naraščanje števila dni dopusta
priznam, ne da se mi iskati po zakonih, predpisih, netu …
kako je s pripadajočimi dnevi dopusta?
a obstaja zakonsko določeno, kdaj dobiš kakšen dan dopusta več, ali je to odvisno od individualnega dogovora oz. kolektivne pogodbe posameznega podjetja.
npr. imam 20 dni osnove
mi je delodajalec dolžen dati 1 dan na vii stopnjo izobrazbe?
mi je dolžan dati 1 dan na več kot 5 let delovne dobe?
glede otrok me zaenkrat še ne zanima, pa vendar a je tudi tukaj določeno, da ti pripada ali je to dobra volja posameznega delodajalca …
konkretno to me zanima
malo se mi zamalo zdi, da eni majo pa dopusta za izvoz. npr v ju te ocenjujejo in če si pridn dobiš 2 dni več dopusta drugo leto?!?!?!?!??!?!?!?!
joj pa ne mi zdaj prosim, da naj grem v ju in da sm fouš. me pa zanima, kako je zame in ne bi rada, da sem na minusu. zakaj le???
hvala vsem za odgovore
lep petek
hvala vsem
stopnja izobrazbe igra vlogo izključno, če tudi delaš na tej stopnji, če delaš na nižji ti niso dolžni nič dat
Po ZDR je obvezno dati samo 20 dni dopusta in en dan na otroke do 15 let starosti. Vsi ostali dodatki so pa odvisni od kolektivne pogodbe oziroma pravilnika delodajalca. Jaz večinoma delam za manjša podjetja, kjer jim “dol maha” za kolektivne pogodbe in imajo svoja pravila, ki so ponavadi še kar ok napram zakonu. Ko pa kdo začne težit, da mu pripada več dopusta, se pa lastnik pozanima in ugotovi kaj določa zakon in se je že v dveh firmah zgodilo drastično znižanje dopusta.
Preberi si kolektivno pogodbo, v katero pač spadaš, pa Zakon o delovnih razmerjih.
Vse najdeš na netu, ne rabiš brat celega zakona, samo besedico “dopust” poiščeš …
A ne da se ti iskat? Ja pol pa ne jamraj, zakaj imajo eni dopusta za izvoz, ti pa ne.
Jaz ga imam 32 dni, pa ti znam na pamet povedat za vsak dan, na osnovi katerih kriterijev sem ga dobila. Zato, ker me zanima in se mi da pobrskat po zakonih …
Ha ha….še ena kretenska, da v JU dobiš dva dni, če priden. Tudi število dni dopusta je navzgor omejeno torej po nobeni logiki ne moreš vsako leto dobiti dva dni. Dajte že nehat s takimi blesarijami, saj se ni težko pozanima preden pišeš totalne kozlarije no. S kolektivno pogodbo je točno določeno kdaj ina zakaj dobiš kakšen dan in prav nobenega dodatnega dne ne dobiš pa če se razpočiš od pridnosti.
Nikjer ne dobiš dodatnega dne samo zato ker si priden, razen mogoče pri kakšnem extra dobrem privatniku ampak zelo zelo dvomim. Dopust dobiš na izobrazbo, delovno dobo in otroke. Po ZDR imaš pa lahko 20 dni in nihče ti ni dolžan dati več razen, če je s kolektivno tako določeno.
V JU se dobi dopust do 3 dni, glede na delovno uspešnot. Vodje organizacijskih enot vsak mesec ocenjujejo uspešnost podrejenih in se potem na podlagi teh ocen dodeli do 3 dni dopusta.
Prvič slišim pa sem iz JU. Vsako leto tri dni dopusta zaradi delovne ne morem verjeti. Mi lahko prosim citiraš kje to piše. Si predstavljaš koliko dopusta bi imel en zelo uspešen in priden javni uslužbenec.
