Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Nasvet-kam vložiti prihranke?

Nasvet-kam vložiti prihranke?

Pred nekaj časa sem podedoval nekaj denarja, sam imam kar nekaj prihrankov in za penzijo, ki je še daleč daleč stran, že varčujem.

Kam je se danes najbolj splača, nepremičnina, kripto, delnice, zlato?

Za poslovno podjetništvo nisem.

Hvala za delitev mnenj.

Daj v investicijsko zlato. Nato pa te zlate palice odnesi v NLB , kjer najamete sef.

Jaz bi rekel, da razpšiš.

Če je dovolj za nepremičnino, to zagotovo ne izpusti, nato pa še kot si omenil, delnice itd.

Zlato? Zanimivo.

V gotovino! Tako pravijo specialisti na Monu. Račune, delnice, kripto, to ti vse lahko zamrzne in pobere država. Menda, tako pravijo 🤡

Odvisno koliko denarja si podedoval. Ce je dovolj za nakup nepremicnine, je to so super nalozba, pa oddajas, se posebej, ce imas otroke, bodo morda imeli lazjo pot do samostojnosti.

Sicer pa – ali v kak sklad ali delnice, nekaj na varcevalni racun in lahko tudi zlato, kot je ze nekdo omenil. Moj tast, sicer financnik po poklicu, mojima malima hcerkama vsako leto za novo leto kupi zlatnik, pravi, kot nalozba ali za hude case ali nakup avta ali solnino.

Obvezno razpršeno, če je to takšna količina in ti to omogoča.

Nepremičnina- super, ampak pomembno kakšna.

Mi lahko kdo razloži, zakaj zlato?

Bi pričakoval, da bo več nasvetov glede kripto, delnice..

Zlato raste in raste. Trenutno je rekordno visoko… Ali pa Osmij, najbolj redka kovina na svetu..

Vedno je prvo pravilo da razpršiš glede na tvoje potrebe. Za kaj bo ta denar? Za penzijo, za kakšno večjo naložbo v roku 10 let? Želiš dohodek/dobiček iz vloženega ali samo ohranitev glavnice? Imaš otroke? Poskrbljeno za bivališče in ostale finančne zadeve (poplačani dolgovi, za vsaj pol leta na strani v primeru sranja, za menjavo avta recimo, za obnove ipd.)?

Drugo pravilo oz. lahko tudi prvo ker je najbolj pomembno – vlagaš v nekaj kar razumeš. Najbolj pomembno. Če ne razumeš se učiš in potem vlagaš. Za ta čas denar vežeš. Trenutno se da dobiti tudi 3%, kar sicer ni nič in niti inflacije trenutno ne krije, ampak boljše kot da imaš donos 0% :). V enem letu recimo bi pa uspel narediti nek načrt na podlagi svojih potreb in želja. Če je visoka vsota priporočam pomoč nekoga, ki se s tem ukvarja. Pri tem samo pazi na cene svetovanj in stroške. Ker v sloveniji je groza kar se finančnega sektorja tiče. Zelo pomembno je tudi da davčni del preštudiraš. Ni ravno zakompliciran pri nas.

Drugače pa na splošno. V zlato max 10-15%. Zlato v bistvu ni naložba za večanje glavnice, je bolj rezerva za ohranjanje le te. V nepremičnine tudi niti približno vse, sploh ne trenutno. Jaz imam večino (cca 70% prihranjenega) v delnicah oz. ETF. Vložek se mi je podvojil v cca 9ih letih. Ne jemljem ven nič.

Odgovor na objavo uporabnika
zlato??, 24.10.2023 ob 08:27

Mi lahko kdo razloži, zakaj zlato?

Bi pričakoval, da bo več nasvetov glede kripto, delnice..

Naložbeno zlato je brez DDV, za vse ostale žlahtne kovine se DDV obračunava.

Razlika med nakupno in prodajno ceno je neobdavčnena.

 

Lahko kupuješ in prodajaš čisto uradno, legalno in je vse popolnoma brez davka.

Pa sef na banki ni tako drag, da si ga ne bi mogel privoščiti. Mi2 ga imava že skoraj 20 let, odkar sva prvič kupila zlatnike po unčo.

Cena zlata se spreminja vsake par minut, jaz spremljam na zlatopoposti.si, kjer kupim vsako leto otrokom kakšen zlatnik. Jim sicer nič ne pomeni, ampak ko bodo starejši, bodo vedeli zakaj.

Sicer pa kot je napisal nekdo pred mano, delnice, skladi. Predvsem pa je res pomembno, da daješ denar tja, kjer veš o čem teče beseda, če se tako izrazim, ker sicer te hitro nategnejo:)

Ce se imas dolgo do penzije ti priporocam nalozbo v zlato. Dolgorocno ne izgubis kvecjemu pridobis.

