Naročanje prek Amazona
Prek Amazona bi rada naročila komplet štirih knjig (gre za prednaročilo, izidejo pa šele novembra). Ker nimam ravno izkušenj z naročanjem iz tujine vas prosim za pomoč… Plačala bi s kartico Mactercard. Seveda moraš pri naročilu vnesti številko kartice. Je to varno?
Zanima me tudi, kako je s poštnino. Na koncu napiše, da naj bi bila cena s poštninio vred približno 60$ (51$ stanejo knjige-torej pride poštnine 9$). Je to pravi znesek poštnine, ali te doma preseneti veliko višji račun? Mislim, da je nekje v drobnem tisku pisalo, da je možno, da se poštnina spremeni glede na državo, ampak nisem zasledila nič konkretnega za Slovenijo.
Torej, ali ima kdo izkušne z naročanjem prek Amazona? Že v naprej hvala za odgovore…
lep večer
Sicer ti ne bom odgovorila točno na vprašanje. Preveri pa še na tem naslovu, če slučajno prodajajo željene knjige. Poštnine tukaj za Slo ni. Plačaš pa normalno, jaz sem z Mastercard.
http://www.bestseller.si/stran.php?isbn13=9781573242783&category
Na Amazonu kupujem že od vsega začetka, manj na ameriškem in več na http://www.amazon.co.uk in http://www.amazon.de. Z nemškega pride poštnina manj kot z angleškega. Če želiš knjigo v angleškem jeziku, pač iščeš v rubriki za angleške knjige. če najdem kakšno všečno knjigo na angleškem, potem vedno preverim če je tudi na nemškem in kupim tam. Pride pa zelo hitro, v dveh do treh dneh. Glede varnosti kupovanja nimam pripomb.
Brez poštnine lahko knjige kupiš tudi na bookdepository.co.uk.
Sicer pa odgovori na tvoja vprašanja:
Ja, lahko plačaš z mastercard, in ker je amazon zaupanja vreden prodajalec (to je sicer stvar tvoje presoje), je za moje osebne pojme to varno. Za knjige, uvožene iz ZDA, ti bodo zaračunali še DDV in poštnino. Ne vem sicer, če ti bo amazon zaračunal oboje, poštnino ti bo zagotovo, a če ti ne bo zaračunal DDVja, ti ga bo naša carinska pošta.
Če naročiš knjige iz Evrope, torej na amazon.co.uk, amazon.de ali na bookdepository.co.uk, je večina DDVja že vključena ceni knjige, v končnem obračunu pa bo znesek enih par centov višji, ker imamo mi višji DDV kot pa Angleži, so pa oni dolžni ti obračunati DDV po slovenski davčni stopnji. Ne gre pa pošiljka skozi carinsko pošto, ker gre v tem primeru za notranjo evropsko trgovino.
Na amazonovih spletnih straneh so nekje točno zapisani zneski poštnine glede na vrsto in vsebino pošiljke in glede na državo in si lahko sama izračunaš. Ker pa gre za prednaročilo, pa je seveda možno, da se bodo v pol leta cene še kaj spremenile. Iz ZDA pošiljajo recimo preko UPS, ki pa seveda lahko spremeni svoj cenik oziroma pogodbene cene, ki jih ima z amazonom.
Načeloma za knjige iz US Amazona ni treba doplačati nič, sem pa skoraj prepričana, da poštnina v SLO ne bo 9 $ ampak precej več. Ko si gledala knjige, se ti je izpisala poštnina za US. Če bi hotela pravo vrednost poštnine, bi se morala prijavit v Amazon in potem ti na računu izpiše, kolikšna bo poštnina. Ravno zaradi tega sem jaz že zdavnaj nehala kupovati pri ameriškem amazonu in knjige kupujem na bookdepository, če že ravno hočem kakšno, ki ni na voljo za kindle.
Sem že naročala knjige pri ameriškem amazonu in ni bilo nobenega ddv-ja za doplačat. Kar je pobralo dol s kartice ob naročilu, to je bilo to. Najbrž pa obstaja kaka zgornja omejitev cene, vendar jaz še nisem doživela ddv-ja pa sem zadnjič kupila knjigo, ki je bila s poštnino vred 45 €. Tvoje knjige po 51 € najbrž tudi ne bi presegle te meje.
Vsekakor pa se prijavi v amazon, spelji naročilo skoraj čisto do kraja (ko vneseš že vse podatke) in nazadnje boš dobila končno ceno – možen je tudi prikaz v evrih. Šele tam boš videla, koliko stane.
Za to pa je potrebno pač vnesti številko kartice, skratka vse podatke, vendar pač, glej, amazon je varna stvar, miljone ljudi tam kupuje, ni treba na vse stvari gledat s takim nezaupanjem. Če tako razmišljaš, potem niti ven iz bajte ne stopiš, ker te lahko takoj eden na ulici okrade – in večja šansa je, da se bo to zgodilo, kot da ti bo nekdo shekal amazon račun. Zlorabe na spletnih straneh se po navadi dogajajo tako, da se pojavi lažna spletna stran, ki kar naenkrat od tebe terja, da spet vnašaš kaka gesla, kaj potrjuješ – po navadi ti pošljejo lažne maile in te prosijo za neke osebne podatke, na take stvari je treba biti pozoren, za običajne postopke pa res ni treba delat prevelike panike.
Tako da naredi prijavo, daj knjige v basket in se delaj, kot da res naročaš, spelji vse korake, naslov, potrdi kartico itd – nazadnje prideš do strani, kjer ti točno pokaže vse cene in spodaj je gumb za ‘confirm your order’ ali nekaj takega in ŠELE TAKRAT si zares naročila. Tudi ko te vodi skozi korake, ko moraš potrditi kartico, ti pove ‘you can still confirm this order before it is final’.
Skratka, ne boj se za brez veze, ker so to varni postopki, za pravo ceno boš pa izvedela, ko boš prišla do predzadnjega koraka, tik pred dokonočno potrditvijo naročila.
In TUDI ČE bi se zmotila in res naročila, preden si prepričana, lahko naročilo še vedno odpoveš, jim pač napišeš mail, da si se zmotila in ti vrnejo denar. Saj ne grejo knjige na pot še isti trenutek, sploh pa ne ob prednaročilu za jesen:))
skratka, brez pretirane bojazljvosti se pridruži vsem, ki že leta normalno naročamo pri tem ponudniku, ki je res varen.
ja, na bookdepository je kao brez poštnine, a se mi je že zgodilo kar nekajkrat, da je bila cena knjige na amazonu bistveno nižja kot na bookdepository, skupaj s poštnino pa potem je prišla ravno toliko kot na bookdepository ali včasih še celo malo manj:)
tako da bookdepository pač poštnino vračuna v ceno:) vsaj pri nekaterih knjigah zagotovo. Seveda pa se pri večini še vedno splača in je res kot da poštnine ne bi bilo.