Naredite domače ocvirke?
mimogrede, pri Tušu se dobi špeh, oz. slanina za ocvirke, cene žal ne vem več…
No, recept za dobre domače ocvirke: Na kocke narezan špeh, nekateri si olajšajo stvar in ga zmeljejo na največjem nastavku,
sol, mleko in veliko potrpljenja, ter mešanja.
V veliko posodo damo slanino, do 75% volumna posode, ( zaradi mešanja in masti, ki se topi)
posolimo in dolijemo mleko. Na cca 20 kg špeha dam 3-4 dcl mleka in pest soli, oz po okusu in na nizki temperaturi pražim, ter skoraj ves čas mešam, da se ne prime in ostane mast čista in kasneje bela, ocvirki pa so rdeče rjavi in slastni.
malo preden dobijo ocvirki želeno barvo, jih odcedim v cedilo, mast v posodo, ocvirke močno potlačim v cedilu, da gre čim več maščobe iz njih in so hrustljavi.
Mast ohladim in uporabljam namesto olja, ocvirke, če jih je veliko nekaj zamrznem cele, nekaj jih zmeljem z poprom in česnom v namaz in shranim v kozarce, nekaj jih pa pustim v posodi v hladilniku za sproti.
Zelo radi imamo tudi domačo zaseko….mnjamii….
Tudi jaz jih imam neznansko rada, sem pred dnevi brala o njih na Kulinariki, je ena članica objavila na blogu, kako se jih je lotila. Sedaj pred prazniki jih še ne bom delala, januarja pa zagotovo. Špeh sem pa videla v E Lecleru, bom kar tam kupila, imajo pakiranega po dva kg. skupaj, se mi zdi. Pa še blog o pripravi ocvirkov
https://www.kulinarika.net/blogi/932/moji-prvi-ocvirki/%5Blist=%5D%5B/list%5D
Jaz nič ne kompliciram.
Špeh kupim pri kmetu, ki mi ga tudi zmelje.
V posodo nalijem za prst vode, dodam plast špeha, na to plast zrezano 1 čebulo in 1 lovorov list, posolim in tako nadaljujem do vrha posode.
Posodo postavim v pečico na 180 stopinj, da se 5 kg špeha stopi in nastanejo ocvirki, traja enih 6 ur.
Ko so ocvirki zlato rumeni, jih del precedim in dobim čisto svinjsko mast; ostale ocvirke skupaj z mastjo nalijem v kozarce za vlaganje.
Nikoli, pa res nikoli se pri delanju ocvirkov ne dodaja čebule in lovorja! Mi tudi mleka nismo dodajali. Pomembno je bilo, da je špeh narezan na majhne kocke, tista drva iz linka na kulinariki, bi moja babica tej zabrisala v glavo :D, pa da so se precvirali zelo počasi, na nižji temperatur in da so se na koncu v taki ročni preši dobro iztisnili, da niso bili mastni.
To je tvoja perspektiva. Eni pač ne poznate čudovitega sveta začimb ali ga pa ne znate ceniti. Začimbe dajo piko na i.
Mi ocvirkov, ki so predrobni, ne maramo, zato jih režemo na kockice k norci, cela familija eno popoldne.
Pa tisto počasno kuhljanje tudi ne da dobrih rezultatpov. Tako jih je kuhala v kotlu moja tašča. Po okusu super, vlakna mesa pa vsa razkuhana.
ima pa vsak svoj okus, jaz tvojih ne bi dvakrat pogledala, ti pa verjetno mojih ne. Čeprav jih mi obožujemo. Glih danes je bilo kislo zelje z matevžem + jetrca. Čez pa na debelo ocvirkov. Mnjami.