Ali pa v CHF saj € bo scasoma propadel.

baje ETF

V zlato lahko poleg tega, da fizično vlagaš, vlagaš tudi na borzi, skozi sklade..

Meni so se zdeli ti zlatniki pa ploščice vedno neko bedno darilo, oče jih je imel kar nekaj v predalu. Ko je umrl pa sem to prodala in lahko povem, da mi je žal, ker bi imela danes več od tega, da bi jih prodala zdaj.

Sicer pa se v vlaganja/investicije ne razumem najbolje, definitvno pa nepremičnina.

Zlata torej ne rabiš prijavljat davčni – iz prakse, če dobim zlate palice, kovance, pa tudi če je to enormna vrednost, ne rabim prijavljat?

Morda bi lahko naložil v kakšen startup, ki se ukvarja s temo, ki jo podpiraš.

 

Vechia storija.

Le se karkoli zgodi in moraš kam it zlato vedno lahko odneseš s seboj in ga lahko unovčiš kjerkoli na svetu

Kripto je ok za špekulacijo če pride do naravne katastrofe ali 3. sv vojne pa niti za r. obrisat ni

stara modrost pravi da ne nosit vseh jajc ve eni košari…

pametno je premoženje razpršit, malo v kešu, malo v delnicah/obveznicah in nekaj tudi v plemenitih kovinah (ni nujno da je zlato – tudi srebro je čist ok)

če je dinarčkov več , pridejo seveda poleg zgoraj naštetega v poštev tudi zemlja in/ali nepremičnine

Odgovor na objavo uporabnika
vsegapomalo, 24.10.2023 ob 11:11

stara modrost pravi da ne nosit vseh jajc ve eni košari…

pametno je premoženje razpršit, malo v kešu, malo v delnicah/obveznicah in nekaj tudi v plemenitih kovinah (ni nujno da je zlato – tudi srebro je čist ok)

če je dinarčkov več , pridejo seveda poleg zgoraj naštetega v poštev tudi zemlja in/ali nepremičnine

Stara modrost pravi, da je zlato edina prava valuta, ostale papirnate valute pa so FIAT (ničvredne).

V teh turbulentnih in kaotičnih časih pametni ljudje bežijo z delniških in kripto trgov. Niso časi za to. Prava rast vrednoisti zlata se niti ni začela. Klamu bo šlo v nebo, vse ostale fiat valite pa tam kjer so šle vse predhodne valute – v NULO.

Zdaj je čas samo za zlato. Ko se bo in če se bo svet umkiril, pa lahko debatiramo, ampak se ne bo umiril.

Tisti penzionist: kupuj zlate ploščice s težo 100g, da jih boš lahko sproti prodajal.

Odvisno od količine denarja. Predlagam v spodnjem vrstnem redu. To ni finančni nasvet, vaše situacije ne poznam, govorim na splošno.

1) Če imate dolgove ali kredite, ki presegajo kakih 5 % obrestne mere, dolg odplačajte predčasno.

2) 3-6 mesecev življenjskih stroškov dajte na stran na ločen bančni račun, ki nima mesečnih stroškov vodenja. Ta denar je namenjen izključno za težke življenjske situacije (npr. zdravstvene zadeve, izguba dohodka, želite menjati službo, ločitev od psihopatskega partnerja …). Vsako leto dodajte nekaj zraven, da se ne bo znesek izgubil zaradi inflacije. Če denar porabite, ga pri naslednjih plačah ponovno vplačate do zneska 3-6 mesecev življenjskih stroškov.

3) Zaradi likvidnosti je fino imeti nekaj na strani za dražji “luksuz”, odvisno od vašega življenjskega sloga, ampak recimo da dve povprečni plači. Recimo, da hočete iti na dopust, hočete plačati 1000 EUR, a je regres šele junija. Da ne boste posegali po rezervi iz točke dve, porabite ta denar. Velja isto kot za rezervo iz točke dve (ločen bančni račun, lahko skupaj z rezervo iz točke dve; če porabite denar, ga pri naslednjih plačah vrnite do prvotnega zneska; usklajevanje z inflacijo vsako leto).

4) Šele ko izpolnite prve tri točke, se lotite investiranja. Koliko denarja vam ostane, ne vem. Lahko tudi sledite drugim komentarjem.
Osebno bi vsaj en del denarja (pomembno: denarja, ki ga ne potrebujete naslednjih 15 let), recimo da gre za polovico zneska, ki je ostal, date v pasivne ETF sklade. Kako:

a) Prek spleta odprite račun na Interactive Brokers. Glejte vodiče na You Tube, ni preveč težko. Odprite cash account, ne margin account.

b) Na račun naložite željen znesek.

c) Počakajte kak dan, da vam odprejo račun. Potem pod nastavitvami nastavite “Pricing plan” na “Triered”. Počakajte kak dan, da se sprememba uveljavi.

