Naredite mi to deželo zopet nemš… pardon… katoliško
Iz govora kardinala Rodeta na Brezjah:
Iz tega torej lahko sklepamo:
– da je zdrava družba le, če je krščanska. In ker gre pri nas za slovensko družbo, bi to pomenilo, da je “pravi pripadnik naroda lahko le, če je kristjan
– da so navedene vrednote le in izključno domena krščanstva
Mahničeve ideje se torej vračajo. Je morda s tem nakazan pravi namen prisotnosti RKC v šolstvu, gospodarstvu, morda pa tudi v vojski in policiji – klerikalizacija, v kar bo prihodnosti vložila vse napore?
LIBERALNA AKADEMIJA POZIVA
“Soočeni smo s tako klerikalizacijo družbe, ki jo ustvarja vlada in katoliška cerkev, da je temeljno načelo verske svobode ogroženo.
Ali je kaj narobe, če se povdarja vloga družine?….
…….V družini otrok odkriva pomen ljubezni kot samodarovanje in skrb za srečo drugega. V družini sprejme vrednote, brez katerih ni dostojne družbe: resnicoljubnost, poštenost, spoštovanje dane besede, zvestoba v medsebojnih odnosih, lojalnost do oblasti, delavnost, sočutje s trpečimi, odgovornost do lastnih talentov, itd. Mladim moramo predstaviti lepoto in smisel stalne zakonske zveze. Mladi, mnogi mladi se ne upajo poročiti ne civilno ne cerkveno, ker se ne upajo vezati za vedno. Bojijo se, da bodo v zakonu doživeli poraz, kot ga premnogokrat opazijo okrog sebe. Vendar – potrebno je tvegati. Lepo je tvegati. Globina in lepota ljubezni je v dokončni predanosti drugemu. Samo tako ljubezen pride do zrelosti, kar navdaja človeka z globoko srečo. Pomislimo tudi na to, da imajo otroci pravico, da rastejo v tem ozračju dokončne podaritve med očetom in materjo. Ta trdna ljubezen med starši je njihov najboljši napotek za življenje…..
Aja točno….to ni več moderno…
WW
LIBERALNA AKADEMIJA POZIVA
“Soočeni smo s tako klerikalizacijo družbe, ki jo ustvarja vlada in katoliška cerkev, da je temeljno načelo verske svobode ogroženo.
http://www.dnevnik.si/%5B/quote%5D
Prababi ali si ti svojim naročila naj te cerkveno pokopljejo?
Čisto tako, malo “za vsak slučaj, kaj pa če je le kaj tam zgoraj”?
Pokopujejo pa tebi tako osovraženi duhovniki, to veš kajne? Takrat zelo prav pridejo, čeprav bi jih sicer utopili v žlici vode.
Drugače boš morala kar Stanovnika ali pa koga od “liberalne akademije” prosit za poslednjo tolažbo in en udaren govor.
Bodimo realni, namreč posebno starejši imajo scenarij za pogreb več ali manj dodelan in to vprašanje jemljejo strašno resno. Kar je tudi prav.
……….Kakor koli stvari obračamo in kljub vsem spremembam v mišljenju je neizpodbitno, da zdrava, uspešna in srečna družba stoji na zdravi, trdni družini. …….
Vera gor ali dol, ideologija gor ali dol, verske institucije levo ali desno…..to drži, pa če si budist, ateist, musliman….
Verjetno tvoja reakcija nebi bila takšna, če bi to isto stvar povedal kdo drug.
Vseprevečkrat slišitmo kar želimo slišati in ocenjujemo povedano na podlagi tega kdo govori, premalokrat pa izluščimo iz povedanega tisto pozitivno. Rodeta tudi jaz organsko ne prenašam, ampak to niti ni pomembno.
WW
Kaj pa je alternativa katoliški državi? Srbija, Rusija, Kuba, Severna Koreja, … Hvala lepa, kar pojdite tja nostalgiki. Katoliške in krščanske države so najbolj razvite. V komunističnih je pa najhujše zatiranje. Brez izjeme.
Sploh pa je Slovenija tako pretežno katoliška. Poglejte pokopališča, kjer je večina grobov s križem, pa čeprav obiskuje maše samo 26{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ljudi in na zadnjem popisu se jih je za kristjane izreklo cca 60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ljudi. Ko gre za nohte (starost, huda bolezen), se ljudje obrnejo tja, kjer dobijo tolažbo in upanje, da se s smrtjo življenje ne konča. In tako bodo naredili tudi tri četrt teh, ki sedaj mlatijo po Cerkvi in kristjanih. Hinavci. V zadnjih dneh se boste obrnili na pedofilskega župnika.
