Naravna ali umetna jelka
Boste oziroma imate naravno ali umetno božično drevesce? Mi vsako leto kupimo naravno, ker mož noče nisi slišati o umetni (ker je kao grda – plastična), mene pa motijo odpadajoče iglice. Naravno smreko imam seveda v vodi, vendar ker mine kar precej časa od takrat ko je posekana, prepeljana v trgovski center in nato postavljena v prostor, to skoraj nič ne pomaga. Meni sicer vonj po sveži smreki noro lepo diši!
jaz imam naravno v velikem tegelcu… pa jo nosimo na vrt in not…
in zakaj sem že zahojena:)? morda pohojena ko jo vlačim sem pa tja … pa neumna morda – zahojena… ne to pa ne:)[/quote]
ah dej no, saj je jasno, kaj je tetapehta mislila. kr neka brezvezna sprenevedaja, ko se oglaša folk in teži z nečim, kar očitno nima zveze s tistim, kar je sogovornik imel v mislih.
Tiste, ki so v trgovskih centrih namensko gojijo (preverjeno) za posek, tako da če nimaš nič pametnega za povedat, tudi floskule zadrži zase.
Po drugi strani pa poslušamo, kako se v Sloveniji vse zarašča… Jej, jej…
Aja, seveda, tista plastika, ki se bo razgrajevala še 100 let, je pa blazno ekološka. Da ne govorim o tem, koliko nafte so porabili, da so jo naredili, pa umetno pobarvali, pa uvozili s Kitajske…
Ja do neke mere je res, samo to plastično imaš žnlj let in ne kupuješ vsako leto nove, jaz bom mojo imela do smrti po moje. Tole z nasadi mi pa ni jasno, smreka potrebuje ne vem koliko let da zraste do primerne višine za “biti novoletna jelka” in ne verjemite, da so te smreke iz nasadov. Večina jih je na črno posekanih. Povejte mi kje v Slo. je kakšen tak nasad, kako je velik in kako jim ga uspe vsako leto obnavljati.
Pa tudi kje poslušamo, da se v Sloveniji vse zarašča? A se ti ne zdi, da je naravnega okolja vedno manj in da se vedno bolj širimo. Veš kaj je mišljeno s tem zaraščanjem, da nihče ne skrbi za gozdove (kar jih je še ostalo), da nihče ne čisti hudournikov, itd. Ne pa to kar si ti razumela, da imamo vedno več gozdov ali kako….jao kmečka slovenska pamet, ki ne seže dlje od nosu.
Ku-kuc, tvoj primer pa res nima veze s tem kar sem napisala, če se pa najdeš v tem pa tvoj problem.
eh, pa kaki črni poseki, lepo te prosim
jelke se večinoma uvažajo, misliš, da se bo en bauhaus ali pa obi matral s tem, da bo iskal primerne smreke po gozdovih in reskiral kazen? Moj oče je včasih iskal smreke po gozdu (tiste, ki so rasle ob neprimernih mestih in bi jih itak posekali) in smreke v gozdu niti slučajno niso tako lepe in enakomerno zrasle, kot tiste, ki jih dobiš v trgovini.
Zarašča se pa marsikaj. ne samo hudourniki, tudi višjeležeče kmetije – kar so bile včasih obdelane njive in travniki, se zdaj spreminja v gozd. Tudi mi imamo en travnik v hribih, ga ne obdelujemo več in ga bomo pustili, da se zaraste v gozd.
pa ne no
Ja seveda se zarašča, se strinjam, ampak na račun tega v Sloveniji nimamo nič več gozdnih površin, ker jih sproti toliko uničimo in poselimo. Sedaj razumeš, statistično gledano je v Sloveniji vedno manj naravnih gozdnih površin.
Ne Bauhaus in Obi in ostali taki se sigurno ne bodo šli tega, logično, je pa vprašanje od koga nabavljajo. Kaj pa mali prodajalci na ljubljanski tržnici ali na tržnici v BTC-ju. Misliš, da oni tudi ne sekajo na črno? Ali pa vsak drugi kmet, ki si gre smreko lepo sam iskat v prvi gozd? Takih je največ.
Jojojojoj, mogoče ne vem o čem pišem ampak tudi ti očitno ne. Razen ugotovitve, da ne vem kaj pišem namreč nisi povedala nič pametnega, kar bi imelo kakšno vezo s temo.
tema ni zaraščanje, ampak kupljena drevesa.
smreke (!) sploh ne spadajo med kvalitetno pogozditev, ampak je zasmrečenje prej slabo, kot dobro.
v sloveniji imamo skoraj največ gozdne površine v evropi in to kvalitetne gozdne površine, tako, da nam zaenkrat še ne gre ravno slabo.
statistično gledano se površina gozdov v sloveniji povečuje in ne, nimaš pojma, o čem pišeš.
Danes znaša že 60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} površine slovenije, v letu 1875 je bilo gozdne površine 36{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. To pomeni, da se je v stotih letih skoraj podvojila!
http://kazalci.arso.gov.si/?&ind_id=176&data=indicator
kmetje, če že grejo, grejo v svoj gozd, kjer imajo pravico posekat drevesa, če že hočejo.
pa inšpekcija tudi obstaja in decembra hodi po tržnicah, če bi bila kakšna drevesa posekana na črno.
Teta pehta zakaj pa tako osebno…. ni vse tako dramatično in kdo se na kak dan rad tudi poheca…. drugače pa menim da nimaš prav – res smo zelo pogozdeni … pa kaj bi to – prepričevati že prepričanega nima nekega smisla…
kot drugo pa menim, da bo opcija domačih tegelc jelk sčasoma kar popularna – zakaj je ne dovoljuješ kot eno izmed opcij….
malo refleksije pač rabimo vsi……….
No, bolj ekološke so naravne smrečice; za umetne je potrebno ogromno energije, da jo naredijo, poleg tega enkrat napoči čas, ko se je tudi umetne potrebno znebit. In ne moreš je dat kar v kompost. Prebrala sem, da bi morala umetna služiti svojemu namenu kar 20 let, da bi se negativni vpliv izenačil z negativnim vplivom “pridelave” naravnega drevesca.
Naravne smrečice, ki so legalno posekane, imajo na deblu rumeno plombo za napisom “Zavod za gozdove Slovenije”. Lastniki gozdov lahko sekajo smrečice le na podlagi odočbe in ne kakor se jim zazdi.
Mi imamo trenutno še umetno, menda že 8. ali 9. leto. Je še čisto lepa in bo še zdržala nekaj časa. Tudi mi pa pogrešamo vonj po pravi smreki…
Oprosti, ampak dej mi nekej povej – prvič, a ti ločiš med okrasno jelko in naravno smreko in drugič, kdaj si bila zadnjič v kakšnem gozdu? Okrasne jelke, tiste, ki jih prodajajo zavite v mreže, so vse po vrsti gojene. Pri nas tega še ni toliko, če greš pa malo čez mejo, je pa takšnih prodajnih mest na vsakih 20 metrov kolikor hočeš.
Zdaj se veliko ljudi ukvarja z gojenjem teh smrekic. Vsako leto jih posadijo toliko in toliko. In to pomeni, da ne siromašijo gozdov. O odpadkih naravnih smrek in plastičnih pa tako ne bi govorila. Pa poskusite kdaj okrasiti navadne veje kakšnega listovca. Vrbove veje npr v vodi tudi ozelenijo in pride prav lepo.
Poleg tega lahko kupiš smreko v loncu (s koreninami) in jo potem vrneš nazaj.