Delovna uspešnost se ocenjuje vsako leto na podlagi le te pa lahko vsaka tri leta napreduješ za en ali največ dva plačilna razreda. in ne ne dobiš dodatnega dopusta. Dodatni dopust dobiš na delovno dobo, otroke in izobrazbo, delovna uspešnost pa nima nič zraven.
Prosim za vir, kje je to določeno.
Za napredovanje te ocenjuje vodja oddelka, za dopust (prej je še bilo izplačilo za uspešnost, ki so ga zaradi krize ukinili), se pa določa na podlagi ocen vodje sektorja, ki ocenjuje za vsak mesec posebej.
Eden izmed linkov, kjer to piše je tukaj:
http://www.mju.gov.si/fileadmin/mju.gov.si/pageuploads/mju_dokumenti/predpisi/pdf/ZDDO_veljavni_cl.pdf
37. člen
Glede na delovno uspešnost pripadajo delavcu največ trije dnevi letnega dopusta.
V našem podjetju sicer nimamo kolektivne pogodbe, si pa z njimi pomagam pri določanju dopusta ( zato, da nimajo najmanj po zakonu ). In noben ne prileze čez 25 dni, z vsemi dodatki na delovno dobo, zahtevnost delovnega mesta, izobrazbo, število otrok itn.
Tako da že mora obstajati nek specifičen pravilnik za JU, konkretno npr. učitelje, da lahko imajo čez 30 dni dopusta. In sem ga šla kar poiskat: dejte tole primerjat s kolekt. pogodbo za gradb.!
UČITELJI:
Dolžina letnega dopusta je odvisna od delovne dobe, zahtevnosti delovnega mesta, delovnih pogojev, psihičnih obremenitev, socialnih in zdravstvenih razmer ter starosti.
1. točka
Delavcem pripada glede na delovno dobo naslednje število dni letnega dopusta:
– do 3 leta delovne dobe 19 dni
– nad 3 do 7 let delovne dobe 20 dni
– nad 7 do 10 let delovne dobe 21 dni
– nad 10 do 15 let delovne dobe 22 dni
– nad 15 do 20 let delovne dobe 23 dni
– nad 20 do 25 let delovne dobe 24 dni
– nad 25 let delovne dobe 25 dni
2. točka
Glede na najvišjo stopnjo izobrazbe, ki se zahteva za delovno mesto:
– delavcem VIII in IX skupine zahtevnosti – 6 dni letnega dopusta
– delavcem VII. in VII./2 skupine zahtevnosti – 5 dni letnega dopusta,
– delavcem VI. in VI./2 skupine zahtevnosti – 4 dni letnega dopusta,
– delavcem V. skupine zahtevnosti – 3 dni letnega dopusta
– delavcem na vseh ostalih delovnih mestih – 2 dni letnega dopusta.
3. točka
Delavcu se letni dopust glede na zahtevnost dela poveča:
– za vodenje zavoda – 5 dni,
– za vodenje enote vrtca, podružnične šole oziroma opravljanja funkcije pomočnika ravnatelja – 4 dni,
– za vzgojnoizobraževalno in drugo delo z otroci oziroma učenci s posebnimi potrebami v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok, mladoletnikov in mlajših polnoletnih oseb s posebnimi potrebami in šolah s prilagojenim programom:
a) z lažjo motnjo v duševnem razvoju, z motnjami vida sluha in govora ter z motnjami v telesnem in gibalnem razvoju – 3 dni
b) z motnjami vedenja in osebnosti in z zmerno motnjo v duševnem razvoju – 5 dni
c) s težjo motnjo v duševnem razvoju ter z več motnjami – 10 dni
– za delo v hrupu, vročini, prahu in vlagi oziroma pod vplivom vremenskih razmer – 3 dni
– za delo v nočnem času – 3 dni
Učiteljem, vzgojiteljem, varuhom, svetovalnim delavcem in drugim strokovnim delavcem, ki jih določa zakon, se letni dopust poveča za 1 dan.