S svojim pozivom iz prvega posta si zamudil 1250 let. Slovenija je katoliška (krščanska) brez presledka.
Na forumu politični čvek je veliko tem v zvezi s katoliško Cerkvijo, čeprav take teme sploh na politični čvek ne sodijo. Žal to kaže na dejstvo, da ultra levičarji še vedno niso šli dlje od iskanja razrednega sovražnika. Kulturni boj še kar traja. Mračnjaštvo brez primere. Hvala Bogu za Jezusa in njegovo Cerkev, ki take ljudi drži na kratko. In še razočaranje za vas: Cerkev ne bo nikdar premagana.
Zdrava, srečna in uspešna družba temelji na zdravih, srečnih in uspešnih posameznikih, ki pa ni nujno, da prihajajo izključno iz katoliško prepariranih družin, niti ni nujno, da prihajajo iz družin kot jih pojmuje RKC.
Moja reakcija pa bi bila popolnoma enaka, če bi tako stvar povedal kdorkoli, ki je v enaki meri sparjen z oblastjo in državo kot je trenutno RKC in je tudi njemu edini cilj absolutna oblast.
Ko ibom jaz na tem in če si bom zaželel tolažbe, jo bom tudi pošteno plačal (saj je tudi tvoji organizaciji to najbolj pomembno). Verjetno pa bom takrat jaz rudi še lahko izbiral med različnimi možnostmi. Zelo pa je vprašljivo, če se bodop tak luksus lajko privoščili tudi moji vnuki ali celo sinovi, če bodo šle stavri po tej poti dalje.
povezavo, da je zdrava in srečna družba samo krščanska, si naredil ti, ne rode.
rode pravi da…
se strinjam. verjetno se ne strinjam z njegovo definicijo družine, ampak tega ni ravno čisto eksplicitno izrekel, zato bom to pustila.
in da ….
bo verjetno tudi res.
kje pa pravi, da mora biti trdna družina krščanska in da je zdrava družba samo krščanska? mogoče je imel to res v mislih, ampak se mi vseeno zdi, da toliko neumen pa tudi ni, da bi to na glas izrekel.
Se strinjam z WildWind, da bo večina ljudi Rodetov govor ocenjevala pod predsodkom, da ga je povedal in da se bo bolj skoncentrirala na osebo, kot na smisel povedanega.
in seveda boš zaprl oči pred dejstvom, da katoliške države niti slučajno ne spadajo med najbolj razvite države. pravzaprav obstaja teorija, da je ravno katolicizem zaviral razvoj v določenem delu evrope in je očitno dejstvo, da so države, kjer je večinska religija ena od variacij na luteranstvo oziroma protestanstvo, v prednosti.
Vedno sem govoril, da sta si krščanstvo in komunizem toliko podobna, da bi lahko “hodila z roko v roki”. Na to kažejo tudi njune podobne stranpoti, vključno z masovnimi poboji, montiranimi procesi in zlorabami v imenu višjih ciljev. Glavna razlika je le v lokaciji raja in načinu kako tega dosežeš. Komunizem pravi, da si ga lahko človek zgradi le sam (deloma bi to veljelo tudi v čistem krščanstvu), klerikalizem, ki vero le zlorablja (podobno kot so Marxa zlorabljali razni Stalini, Mao Ce Tungi itd.) pa uči preprosto rajo, da je njeno poslanstvo služiti gospodarjem in kleru, njen moto Ora et Labora in da si biodo raj prislužili z odrekanjem in trpljenjem na tem svetu 😉
Iz tega dela je pač tako sklepati:
Sicer pa si lahko cel govor prebereš: http://aktualno.rkc.si/?id=8120&fmod=0
Potem naj se pa Cerkev neha vmešavati v politiko in vleči nitke od zadaj. Naj se Cerkev distancira od političnih vprašanj. Potem bo tudi tém o RKC na Političnem čveku zmanjkalo.
Lp
Ah, vsi goreči nestrpneži, ali so vam stopili na rep, da toliko mijavkate? Saj ni govora o drugem, kot o družini in vsi vemo da je najlepše, kar se človeku lahko zgodi, urejena in prijetna družina. To je osnova vsakega človeškega bivanja. To je začetek vsakega bivanja. Dom. Toplina. Vonji. Zvoki. Kdo nima spominov na družinske dogodke iz mladosti? Lepih ali manj lepih. Kakorkoli že.
