Vrečke ne držim direktno z roko, ampak dam med roko in vrečko kakšno krpo ali serveto, da se pena ne segreva.
Še nikoli mi ni napis stekel. Tako se da pisati zelo drobno.

Tiste mase v tubah po trgovinah so popolnoma nagravžne. Totalno plastično in neužitno. Poskusili enkrat, pa ni nihče hotel jesti torte.

Jaz že 12 let delam izključno napise s šlag peno. Trdno stepem (dam malo manj mleka, kot piše v navodilih), po potrebi dodam jedilne barve v prahu, da je bolj pisano. Potem pa z žlico kremo preložim v navadno 1 kg vrečko za vlaganje. Peno stisnem v kot vrečke, na vogalu odrežem čisto majhno luknjico in pišem. Vrečke ne držim direktno z roko, ampak dam med roko in vrečko kakšno krpo ali serveto, da se pena ne segreva.
Še nikoli mi ni napis stekel. Tako se da pisati zelo drobno.[/quote]

Te prosim za dve info:

1. Kje dobiš jedilne barve v prahu?

2. Na kakšno osnovo (obliv) pišeš s šlag kremo (a to je tisto v vrečki, kot puding?), da lepo izpade?

Še nikoli mi ni napis stekel. Tako se da pisati zelo drobno.[/quote]

Šlag pena???? Ja, to je pa res fajn pa okusno.

Jaz naredim vrečko tako kot zadnja avtorica (iz vrečke za zamrzovanje), pišem pa s stepeno sladko smetano (čisto navadno), v katero sem zamešala kremfix, da zdrži dlje časa. Pa malo bolj trdo jo stepem.

Če oblijem torto s čokoladnim prelivom (v celoti), pa naredim s tistimi barvami iz špara kakšno risbo ali napis – pač v skladu s slavljencem. Okusa se potem tako in tako ne čuti.

Kot zadnja avtorica. Smetano+malo kremfixa v vrečko za zamrzovanja…čisto miniaturna luknjica in pišem zelo enostavno, rišem, zapolnim z barvami (obarvam smetano in npr. pobarvaš-zapolniš npr. mašnjico rdečo pri hello kity.
Največkrat pa pišem na belo podlago, in sicer premažem torto s smetano (v kateri ne sme bit kremfixa, ker se ne maže lepo), nato na to belino pišem s čokolado. Preverjeno najbočjša varianta je, da jedilno čokolado (kos) dam v vrečko za zamrzovanje in segrejem-stopim v mikrovalovki, nato odrežem miniaturni košček in rišem oz. pišem po torti. S to isto maso naredim tudi npr. črke ali figurie, ki jih nabrizgam na peki papir in jih dam v hladilnik, da se strdijo…le to potem zapičim v torto. Te črke imajo podaljšek spodaj, da jih zapičim v torto (naredim z zobotrebcem luknjico, sicer se zlomi, ker je le krhko.

Zmiksaj en beljak, 200g sladkorja v prahu in na koncu kanček limoninega soka, sploh če je zmes pregosta.

Potem ga preneseš v posodico in dodaš jedilno barvo (recimo od Etola), dobiš v skoraj vsaki malo večji trgovini. Jaz potem vzamem vrečko za zmrzovanje, ji s škarjami odrežem en košček in dobim “škrnicel”. Upobljam pa na medenjakih. Vendar pozor, do suhega rabi kar nekaj časa.

New Report

Close