Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Narečja

Narečja

Bob, ali res potrebuješ dodatno pojasnilo glede mojega posta? Res???? Ponovi vajo in preveri poste pred mano. Mogoče ti bo potem kaj bolj logično.
Ja, to sem hotela povedati.

Predhodnikoma: pravzaprav mi je popolnoma vseeno.

Bob, potem si sam sebi kontradiktoren. Kajti tvoja prejšnje vprašanje “Dddddddd:
kaj si že hotel povedati?” priča o tem, da ti NI vseeno. Če ti pa je, se pa naslenjič ugrizni v tipkovnico in se vzdrži komentarjev izven teme. Administratorjem pa predlagam, da oblikujejo še eno rubriko: Zaščita proti Bob-slami (meni ni vseeno pa še dežuje in imam čas se ubadati s tabo, Bob).
Se opravičujem za komentar izven teme o narečjih. Ne bom več.!

LP

al prav se piše po ddddddddjevsko ali po slovensko? ddddd, glede slovenščine nimaš za burek, kaj šele za filano papriko

🙂 Nimam za bob z kurjimi možgan na slovensko način! 😉

Bistrc in Trnov so primorska 🙂

sm s primorske doma, ma prvič slišm d bi se reklu karkoli u zvezi s Golčanjem 🙂

Znanec trdi, da je pogovorno (vsaj na primorskem) fraza “ščene malo” zelo ljubkovalna za male živali, dojenčke, skratka prikupna majhna bitja 😉
Ker je po mojem razumevanju in po SSKJ beseda ščene za vsako živo bitje zelo žaljiva me zanima, ali ima na primorskem (Goriška brda) res popolnoma nasproten pomen *

Jst sm doma szi krasa. Ma sm wapazla, d jmmo zgurnji in duljni Krs drgačno nrečje. Od Kwmna do Dutovl enu, pole pej drugu.

Tako kot v gorenjščini “žvavca” (živalica) za otroka ali ženo.

Primorska ali Notranjska,
dialektološko (kar pomeni po skupnih značilnostih v govoru) spada vse pod Notranjsko tja do Vrtovina, kar je malo naprej od Ajdovščine. Jaz sem Ajdovka in sem bila tudi sama malo presenečena, ko sem to izvedela na predavanjih dialektologije.

Po drugih načelih se pa prištevajte kamor vam paše. 🙂

lp

Brzuota = ohrout 😀

drgači pej tudi
krjwla = samokolnica
telekomandr= televizijski upravljalnik (dalinjec)
kej= kaj
upš tu? = ali lahko to?
si upš = si upaš … če rečeš sam “upaš?” je to.. “can you?” 😀
ma bejži? …= aja?
čnje? = drugače?
gvišnu = zagotovo

🙂

Vajkard Valvazor je napisal, da cela Pivška kotlina to je Postojna, Pivka in Šembije ter Knežak, Bač… Spadajo pod Notranjsko. Sz ki pa si ti sploh doma,da tulku veš od Pivke in Postojne?

V Narinu npr. pravijo prebivavci, da se prištevajo k Primorcem in da je meja (tam pač) Šilentabor.
Po govorici sodeč bi jim kar verjel.

Če samodločna narodov kaj velja…

Za Narin bi kr verjeu da se majo za Primorce. Kr naj bi bila res tud meja Šilentabor (meja s Pivško kotlino). Je pa Pivško Narečje mešanica primorskega in malu notranjskega.

Ma veste kaj, jest sm lih sz Bistrca doma. Če pa kwaga kej mwti pa nej ne hwdi u Bistrc. Nesmo mi krivi da mamo taku narečje. Pa nje da se čm zdej tle kregat, sm samu izrazla swaje mnenje.

ma prou da res.:)

Narečja so izraz samosvojosti ljudi in krajine, kjer živijo. Živela narečja!

Rad bi dodal nekaj k razpravi, do kje sega Notranjska na jugu, ker se karmensita, mama2831 in Panolux delajo strašno pametne, karmensita pa je celo zapisala: “Bistrc je pa enh stu svetlobnh let od Nwutranjske. … Taku, da malu po košni bukvi pošpjgej pa boš vidla kam ta kraj spada.”

