Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek narekovaji v wordu

narekovaji v wordu

Kako spremenim narekovaje v wordu? Če hočem iz vejic citroenčke ali obratno? tnx

A citroenčki se zdaj imenujejo? :)) Mi jim rečemo smrekice. 🙂 V bistvu se jih ne da spremeniti, jih je treba na novo natipkati. Preveri pa najprej, da je za besedilo označen slovenski jezik, nato pa jih vsakega posebej na novo natipkaš. Lahko jih tudi poiščeš in zamenjaš s funkcijo poišči-zamenjaj. Če Word nima kakih drugih svojih težav, bi moral pravilno postaviti začetne in končne smrekice/citroenčke. Te vejice so drugače prišle iz drugih jezikov, najpogosteje iz britanske in ameriške angleščine.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Word 2003 (ostali pa verjetno podobno)

Orodja
Možnosti samopopravkov
Samooblikovanje med vnosom
Odkljukaš “Zamenjaj med vnosom dvojne zgornje narekovaje z dvojnimi srednjimi”

Pa ti bo od takrat naprej pisla pravilno

Si me prehitelo…

Jao Nataša…. se vidi, da nisi sodelavcem (družinskim članom) nikoli nič zakuhala s samopopravki
:)))

Samopopravki so že ok, čeprav jih jaz večinoma izklopim, ker ne maram, da sistem dela mimo mene/proti meni. Vsaj jaz se pa pogosto srečujem z besedili, v katerih so vejice in takrat jih je treba spremeniti v smrekice. Po drugi strani moramo pa za EKomisijo narekovaje popravljati prav v vejice, ampak drugačne, kot so značilne za ang. jezik.

Mimogrede, tole v samopopravkih je načeloma že označeno za slovenski jezik oz. novejši Wordi že imajo to označeno in sami to že urejajo. Med drugim se po privzetem pojavljajo tudi tisti sila nadležni seznami, ki razmetavajo besedilo v desno. To je tudi eden izmed znakov, da je veliko teh samopopravkov že označenih v sistemu.

Vprašanje pa je, kakšno težavo ima dejansko avtorica … 🙂

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Kam moram kliknit, da najdem te smrekice, črtice, citroenčke?
Zamenjat jih že znam potem. Pa kaj moram poklikat, da mi v bodoče ne piše vejic?

Moj word Win 7 ima skrita “orodja” ali pa jih samo jaz ne najdem…

V novem Wordu to najdeš s klikom na gumb zgoraj levo, v kotu, nato izbereš Wordove možnosti > Preverjanje > Možnosti samopopravkov. Naprej izbiraš enako, kot so svetovali že zgoraj.

New Report

Close