Narcis
Osebnostne motnje so problem, ker v osebi ki ima motnjo sta dva cloveka. Prvi kot se je kazal do motnje in drugi po motnji. Ta, drugi je problem sam sebi, drugim in dela ” skodo” okolici v kateri biva. Loči samo belo in črno področje. Obe sta extrem. Vmesnega podrocja zanj ni.
Veliko energije je potrebno, da se ugotovi in pride do spoznanja. Srečno.
Na youtubu imaš full veliko zelo dobrih videov o narcisih,kjer psihoterpaevti jasno predstavijo kako narcisi manipulirajo. Včasih se je še težje ven izkopat iz njihvih krempljev kot si človek misli. Jaz bi rekla da je narcisoidna osebnostna motnja hujša kot mejna osebnostna motnja. To so dobesedno uničevalci ljudi.
Ah, daj no, lepo te prosim, kakšne neumnosti trosiš.
Narcisi tako dobro skrivajo svojo motnjo, da jih še prijatelji, kaj šele tujci ne morejo precitati na prvo žogo. Marsikdaj njihovo temno plat poznajo le njihovi najbližji (partner, otroci), medtem ko ostali mislijo kako čudovit človek je. Narcisistično motnjo ima recimo tale zdaj medijsko izpostavljen sekalec rok, ki je nameraval ogoljufati zavarovalnico, s tem da ima on po ocenah psihiatra se nižji IQ (takšni se lažejo in pretiravajo tako, da je okolici to jasno, medtem ko pri inteligentnejsi ni tako enostavno). No, zanj so recimo starši prejšnje punce, ki naj bi jo ustrelil, tudi zaradi zavarovalnine, mislili, da je super fant, pa je pri njih živel… Glavna skupna lastnost teh motenjcev je, da nimajo empatije in da so drugi ljudje samo sredstvo za doseganje njihovih ciljev. Ko jim ne služijo več, jih hladnokrvno zavržejo.
Je pa motenj osebnosti ogromno vrst.
No contact. Odjebeš enkrat za zmeraj in živiš srečno naprej. Takemu ni pomoči, žal. Pa tudi ti nisi mati Tereza, da moraš reševati vse sirote tega sveta. Ni vredno svoje zdravje ogrožati zaradi bolnika. Nisi dolžna nikomur nič. Pa če je to mama, oče, partner, otrok, papež iz Rima… Nobenega pogovora, kontakta, razlage, nič. Sam proč.
Resnično pravi diagnozirani Narcis z motnjo,se pravi da je narcisoidna osebnostna motnja te lahko totalno uniči. Moja kolegica je imela tipa ki je bil narcis. Kok je on njo uničil se ne da opisat. Najležje je nam rečt opazovalcem,pa dej skensli,odrež,pust in čao. Ko so vpletena čustva,čustvene in psihične manipulacije je to izjemno težko. Mi je blo za njo zelo hudo,ampak dejansko zelo težko veš kar na prvo žogo ko nekoga spoznaš da je narcis,ker so izjemno spretni. Predstavijo se v najboljši luči,dvorijo,prijetni so,dokler te ne podredijo,potem se pa začne… ko si že v dreku z njimi.
Tale hrvaška psihoterapevtka je full popularna,sej nevem,a je sploh terapevtka? Te njene videje se full gleda.
.https://www.youtube.com/watch?v=0ZT7VPUMgLg
Ampak iskreno,tudi če bi mi nekdo rekel da moram na pamet znat kako prepoznat narcisa ga ne bi. To je težko v resničnem življenju.
Rednamay, 28.05.2022 ob 21:17
Na youtubu imaš full veliko zelo dobrih videov o narcisih,kjer psihoterpaevti jasno predstavijo kako narcisi manipulirajo. Včasih se je še težje ven izkopat iz njihvih krempljev kot si človek misli. Jaz bi rekla da je narcisoidna osebnostna motnja hujša kot mejna osebnostna motnja. To so dobesedno uničevalci ljudi.
Mejna/borderline se vsaj zavedajo, da imajo problem in so nekateri pripravljeni iti v smeri ozdravljenja.
Mimogrede, ekstremna verzija narcisa je psihopat/sociopat.
Ženske so ponavadi bolj prefinjene kot moški.
Kukulele478, 28.05.2022 ob 20:55
Samo stran, ali lahko navedeš kakšen primer.
Moj bivši je bil tak. Na začetku idealen moški, nosil me je po rokah in prepričal, da me ljubi in obožuje. Seveda, ljubil in oboževal je podobo sebe kot sem ga videla jaz. Moraš se zavedat, da so to ljudje brez empatije, nezmožni imeti radi kogarkoli razen sebe. Drugi ljudje so jim samo sredstva za bildanje njihovega bolanega ega in dosego njihovih ciljev. Ko je moj bivši dosegel, kar je hotel, se je spremenil za 100%, iz ljubečega moškega je postal brezčutnež. Kar je najhuje je pa to, da so ti ljudje spretni manipulatorji in lažnivci, ki te prepričajo, da je z njimi vse ok in da si ti slab in kriv za vse.
Jaz sem rabila ogromno časa, da sem sama pri sebi dojela, da nisem bila problem jaz, ampak on in njegova diagnoza. In čeprav danes to vem, me je veza z njim globoko zaznamovala. Zato ti toplo priporočam, da se od takega človeka čimprej oddaljiš, tudi če gre za sorodnika, ker škoda, ki jo ti ljudje naredijo vsem okoli sebe, je nepopravljiva.
Ja seveda, 28.05.2022 ob 21:23
Odgovor je bil namenjen Saši, ki daje instant diagnoze osebam, ki jih sploh ne pozna, ne tebi, Redna. S teboj se pa strinjam. Tudi MOM je kar težka motnja, ampak oni imajo vsaj čustva, medtem ko so Narcisi hladni kot spricer.
Narcisi sicer imajo čustva, a je njihovo čustvovanje bolj egocentrično, skrajno sebično, zato jim je tudi empatija precej tuja. Hitro se ohladijo, ko nekdo ne izpolnjuje več njihovih fantazij, ki so si jih o njem ustvarili. Popolnoma brezčutni pa so psihopati.
Narcisi zelo popularna beseda,pogosto sedaj uporabljana. Izobrazi se,internet je poln tega. In ce je res,samo teci stran,ne glej nazaj in to za vedno.Ce hoces videti kako to izgleda v zivo glej obnasanje Amber Heard na sojenju,ko ji dokazujejo lazi in obraca na polno,…imas poln youtube tega, s tem da v realnem zivljenju nimas sanse da jih privedes do tega da jih tako zaslisujes.
Nekaj jih privede v tvoj lajf,kaj moras pa odkriti sama.Je pa taka izkusnja zivljenjska lekcija.