4. točka
Delavcu se glede na socialne in zdravstvene razmere letni dopust poveča:
– materi in očetu-samohranilcu za vsakega otroka do 7 leta starosti 2 dni,
– materi in očetu-samohranilcu za vsakega otroka nad 7 let do 15 let starosti za 1 dan,
– invalidu II. in III. kategorije za 1 dan,
– delavcu, ki neguje in varuje težje telesno ali zmerno, težje ali težko duševno prizadeto osebo za 5 dni,
– delovnemu invalidu in delavcu z najmanj 60% telesno okvaro za 5 dni.
5. točka
Delavcu, ki dopolni 50 let starosti, se letni dopust poveča za 5 dni.
GRADBENIKI:
Dolžina dopusta vsakega delavca je, poleg dopusta iz 159. člena ZDR, odvisna tudi od dolžine delovne dobe, pogojev dela in zahtevnosti dela ter se prišteje k minimalnemu dopustu po zakonu:
1. Delovna doba
Delavcu pripada za delovno dobo dodatno:
– od 5–15 let 1 dan
– od 15–30 let 2 dni
– nad 30 let 3 dni
2. Pogoji dela:
Delavec ima pravico do povečanega dopusta od 1 do 3 dni za vsakega od sledečih pogojev dela:
– delo pod zemljo;
– delo pod vodo;
– psihične obremenitve;
– težko fizično delo;
– delo v prisiljenem položaju;
– večje psihomotorne in senzorne obremenitve;
– neustrezni mikroklimatski pogoji;
– ropot;
– sevanje;
– delo v mokroti, vlagi, umazaniji;
– zaprašenost;
– jedke snovi;
– povečana nevarnost za poškodbe;
– nočno delo.
Za naštete pogoje ni mogoče pridobiti več kot skupno 4 dni dopusta. Trajanje dopusta po posameznih pogojih dela se določi v podjetniški kolektivni pogodbi ali splošnem aktu delodajalca.
3. Zahtevnost dela:
– Delavci na delovnem mestu, kjer se zahteva
od IV. do VI. stopnje strokovne izobrazbe 1 dan
– Delavci na delovnem mestu, kjer se zahteva
VII. do IX. stopnja strokovne izobrazbe 2 dni
Učitelji seveda morajo imeti pravilnik, ki jim omogoča dva meseca dopusta med počitnicami.
Najbrž veste, da število dni dopusta natančneje urejajo kolektivne pogodbe in da Zakon o delavcih v državnih organih velja samo za en del javnega sektorja in nikakor ne za celotni javni sektor.
Državni organi in samoupravne lokalne skupnosti so samo en del javnega sektorja in nehajte posploševati, da kar vsi javni uslužbenci dobijo 3 dni dodatnega dopusta samo zato, ker so pridni. Če že pišete bodite natančni, ne pa vsega metat v isti koš in mešat jablka in hruške.
Torej, pri teh zadeva je posploševanje nesmiselno in s tem samo sejete prepire.
hvala vsem
za ju mi je povedala kolegica, ki dela tam in je to dobila, ali se hvali ali …
za svašta
kolektivne pogodbe nimam. delala bom kot s.p. za nekoga in se bova dogovorila, da bi bila obravnavana kot vsi zaposleni. torej da imam tudi plačani dopust, bolniško. ker kot s.p. bi bila drugače na “zgubi” … več o dogovoru tuki ne bom. glede na to, da bo skoraj isto kot če bi bila zaposlena se mi zdi fer, da me tako tudi obravnava.
hja danes z zaposlitvami je križ in vsak išče različne možnosti. morda sm nejasno vprašala, ampak definitivno ne bi bila tako butasta, da bi imela kolektivno pogodbo in je ne bi niti prebrala …
sam da vem koliko dni lahko predlagam, pričakujem …
Kolektivne pogodbe ne moreš imet ti osebno (pa vidim, da cel kup ljudi ne ve, kaj kolektivna pogodba sploh je).
