Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Narejeno v Jugoslaviji

Narejeno v Jugoslaviji

Imate še kak predmet, tam izdelan?

Nekateri so še v uporabi:

Ukrajinske sile so objavile posnetek iz Odese, na katerem s pomočjo protiletalskih topov jugoslovanske izdelave Zastava M55 poskušajo sestreliti ruske drone geran oz. šahid. Najverjetneje gre za protiletalsko orožje, ki ga je Ukrajini dostavila Slovenija. Kot smo že pred časom poročali, je pošiljko sestavljalo 200 mobilnih protiletalskih topov jugoslovanske izdelave.

Mam en jugo TV iz leta nekje 1975. Tiste TVje iz 2002 sem že vse na deponijo zvozil in pošenkal, tega pa še hranim, ker že ima skoraj muzejsko vrednost. Imam tudi neke dinarske kovance, tudi ene srebrnike s Titom gor, pa neke kovinske značke, cela kolekcija. Pa še kakšno orodje bi se našlo, ki je še v uporabi. Jugoslovanski cigli še tud opravljajo svojo nalogo.

Cigli?  WTF!

Pa če se malo pošalim, večina, ki ste tu gor, ste “narejeni” v Jugoslaviji 😃 veliko stvari sem imela doma iz YU, in skoraj vse je imelo neko kvaliteto in dolgi rok trajanja. Ura, radio, čevlji, iskra telefon, tv itd.

Najbolj se mi je v spomin vtisnil tudi yugec. Ta je bil res  trpežen za vsako vremensko nepriliko, čeprav so vsi pljuvali po njem, da je slabe kvalitete in ni rezervnih delov. Ali Yugo Florida, stabilen močan avto za vozit.

Te samovžigne elektronike se pa danes ne bi niti dotaknila.

Mikser in podobno.

Aha, še to ja: kavni mlinček in mikser še vedno delata. Skoraj nič ne uporabljam, a brezhibno delata pa.

Oltovi plugi in dve sejalnici pa pionirska  čepica z rutico in knjižico je še nekje v omari tudi bankovcev in kovancev imam kar nekaj . Gramofon mislim , da Portorož je nekje  .

Barvni televizor Gorenje iz leta 1979. Še vedno deluje. TV programa seveda ne moreš več gledati, ker ni več analognega signala, lahko pa kasete iz videorekorderja. Ja, že takrat je imel vhod za kabel za videorekorder, čeprav takrat v jugi skoraj nihče ni vedel, kaj je to.

Odgovor na objavo uporabnika
Itak245, 01.05.2024 ob 12:05

Barvni televizor Gorenje iz leta 1979. Še vedno deluje. TV programa seveda ne moreš več gledati, ker ni več analognega signala, lahko pa kasete iz videorekorderja. Ja, že takrat je imel vhod za kabel za videorekorder, čeprav takrat v jugi skoraj nihče ni vedel, kaj je to.

Kako je to mogoče, če pa je že leta 81 kar ogromno Slovencev posedovalo videorekorder? V dokumentarni oddaji lepo pokažejo, kako je video postal popularen.

Jaz sem videorekorder prvič videl v živo mogoče leta 1983 ali 84. Ne vem, kateri Slovenci so to prej imeli, od meni poznanih prej nihče tega ni imel.

Seveda ne, videorekorderji so se začeli pri nas pojavljati v drugi polovici 80-ih let. V glavnem prešvercani iz Avstrije.

Odgovor na objavo uporabnika
principle, 01.05.2024 ob 12:23

Seveda ne, videorekorderji so se začeli pri nas pojavljati v drugi polovici 80-ih let. V glavnem prešvercani iz Avstrije.

dejstva pač govorijo drugače

Vse Iskrine aparate, tudi rostfrei štedilnik, še vedno boljši od mnogih. Moja mama pere v Gorenjevem pralnem stroju letnik 68,  brez težav. Na vikendu Tomos avtomatik, tudi deluje ko šus.

Ja kako pak, vse je bilo kao boljše, ampak nihče pa ne bi šel več v tiste čase, a ne?

PS

Življenje juge si lahko, tisti z močno nostalgijo po njej, privoščite v vsem južnem delu Srbije, nekaterih delih Bosne in pa v jugovzhodni Makedoniji, tam je še skoraj vse iu Jugoslavije, vključno z avti.

New Report

Close