Najdi forum

Napram

Prosim vas, da mi pomagate najti ustreznejši izraz za besedo “napram”. Koliko se ta beseda sploh uporablja in ali jo je bolj primerno nadomestiti s katero drugo?
Primer: Micka bo zastopala svoje interese napram Janezeku.
Skupina je predstavila poglede in delovanje napram celemu društvu.

Hvala.

tina

Tina, ne vem, če imaš ustrezne primere. Mislim, da se nampram uporablja namesto “v primerjavi z”. Napram lani smo se letos boljši – ali – v primejavi z lani smo …

nasproti, v nasprotju

Ja, ta tvoj “napram” bi, če prav razumem pomen tvojih stavkov, šel v prvega. Mogoče bi sama namesto uporabe besed “nasproti” oz. “v nasprotju” raje malo obrnila stavek.

V drugem stavku pa po moje beseda “napram” ni upravičena, če ga prav razumem. Saj si mislila v smislu “… poglede in delovanje o celem društvu.”? Po moje ti je Tomaž ravno zaradi tega stavka napisal, da verjetno nimaš ustreznih primerov. Ker če si v drugem stavku res želela uporabiti besedo “napram”, bi mogoče raje rekla: “Skupina je predstavila poglede in delovanje, ki so se razlikovali od društvenih.”

Tega nisem jaz uporabila, ampak sem videla v nekem tekstu in sedaj ne vem, kako naj utemeljim, da tam ta beseda pač ne ustreza najbolj in bi bilo boljše uporabiti drugo. To je moj občutek.
V prvem primeru stavek ni mišljen tako, da bi lahko” napram” zamenjala z “v nasprotju”, vsaj mislim, da ne.

Originalen stavek je tak: Člani smo predstavili poglede na delovanje XYZ organizacije napram ABC ustanovi.
Naslednji primer: XYZ organizacija bo zastopala interese članov napram abc ustanovi.

Je ta “napram” dober ali bi bilo boljše nekaj drugega?

Hvala.

Tina

Napram si tolmačim kot “v primerjavi z”, ne v smislu nasprotja, ki izraža konfrontacijo oz. protipol. Napram lahko izraža majhno razliko ( npr. letos je 100 enot napram lanskih 95).
Se strinjam z Janjo, da drugi primer ni pravi.
Je pa ta nesrečni napram ena od besed, ki szvenijo nekako “grdo”.

Si prebral moj drugi odgovor, kjer dajem konkretne primere iz teksta?

Tina, po moje tisti, ki je pisal ta zapisnik ali karkoli že to je, še sam ne ve dobro, kaj je hotel napisati. Da ne govorimo, da o vsaj približno lepi slovenščini verjetno nima pojma.

Kot pravi Janja; zakaj privzemaš tiste stavke kot preroške? Saj vidiš, da ti tumbamo nekaj drugega…

Dragi Izmail, jaz se povsem strinjam s teboj, ampak želela bi, da mi pomagate najti neke argumente, s katerimi bom lahko to naše razmišljanje tudi zagovarjala. Strinjam se z Janjo, da sem tudi jaz imela težave z razumevanjem, kaj je isti, ki je to pisal, sploh želel povedati. Ampak to ni tema tega posta:).

Lp, tina

V prvem stavku jaz najdem tri pomene, ti pa povej, kaj je bilo misljeno:
– predstavili delovanje xyz org. predstavnikom abc ustanove
– predstavili delovanje xyz org. v zvezi z abc ustanovo ali glede abc ustanove
– predstavili vsak svoje delovanje v zvezi z neko tretjo zadevo

V drugem primeru pa gre verjetno za
– zastopanje interesov članov xyz v pogovorih z abc

Beseda ‘napram’ mi ni vsec in je ne bi uporabila. Odvisno od pomena bi jo ali izpustila, ali pa sestavila stavek nekoliko drugace, tako, da beseda spet ne bi bila potrebna.

V prvem stavku je bil mišljena druga varianta (- predstavili delovanje xyz org. v zvezi z abc ustanovo ali glede abc ustanove).

tina

napram res zveni grdo, pa še v pravopisno ni pravilna

Napram res zveni grdo, pa še pravopisno ni pravilna.
(To je malo bolje)

Beseda napram pomeni “v nasprotju z”, “v primerjavi z” in je v tvojih primerih napačno uporabljena. Potem pa poveš še kak pravilen primer uporabe te besede in povdariš, da se pa ta beseda uporablja le pogovorno, v pisni obliki pa naj se ne bi. To je zadosten argument, to bodo že morali razumeti (če pa bodo trdili svojo, potem ga pa enostavno nočejo razumeti). V glavnem, na pram njim, ti pravilneje razmišlaš! 🙂

Novi pravopis “napram” označuje kot nepravilno obliko. Je to dovolj prepričljiv argument?

Hvala vsem.

Tina

Pravilno se napiše “na pram”.

LP

Ne, ne, ne, “na prama”, “pram” ima oznako za živost, tako da je v tožilniku “prama”.

New Report

Close