Kolektivna pogodba je sklenjena med predstavniki delodajalcev in predstavniki delavcev za neko določeno dejavnost (tule npr. sta kolektivni pogodbi za dejavnost kovinske in elektro industrije[/url], da boš videla, kako to sploh zgleda).
Kolektivna pogodba ne sme določat slabših pogojev za delavca kot Zakon o delovnih razmerjih, lahko pa boljše.
Tista pogodba, o kateri ti praviš, da ne bi bila tako butasta, da je ne bi prebrala, je pa pogodba o zaposlitvi, ki jo skleneta delodajalec in delojemalec (oziroma ti) na osnovi Zakona o delovnih razmerjih, Kolektivne pogodbe za določeno dejavnost in internih aktov podjetja samega.
A je zdaj kaj bolj jasno?
Kolektivne pogodbe ne moreš imet ti osebno (pa vidim, da cel kup ljudi ne ve, kaj kolektivna pogodba sploh je).
Kolektivna pogodba je sklenjena med predstavniki delodajalcev in predstavniki delavcev za neko določeno dejavnost (tule npr. sta kolektivni pogodbi za dejavnost kovinske in elektro industrije[/url], da boš videla, kako to sploh zgleda).
Kolektivna pogodba ne sme določat slabših pogojev za delavca kot Zakon o delovnih razmerjih, lahko pa boljše.
Tista pogodba, o kateri ti praviš, da ne bi bila tako butasta, da je ne bi prebrala, je pa pogodba o zaposlitvi, ki jo skleneta delodajalec in delojemalec (oziroma ti) na osnovi Zakona o delovnih razmerjih, Kolektivne pogodbe za določeno dejavnost in internih aktov podjetja samega.
A je zdaj kaj bolj jasno?[/quote]
ona v tem razmerju ne bo delojemalec. ne vem, kako si pri soljenju pameti drugim lahko tako butasta, da to spregledaš.
a je zdaj bolj jasno, zakaj sprašuje? ker nima nobene podlage ne v kolektivni pogodbi, ki bi veljala zanjo in ne v pogodbi v zaposlitvi, ker ta ne obstaja, ne v internih pravilnikih podjetja, do katerih sploh ne more priti, saj pri njih ne bo zaposlena.
V JU se dobi dopust do 3 dni, glede na delovno uspešnot. Vodje organizacijskih enot vsak mesec ocenjujejo uspešnost podrejenih in se potem na podlagi teh ocen dodeli do 3 dni dopusta.[/quote]
prvič slišim, pa sem v JU že 15 let. mogoče to velja znova za tiste v pisarnah in ne za nas v več izmenskih turnusih
Ne, tudi za nas iz pisarn to ne velja. Tudi jaz prvič slišim in sem šla prejle namenoma spraševat, če kdo ve kaj o temu pa vsi prvič slišijo.
Pri nas število dni dopusta ureja kolektivna pogodba in mislim oziroma sem prepričana, da je tako na vseh področjih javnega sektorja. Tisti Zakon o delavcih v državnih organih je pa po moje po sam sebi namen oziroma velja za zelo ozek krog ljudi. Bi morala malo bolj natančno prebrat cel zakon samo zdajle nimam časa.
Pa še to, tudi s.p. sklene pogodbo z delodajalcem, kjer se lahko natančno opredeli število dni dopusta, način dela, trajanje pogodbe in vse ostale zadeve ki so načeloma v pogodbi o zaposlitvi.
Živjo,
pišem, ker nikjer ne najdem podatka, oziroma v zakonu to ni točno opredeljeno. Zanima me, ali ob smrti otroka izgubim dan dopusta, ki sem ga pridobil zaradi njega?
Hvala in prijeten pozdrav vsem.
Forum je zaprt za komentiranje.