Nasilje pri nas doma… Kaj naj naredim?
Ta post sem objavil tudi v dveh sosednjih izbah.
Pozdravljeni,
star sem 23 let in ta ali pa naslednji teden odhajam na svoje. Doma imam dva brata – en je star 18 let, drugi je mnogo mlajši. Problem je v tem, da se je ta starejši danes (oz. včeraj zvečer) zopet zadrogiral z nevemčim (starši mi ne povedo, s čim se drogira, sam pa to itak zanika) in ko je pod temi substancami, je zelo agresiven. Najprej je napadel mati, nato pa še očeta. Oba se gojita, tudi fotr je bežal pred njim po stanovanju. Z bratom se sicer že devet mesecev (odkar mi je zlomil prst) ne pogovarjava niti ne tepeva, zato sem bil jaz v tem dogajanju povsem nevtralen. Sem bil zgolj opazovalec, da bi preprečil najhujše. Enkrat v preteklosti sem že moral posredovati, ko je bil fotr povsem vkleščen med njim in steno. No, seveda sem moral prej zaščititi malega bratca, da ga ne bi poškodoval. Kak mesec nazaj je staknil rano na obrazu, ker ga je brat usekal z bundo.
Skratka, bojim se, da bi v moji odsotnosti se zgodilo kaj hudega. Zlasti se bojim za tamalega brata in ne vem, kako naj ga zaščitim. Starši naj bi bili že dovolj stari, da bi se sami sebe lahko zaščitili na tak ali drugačen način. Kakih zunanjih organov še nismo klicali. No, brat je klical policijo, ko ga fotr kake pol leta ni hotel spustiti v hišo. Seveda je fotr plačal kazen 75 tisočakov v nekdanji valuti.
Hvaležen bom za vsak konstruktiven in pameten predlog. Zadeve so povsem nepredvidljive. Nekako se mi zdi, da se vsa ta njegova najstniška agresija (še vedno) stopnjuje. Kaj lahko storim jaz?
Lp
Mislim, da bi morala tvoja starša v prvi vrsti zaščititi mlajšega brata, ki ni niti še polnoleten. Če bi bil moj sin, bi mu predlagala zdravljenje, če ne bi bil za to, bi šel od hiše, saj nasilje nad nobenim ni sprejemljivo. Seveda meni je lahko tukaj pametovati, ker nisem v taki situaciji. Več ti ne znam pomagati. Ti pa želim, da bi se stvari rešile na čim boljši način.
1. Pojdi na Center za socialno delo in razloži situacijo. Sicer dvomim, da bodo kaj storili, vendar za poskusiti je… Če ne druga, greste vsa družina tja na pogovor….
2. S čim se zadeva tvoj brat? Po pravici povedano sem videla že veliko đankijev in je res redkokdo pod vplivom zmožen koga ustrahovati. Malo mi je čudno, da se drogira in bi imel še dovolj moči za premoč nad kom. Takrat si v drugem svetu….
3. Vi ste 3 + mlajši brat. Ali res ne morete 3 odrasli obvladati 18-letnega nasilneža? Morda se sliši čudno, ne vem, kakšne probleme še imate v širšem pogledu, (zagotovo brat navaja kakšen razlog, zagotovo ga kaj mori….), ampak se vsaj toliko združite in ga prebunkajte, če se že ne da več zlepa…. Po moje bo to zelo učinkovalo….
lp,
N.
Če bi rad pomagal, pa ne veš, kako, poskusi najti koga, ki ti bo pri tem znal svetovati. Obrni se na CSD v bližini, na policijo, malo poišči kakšna društva za pomoč odvisnikom, verjetno se še na koga lahko obrneš po nasvet. Po mojem bi te, če so normalni, na CSDju in policiji čisto lepo poslušali in usmerili na bolj pravi naslov, če oni to niso, brez da podajaš kakšne uradne prijave ali kaj podobnega. Vsaj v prvi fazi. Če pa “zlepa” ne bo šlo greš pa pač po uradni poti. Vsekakor pa čimprej, preden se vse skupaj samo še stopnjuje.
Če starši otroka podpirajo pri taki agresiji (mu plačajo, trpijo ne da bi se uprli), boš ti težko kaj pomagal. Res je najbolje, da vsaj zase posrbiš in greš stran. Vsekakor pa zadevo javi na center, jaz bi šla tudi na policijo ali še kam. Tudi če ne bodo dosti pomagali, se mi zdi prav, da nekaj storiš. Že zaradi svoje vesti, lahko pa se tudi celo kaj reši. Starše bi moral predvsem kdo “razsvetliti” in jim pojasniti, kako je potrebno delati s sinom.
Mislim, da bi vi morali nagnati njega. In to takoj. Brez vprašanja. Ko in če se spravi k sebi, se lahko kaj pogovarjate.
Bratu lahko probate pomagati, a če si ne hotel pomagati sam, mu tudi vi ne boste mogli. Kot sem razumela, je polnolete. Torej ga oče lahko postavi na cesto. Ali pa kar cela družina. Morda bi lahko vsi trije šli skupaj na CSD s ta malim in rekli, da je nevzdržno. Pa na policijo tudi. Sicer se jaz na državne organe ne zanašam rada, a vseeno, vsaj prijavite.
Dovolj je star, da je zmožen ločiti med prav in ne prav. Če se drogira, se naj prijavi na zdravljenje, če tega noče, pa od doma.
Vem, da sem precej groba ampak eno je, da se to zgodi enkrat, povsem drugo pa, da se to ponavlja.
A prej pa ni bil nikoli nasilen, niti verbalno?
Ojoj. Verjetno je agresiven takrat, ko nima denarja, da bi si kupil dozo. Žal je tako.
Poznam nečaka od sosede, ki je šel nad mamo s sekiro, da mu je dala denar. Takrat je res grozno, ker padejo v nekakšen delirij in bi naredili vse, samo da bi prišli do denarja. Dogodkov se večinoma ne spomnejo.
Torej če je tvoj brat res odvisnik, je najbolje, da mu poiščete pomoč najprej pri lokalnih organizacijah, ki se ukvarjajo z odvisniki, pa še CSD.
Moja soseda, o kateri sicer ne vem s čim se je drogirala, je šla v komuno na Sicilijo. Zdaj sicer zgleda dobro, navzven tudi mentalno, vendar ne vem, kaj se z njo dogaja v glavi.
Takoj ukrepaj, da ne bo prepozno, ker tukaj se zna zgoditi še marsikaj. Pojdi na CSD, da zaščitijo še mladoletnega bratca, ker otrok ni nič kriv, da poslušala in gleda bedarije od brata, otrok se čisto preplaši in ostanejo čez nekaj časa težave. Otrok lahko postane živčen zaradi takšni dogodivščinah.
Zato ukrepaj.
Želim ti vse dobro in lp,