Naravne dišave za dom, kužek…
Imamo eno leto starega kosmatinca, ki živi v hiši z nami. Kljub rednemu in temeljitemu čišenju hiše, kot rednemu kopanju psa se je v hiši pojavil ta značilen vonj po psu. Edino tisti dan, ko vse temeljito presesam in pobrišem tla, operem vse copote je v hiši vonj po svežem, potem pa spet prevzame vonj po psu. Umetnih dišav ne maram, s svečko rešim situacijo zelo kratkotrajno. Imate lastniki kužkov, no pa tudi ostali še kakšen recept?? Hvala.
Tudi mi imamo dve leti staro psičko, ki spi na hodniku. Občasno opazim zjutraj, ko vstanem, da je na hodniku čuden zrak. V štedilniku zakurim ogenj, odprem okno, prezračim in se mi zdi takoj boljše. Tudi jaz kar naprej pometam, brišem, sesam, psička pušča dlako. Psičko imamo že od vsega začetka na hodniku (če smo jo dali kam drugam je strašno cvilila in tako je zmagala, da je sedaj na hodniku). Možno je tudi, da se vaš kosmatinček kje polula (v kakšnem skritem kotu in tega ne opazite), ker pasji urin ima tudi močan vonj.
Tudi jaz nimam kakšnih posebnih nasvetov razen čiščenja, zračenja in prižiganja svečke.
Sama zdaj nimam psa, a se ne spomnim, da bi naš pes kaj posebej smrdel. Imate mogoče kokeršpanjela? Ta pes ima ob zadnjični odprtini žlezo, ki jo je treba čistiti, ker precej smrdi. Mislim, da to opravi veterinar.
Kot nasvet zgoraj, ne dajajte mu kuhinjskih ostankov ampak briketirano hrano.
In kot tretje – naravni osvežilec oz. odstranjevalec vonja je soda bikarbona. Do polovice napolni več steklenih lončkov s sodo in pokapaj s poljubnim eteričnim oljem. Kozarček pokrij s tkanino in jo zaveži, tako kot marmelado npr. Postavi na več mest, vonje precej dobro odstranjuje.
jaz imam v garsonjeri 2 velika psa pa nič ne smrdi. Zaradi lavande, v obeh prostorih imam velike šope sveže in posušene lavande in to požre ves vonj po psih, cigaretih in pečenem mesu
v majhnem stanovanju cel večer pečem meso in pokadim precej cigaret+ dva zelo kosmata psa sta notri pa nič ne smrdi, prav nasprotno zelo diši, lavanda dela čudeže nabavi si jo ampak ne tiste vrečice za molje tisto ni nič, rabiš rezano svežo lavando ali pa posušeno zdaj pozimi
pa še moljev ne boš imela:)
Mene dišave za dom motijo, me “grizejo” v nos in jih ne uporabljam. Imam edino eno napravico, v katero naliješ vodo in par kapljic eteričnega olja in vklopiš in oddaja vonj, ampak to redko uporabljam, samo ko imamo obiske in kadimo v stanovanju.
Vse ostale vonjave odpravljam z zračenjem in prepihom, pa še prah sproti pobere
Analne žleze imajo vsi psi in v kolikor se ne praznijo samodejno oz. se mašijo (nepravilna prehrana, neredna oz. nepravilna prebava, premalo gibanja ipd.), to opravi veterinar oz. vas nauči, kako se to opravi doma. To ni nikakršna pasemska značilnost kokeršpanjelov.
Glede vonja – najprej odpravite morebitne zdravstvene težave – prehrana, prebava, stanje zobovja in dlesni…