Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Naše zdravstvo

Naše zdravstvo

Tožbe zaradi smrti kot posledice zdravniških napak so samo vrh ledene gore.Samo ugibamo lahko koliko primerov je, ko svojci ne gredo v tožbe, ker se strokovna nemarnost enostavno potlači iz kolegialnosti, laiki pa se tako ne spoznamo in se zanašamo na besedo GOSPODA DOHTARJA.
Bilo bi zanimivo primerjat število mrtvih v povojnih pobojih in število “zdravniških napak” v zadnjih 50.letih.
Pehanje zdravnikov za denarjem, ki ga lahko spremljamo zadnja leta, pa človeku vliva strah v kosti, včasih spoštovan poklic je namreč postal čista pridobitniška dejavnost, dobro opravljeno delo pa postranska stvar.
Povdarjam pa, da niso vsi taki, veliko jih je še stare šole ter da obstaja velika razlika med pravimi “dohtarji” in “malimi bogovi”.

Posplošuješ, obtožuješ vsepovprek in primerjaš povojne poboje z umrlimi zaradi “zdravniških napak”.

Si bil že kdaj resno bolan? Si bil že kdaj na urgenci? Si bil že kdaj v porodnišnici, tam na intenzivni? Si že kdaj videl nemogoče razmere na onkologiji? Si že kdaj potreboval operacijo, ki je trajala več kot osem ur? Moram še nizati vprašanja?

zdravstvo ni nobena izjema, da bi funkcioniralo boljše kakor vse ostalo in je odvisno od izkušenj in sposobnosti posameznikov, ter odnosa družbe (politike) do njega. politike in vse bivše zdr. ministre poznamo, bilo je slabo, zdi se mi, da se v zadnjem letu dveh hoče nekaj narediti.
“smrt na mizi” je odvisna od 1000 vzrokov in vsako ležanje na mizi je tudi osebni rizik z lastnim odzivom.
napakam se lahko različne, so pa posledica izkušenj in neznanja. pravi sposoben zdravnik je star vsaj 40 let, lahko je tudi mlajši s posebnimi sposobnostmi in zavzetostjo do dela.
moja izkušnja je, da se velika večina vseh operativno udeleženih v tej verigi trudi, politika pa ne dovolj. imamo to kar smo naredili.

naredili smo tudi, da je politika s podporo ljubosumja desetletja zavirala ustanovitev druge medicinske fakultete v Slo, da je zavirala gradnjo objektov po ustanovitvi le te, da je zaradi tega danes pomanjkanje lastnih zdravnikov in bodo pač sedaj številčnejše generacije potrebne zdrav. nege bolj množično umirale tudi na mizah in pod njimi(če popustijo “nogice”.
meni je kar slabo, ko pomislim, kakšne zdr. ministrice in ministre smo imeli tri leta nazaj, torej pred JJ.

po moje je poseben problem zobozdravstvo.tu je slabo, če na vratih danes prebereš : na vrsti boste čez 65 dni.

Si že kdaj pogledal svojo kartoteko: drugi najbolj važen podatek je tvoj poklic , in povem ti iz prve roke da na podlagi tega nismo vsi isto tretirani.
Če bi zdravniki vsaj nekaj enrgije ki jo porabijo za borbo za dvig svojih plač preusmerili v zahteve za dvig bivalnih pogojev za paciente, bi verjetno tudi bolnišnice izgledale malo drugače. Vsi vemo da če nebi bile medicinske sestre požrtvovalne kot so, bi bili priča pravi katastrofi
S povojnimi poboji pa primerjam zato, ker se mi zdi daste malo preveč zagrizli v kost, ki so vam jo vrgli , namesto da bi se ukvarjali s trenutnimi problemi….MRTVI SO VSI NA ISTI STRANI….lahko se pa doseže da bi jih v bodoče bilo manj., ..tole nazadnje z otroki je šlo čez rob , reakcije na forumih pa nobene….samo kdo jih je več pobil , rdeči ali beli , mislim da to pove dosti o naši morali in osnovnemu naravnemu občutku kaj je prav in kaj ne.