Če niste iz katoliške družine, potem si jo naredite lepo na svoj način. Mogoče ni ravno treba da se pred spanjem obremenjujete z Rodetovimi govori.
Aja, kar se tiče naslova te teme… Ta dežela JE katoliška in je ni treba delati zopet katoliške.
A ti me bi pa kar pokolala?:-)) Odšla bom, tako kot “MORA” vsak.
Naj te ne skrbi, kako me bodo moji pokopali. Vse bo tako kot treba, meni primerno, ne potrebujem tvojih priporočil.
=== Pišeš: “Kaj pa če je le kaj tam zgoraj?” === Ja ja, pomisli!!
To, moraš vprašati sebe, svojo vest, zgleda, da se ne zavedaš reka: “Bog vse vidi, Bog vse ve, greh se dalati ne sme.” V kolikor bi se, ne bi tako pisala.
Ko bo prišel čas, bom odšla, brez zgoraj naštetih napotkov,:-))) tudi tebe ne bo poleg.:-))) Bodo pa moji dragi, jih je kar veliko.
Koliko jih imaš pa ti??? Čisto, čisto tvojih???:-))) Potrudi se, da bo lahko za teboj kdo jokal. Zgoraj našteto, “mišljeno zame”, pa napiši v svoji oporoki. “Strašno resno ti priporočam”, da ne boš slučajno pozabila.:-))) Pohiti!!! Zapomni si tudi: “Ne vemo ne ure ne dneva”, “Ne mladi, ne stari”. Vedno moraš biti pripravljen.
Vedno si strupena! Pa ne misli, da me s tem jeziš. :-))
Ne poboljšljiva si. “Rek”, pijanec, se spreobrne, ko se v jamo zvrne. itd. …
A ti me bi pa kar pokolala?:-)) Odšla bom, tako kot “MORA” vsak.
Naj te ne skrbi, kako me bodo moji pokopali. Vse bo tako kot treba, meni primerno, ne potrebujem tvojih priporočil
Ko bo prišel čas, bom odšla, brez zgoraj naštetih napotkov[/quote]
Prababi kot vedno zaviješ po svoje, razumeš kot je tebi prav.
Brez skrbi, vsakemu želim še na mnoga, zdrava leta, tudi tebi. Sem ti pa gornje napisala samo v premislek, ker si menda pozabila, da nas v katoliški cerkvi cerkveno pokopujejo
katoliški duhovniki. In ob vsem tvojem silnem gnevu do KC in njenih predstavnikov, sem te vprašala ali boš načelna do konca..
Seveda konkretnega odgovora nisi dala, ker bi ti bilo na forumu nerodno..
Stati za svojimi besedami, biti dosleden – težko je, a ne?
Ja ja, teorija je eno, praksa pa čisto nekaj drugega.
Naj ti še enkrat odgovorim, ker praviš, da “zavijam” po svoje.:-)
Zakaj te to zanima? To je osebna zadeva.
Upam, da veš, da je več vrst pokopov pokojnikov. Cerkveni, civilni, rostros pepela na določenih krajih, morju itd. … Pokojnik se sam odloči ali njegovi bližnji. (včasih so dejali, vprašaš lahko, briga te pa nič.):-))
Sem že velikokrat napisala, da so nekateri zelo dobri, se ne vtikujejo v politiko, poučujejo vero, za kar so se odločili. Nekateri pa tudi osovraženi,:-) če zaslužijo. Si zadovoljna z odgovorom?
Ne beli si glave s tem, ker imaš veliko problemov sama s seboj.
Rek pravi: Pometaj pred svojim pragom itd. ….
Pišeš:
== Sem te vprašala ali boš načelna do konca..
Seveda konkretnega odgovora nisi dala, ker bi ti bilo na forumu nerodno ..
Stati za svojimi besedami, biti dosleden – težko je, a ne?
Ja ja, teorija je eno, praksa pa čisto nekaj drugega. ===
Ha ha, me zaslišuješ? Kakšen pogreb bo?? Firbec pa tak, a ne? :-)))
Na moje vprašanje pa nisi dala odgovora – je težko? a ne?
Težko, a ne? Ko si jezna, te skuha, pa hajd v drugo majčko in nadaljuješ. :-)))