č) V iskalnik napišite VWCE (ali kak drug pasivni ETF sklad po izbiri). Kupite cele delnice, ne limited. VWCE je ETF, ki je izredno razpršena naložba, ki vlaga v nekaj 1000 podjetij po celem svetu, v vseh dejavnostih. Več o ETF skladih si lahko preberete tule: https://www.bankeronwheels.com/world-etfs/

d) Kljub kratkotrajnim nihanjem (pol leta gor, pol leta dol), gredo trgi dolgoročno gledano gor. VWCE približno 6 % letno v povprečju. AMPAK morate počakati vsaj 10-15 let, da se bo bolj verjetno poznalo in NIKOLI ne prodati, ko naložba izgublja. Glejte npr: https://www.investing.com/indices/ftse-all-world-chart

e) Zakaj pasivni in ne aktivni ETF skladi? Ker aktivni skladi (npr. slovenski NLB, Triglav in drugi) poberejo ogromne upravljalske stroške zase. VWCE ETF pobere 0,22 % letno, slovenski skladi pa po 2-2,5 % letno. To se ZELO pozna na dolgi rok. Prav tako slovenski skladi niti pod razno na dolgi rok ne dosegajo povprečja, ki ga dosegajo pasivni ETF skladi.

f) Ko prodate, morate prodajo v naslednjem letu sporočiti FURS-u prek potala eDavki. Ni zakomplicirano, pač napišete, kdaj ste kupili, kje, kaka vrednost, koliko delnic in kdaj in za koliko ste prodali. Po 15 letih in enem letu držanja delnice (torej da je ne prodate), davka na dobiček NI. Če prodate pred 5 leti, je davek 25 % (malo manj, ker odštejejo še normirani stroški). Davek se izračuna samo na dobiček.

 

Če je vaš časovni horizont krajši (recimo, da denar rabite v naslednjih 5 letih), ne vlagajte v VWCE ali kaj podobnega, ampak raje izberite sklade denarnega trga. XEON sledi ESTR obrestni meri, ki jo določa oz. objavlja Evropska centralna banka in trenutno znaša 3,9 %. To je bistveno več, kot boste dobili na katerikoli banki za depozit in naložbo lahko kadarkoli prodate, če bi se obrestna mera ESTR šla na nič: https://www.ecb.europa.eu/stats/financial_markets_and_interest_rates/euro_short-term_rate/html/index.en.html

 

Podatki o VWCE: https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?query=vwce&groupField=index&from=search&isin=IE00BK5BQT80

Podatki o XEON: https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?query=xeon&groupField=index&from=search&isin=LU0290358497

 

In še enkrat: to ni finančni nasvet, delajte po svoji pameti in upoštevajte svoje specifične situacije in potrebe.

SREČNO!

Odgovor na objavo uporabnika
neobdavčeno, 24.10.2023 ob 10:14

Zlata torej ne rabiš prijavljat davčni – iz prakse, če dobim zlate palice, kovance, pa tudi če je to enormna vrednost, ne rabim prijavljat?

Če kupiš, misliš?

Darila se morajo prijavljati, če so večje vrednosti.

 

Ne, glede zlata se nič ne prijavlja.

Tudi za ostale plemenite naložbene kovine ne, le da so vse razen zlata z DDV.

Kar enostavno pomeni, če kupiš srebro, da kupiš z DDV in prodaš brez DDV, in to pomeni, da mora zrasti za več kot je DDV ob nakupu, da si sploh v plusu.

Odgovor na objavo uporabnika
finančno nepismenim, 24.10.2023 ob 11:22

Stara modrost pravi, da je zlato edina prava valuta, ostale papirnate valute pa so FIAT (ničvredne).

V teh turbulentnih in kaotičnih časih pametni ljudje bežijo z delniških in kripto trgov. Niso časi za to. Prava rast vrednoisti zlata se niti ni začela. Klamu bo šlo v nebo, vse ostale fiat valite pa tam kjer so šle vse predhodne valute – v NULO.

Zdaj je čas samo za zlato. Ko se bo in če se bo svet umkiril, pa lahko debatiramo, ampak se ne bo umiril.

Tisti penzionist: kupuj zlate ploščice s težo 100g, da jih boš lahko sproti prodajal.

Ja sedaj kupujte zlato ko je drago :). Tako se investira. In ja če bo sranje boste s 100+ kilami zlata bežali 🙂 Pa za kos kruha ga menjavali 🙂

Odgovor na objavo uporabnika
ok, 24.10.2023 ob 11:35

Ja sedaj kupujte zlato ko je drago :). Tako se investira. In ja če bo sranje boste s 100+ kilami zlata bežali 🙂 Pa za kos kruha ga menjavali 🙂

Lahko kupuješ kovance pa za fasungo menjaš:)

 

Tema je zaprta za komentiranje.

New Report

Close