Jaz pa priporočam, da se kdaj poslužite “drugačnega zdravstva”. Tukaj je veliko priporočil, v naše skorumpirano zdravstvo pa samo v skrajni sili.
Meni je tole zanimivo branje:

http://www.najnaj.net/index.html

Tudi zdravnik je samo človek.Kar se pa nestrokovnosti tiče bi pa povedal, da to sploh ne drži. Ali si vi sploh predstavljate, kaj vse mora znati zdravnik, da si pridobi licenco za samostojno delo? Zdravnik ne more postati vsak avtomehanik. Študij je dolg in zahteven, zato vas prosim, da se vzdržite raznih žaljivih komentarjev

Če bi bil vsak avtomehanik tako sposoben kot so nekateri zdravniki, bi bila večina avtomobilov dolge mesece na parkiriščih.

Tudi sestre so zelo usposobljene, kaj vse znajo, pa morajo bit tiho, samo če jo privat poznaš da se ti upa svetovat, pa vidiš dati je boljše če poslušaš njo ,kot pa zdravnika. Ko pa mali bogovi štrajkajo za plaće jim pa seveda na pamet ne pade, da bi si tudi sestre kaj prislužile, čeprav je vsaj 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dela na njihovih plečih.
Je res da je tudi zdravnik samo človek, samo dobro plačo ima zato ker se NE SME ZMOTIT. Napačnih diagnoz bi pa bilo malo manj, če bi se pogovarjal s pacientom vsaj toliko, kot se avtomehanik z avtom , namesto da zraven razmišlja kako bi še več denarja zaslužil.
Še enkrat pa poudarjam, da je vmes še pa veliko dobrih, ki bi si pa res zaslužili milijon nagrade.

Zanimivo, en @capin, pa bolj pametno razmišlja kot doktor.

Ja, ampak avtomehanične delavnice so večinoma privat. Malo je “javnih” avtomehaničnih delavnic :).

To je res ,samo pozabil si napisat da si je privatni avtomehanik financiral vse z SVOJIM DENARJEM , in ni v firmi kjer je prej delal rekel: popoldan bom v vaši delavnici z vašim orodjem, pod vašim ogrevanjem in vzdrževanjem stavbe, fural svoj SP , na strankah ki jih bom dopoldan namensko pustil čakat, da ne bodo pravočasno na vrsti.

Ne dalajo vsi privatni zdravniki v javnih ambulantah. Nekateri imajo celo lastno stavbo (hišo) za opravljanje dejavnosti.

Ne dalajo vsi privatni zdravniki v javnih ambulantah. Nekateri imajo celo lastno stavbo (hišo) za opravljanje dejavnosti.[/quote]

In to je tudi eden bistvenih problemov našega zdravstva.
Če zdravnik odpre privatno prakso mora tudi poskrbeti za svoje prostore ter PREKINITI delovno razmerje v javnem zdravstvu.
Nekateri so šli po tej poti in tako je tudi prav.

Na drugi strani pa imamo zdravnike, ki “sedijo na dveh stolih”, ko delajo dopoldne v javnem zdravstvu, popoldne pa so privat. (klinični center in s.p.-ji nekaterih zdravnikov) Prav tako je narobe, da država odstopa svoje prostore in opremo nekaterim zdravnikom za neekonomsko najemnino, Zadeva mora biti ločena in pika. To je bistveni pogoj za čiste račune med privatnim in javnim zdravstvom.

.[/quote]

Ne dalajo vsi privatni zdravniki v javnih ambulantah. Nekateri imajo celo lastno stavbo (hišo) za opravljanje dejavnosti.[/quote]
Vseskozi POuDARJAM da ne vsi !!!!!
Imam zobozdravnika ki obratuje v lastni stanovanjski hiši in se prippeljem do ambulante z avtom (ni problema in stroškov za parkiranje) ćakalnico ima za 5 oseb, V 14 letih pa še nisem nabasal da bi bili vSi stoli zasedeni.
Ko sem imel problem me ja prevzel in na hitro porihtal izven delovnega časa.
A razumeš kaj hočem povedat?
in o čem bi rad sprožil debato

New Report

Close