Nasvet pred obravnavo na sodišču
Bivši partner (zdaj eno leto) je zelo dvoličen človek. Pred ljudmi (znanci in sodelavci) se kaže popolnoma v drugačni luči kot pred svojimi domačimi in najinimi štirimi otroki in menoj. Nihče ne verjame, kako grdo se obnaša do nas slednjih, kako grdo se izraža, zmerja, laže in izsiljuje. Odločila sem se, da bom snemala najine pogovore po telefonu, vendar ne z namenom, da jih bom kakorkoli zlorabila. Želela bi jih imeti samo zato, da bom izpisane izjave s posnetkov uporabila kot dokaz na sodišču, ko bova bila bitko zaradi preživnine.Dobro vem, da si bo tudi tam nadel masko nedolžnega izkoriščanega ubožčka.Ne vem, kako je s tem pri nas v Sloveniji, zato me zanima, če je to z moje strani kaznivo dejanje in ali bo sodišče upoštevalo te izjave.
Kaj mi svetujete, kako naj dokažem, kakšen človek je v resnici, saj se bom zastopala sama, medtem ko si je on najel odvetnico, ki mu jo bodo plačali starši. On ima namreč 750 eur plače, za vsakega otroka pa namerava plačevati le 30 eur na mesec. Svojo plačo je do sedaj vedno porabil izključno zase, za družinske stroške ni nikoli prispeval ničesar. Otroke že vsa leta preživljam sama, čeprav je živel z nami. Vem, da se sliši neverjetno, vendar je RES, saj sem vsa leta upala, in verjela njegovim obljubam, da se bo spremenil ter prenehal z alkoholizmom in ponočevanjem.
Spoštovani,
sprašujete ali je zgoraj opisano kaznivo dejanje : ” Kdor zvočno snema njemu namenjeno zaupno izjavo drugega brez njegovega soglasja z namenom, da bi tako izjavo zlorabil, ali kdor tako izjavo neposredno prenaša tretji osebi ali ji tak posnetek predvaja ali ji kako drugače omogoči, da se z njim neposredno seznani, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.” Gre za kaznivo dejanje po 137. členu Kazenskega zakonika: Neupravičeno prisluškovanje in zvočno snemanje. Preganja se zgolj na predlog, kar pomeni, da bo pregon zoper vas moral predlagati vaš bivši mož.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.