Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Naravna nesreča in odsotnost z dela

Naravna nesreča in odsotnost z dela

(delovno pravo)

Spoštovani,

ker imam različne informacije me zanima naslednje:

delam v državni upravi in me zanima (kot tudi ostale sodelavce) koliko dni dopusta in plačila nam po obstoječih predpisih pripada za čas odsotnosti z dela zaradi naravne nesreče?
Naša organizacija je bila uradno zaprta dva dni, ker ni imela elektrike, tretji dan se je okoli 12 ure vzpostavilo zasilno delovanje preko agregata. Delalo je par sodelavcev v nujni sestavi, ker se ni vedelo ali se lahko priklopi vse računalnike.

Tolmačenja predpostavljenih in ministra (navaja da nam prvi dan pripada 100% izplačilo, drugi dan 50% izplačilo, za tretji dan pa nimam podatkov) so različna, zato me zanima kaj točno pripada zaposlenemu glede na obstoječe predpise in ali so predpisi za to temo mogoče nedoločno napisani in si lahko vsak predpostavljen in minister po svoje tolmači predpise?

Za odgovor se vam zahvaljujem

LP
Tina

Spoštovani,

v skladu z določili Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) je delavec v primeru, če ne more opravljati dela zaradi višje sile, upravičen do polovice plačila, do katerega bi bil sicer upravičen, če bi delal, vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače.

V 165. členu ZDR-1 določa, da ima delavec pravico do najmanj enega dneva plačane odsotnosti z dela zaradi hujše nesreče. Huda nesreča, ki prizadane delavca je nesreča, povezana z delavčevo osebno sfero. Sem ne spadajo bolezni in poškodbe, saj so te zajete z drugimi zakonskimi določili, temveč gre za druge hude nesreče, ki prizadanejo delavčevo osebno sfero. Sem spadajo tudi primeri, ko mora delavec nujno izostati z dela z namenom, da prepreči večjo škodo, ki preti njegovemu osebnemu premoženju.

V primeru višje sile, ko delodajalec ne zagotavlja dela in delavec ostane doma po navodilu delodajalca, ima delavec torej pravico do izplačila nadomestila, za dneve, ko ne dela, v višini vsaj pol njegove plače, oziroma najmanj 70% minimalne plače v RS.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close