Naročanje prek iherb-a
Evo, končno sem se odločila, da še jaz nekaj naročim prek iherb-a, pa rabim malo pomoči. Če je znesek višji od 22 eur, se plača ddv? Imam izdelek, ki stane 23,96 usd, cca 21,98 eur. Bo to še šlo skozi ali bo šlo na nož? Če bi rada nočila več izdelkov, recimo v skupni vrednosti 50 eur, kako naj izpeljem, da ne bi plačala ddv-ja?
Hvala za nasvete.
Meni se zdi, da carina pošiljke preverja naključno, ker se mi je že zgodilo, da je ‘šel skozi’ paket, ki je presegal vrednost 20USD, vtaknili pa so se v paket za 13USD in mi računali strošek obravnave 4Eur.
Je pa v predpisih, da vrednost ne presega 20USD skupaj s poštnino. Na iHerbu je najcenejša poštnina 3,5USD, to moraš še računati.
Veliko naročam preko iherba, v paket dam vrednost do 22 eur in ta vrednost piše na paketu torej brez poštnine. Še nikoli ni bilo davka in težav okoli tega, se je pa en paket izgubil, ki je bil poslan po najcenejši pošti brez številke pošiljke, po treh mesecih so mi po par mailih vrnili kupnino s poštnino vred. Zdaj vedno plačam tistio srednjo varianto ( ne dhl), je okoli 5 eur in je priporočeno, še nikoli plačala davka zaradi vrednosti, ki skupaj s poštnino presega 22 eur
Pred kratkim sem preko IHERBa naročila izdelke v vrednosti 21,01 EUR. Po telefonu so mi rekli, da bodo to verjetno spregledali in ne bom nič plačala.. Ni bilo tako, plačati sem morala DDV na to ceno + na poštnino ter carinske stroške, skupno nekaj čez 9 EUR.
Pojasnili so mi, da če je cena izdelkov brez poštnine manjša od 22 EUR, tudi če je skupaj s poštnino več od 22 EUR, se ne plača nič. Če pa je znesek izdelkov večji od 22 EUR, se zaračuna DDV na znesek + poštnino. Dodatno pa se v tem primeru plačajo še carinski stroški 4 ali 5 EUR, odvisno od načina posredovanja podatkov (spletni obrazec, mail..). Zaradi 1 oz. 2 centov sem plačala skoraj 10 EUR. V prihodnje bom naročala pod 22 EUR, me je tole izučilo..
Na tej strani maš vse razloženo: http://www.virmodrosti.com/iherb/
Drugače pa je meja 22 eur s poštnino vred.