Starši, Notranjci, so me poučili, da se je zaradi italijanske okupacije celotne slovenske Primorske in dela Notranjske (meja je tekla čez postojnske Javornike, Rakek, ob Planinskem polju itn.) tudi italijanski del Notranjske takrat štel preprosto pod Primorsko. In ko se je Primorska po 2. sv. v. priključila k domovini, so se “primorski” Notranjci nepoučeno začeli šteti med Primorce.

Zaradi gotovosti sem pokukal še v spletišče in v Arnesovem arhivu naletel na razlago, ki povzema nekatera zgodovinsko-ledinska dejstva o južni meji Notranjske; dr. Miha Čekada je obrazložil, kot sledi:

»Skoraj celotno ozemlje Slovenije je bilo v mejah K&K monarhije (Avsto-Ogrske – dodal MF), nazadnje so si na Dunaju priključili Koprsko primorje po padcu Beneške republike v začetku 19. stoletja. Od takrat naprej je ostala delitev nespremenjena, vendar se tudi od 17. stoletja naprej niso bistveno spreminjale.

Primorska se je delila na Goriško, Trst in Istro, Kranjska pa na Gorenjsko, Dolenjsko in Notranjsko. To so dejansko fevdalne meje med posameznimi grofovskimi, cerkvenimi in nevemkakšnimi posestmi, ki so tekom pogodb, vojn, dedovanj dobile tako obliko. Po 1. svetovni vojni je celotna Primorska in dobra polovica Notranjske pripadla Italiji. Za potek meje se imamo res delno zahvaliti Srbu Švabiću, škarje in platno pa sta bila v rokah velikih sil.

Meja med Primorsko in Notranjsko je šla takole: Cerkno Primorska, Idrija Notranjska, Ajdovščina pol-pol (meja je šla po Hublju), Štanjel Primorska, Vipava Notranjska, Divača Primorska, Senožeče Notranjska, Jelšane Primorska, Ilirska Bistrica Notranjska.
In reka Reka? Izvira na Primorskem, pri Zabičah vstopa na Notranjsko in pri Dolnjih Vremah nazaj na Primorsko, kjer je tudi ponikne. Po Notranjskem teče več kot 80 % svojega toka.

Poudarjam, da sem navedel izključno potek zgodovinskih meja, za kaj pa se ljudje danes opredeljujejo – Primorci ali Notranjci – pa je čisto druga zadeva.«

(Enako kot dr. Miha Čekada trdi tudi zgodovinar dr. France Šušteršič.)

Skratka, če se je reka Reka, zaradi zemljepisne jasnosti, imenovala tudi Notranjska reka, teče pa južno od Ilirske Bistrice, potem se ve, kam spadajo kraji, ki ležijo severno od Notranjske reke; spadajo na Notranjsko. To je zgodovinsko-ledinsko dejstvo.

samo primorsko je lepo, druga so mi vsa nagravžna in jih ne morem poslušat ko sem v Ljubljani…edino še Ljubljanščino še nekako prenesem, drugo pa mi je spakovanje in posiljevanje jezika

Ja, sej vidm da že en let ni noben nč napisal, ampak vseen 🙂 :

Men so všeč vsa narečja. Tok mejhno število govorcev slovenščine, pa tolk različnih narečij, se sploh ne zavedamo kašn bogastvo mamo.

najljubša so mi pa:
gorenjsko
belokranjsko
prleško
prekmursko
dolenjsko, predvsem ribnško 😀

glagol “hoteti” pa pr nm spregamo tkole:

sedanjik: čəm, čəš, če; čva, čta, čta; čmo, čte, čjo
preteklik (m/ž): sm tou/tla; sva tla/tle; smo tlə/tle

za primorc2

kako lahko rečeš da so narečja spakovanje…
kot bi ti jaz napisal da je primorščina fuj…
vsako narečje je po svoje lepo…in unikatno…

ja…pa zgleda da sem res pride sammo enkrat na leto kdo…
vam bom vseeno napisal…
najprej srbohrvaščina…Josipa Lisac
Ja trebam tvoje usne na tjelu mom
slovenščina : Jaz potrebujem tvoje ustnice na mojem telesu

dolenjščina: Js nucam tvoje žnable na telesi muojem.

po dolensku je drgač : js nucam tvuje žnable na mujm teles’

Par naših:Dobova

korba-košara
britof-pokopališče
zokni-nogavice
ašnpeher-pepelnik
puminat se- pogovarjati se
denis-danes
vöra-ura
peglezn-likalnik
čüješ-slišiš
bok- živjo