nasvet za oddajo stanovanja
Živjo,
zaradi slabe izkušnje z najemnikom ponovno oddajam stanovanje.
Mi lahko prosim svetujete kako se zaščitim da bo najemnina plačana in stanovanje na bo v razsulu?
A je kaj boljše če se obrnem na nepremičninsko agencijo?
Kako najhitreje oddati stanovanje in dobiti dobrega najemnika?
Full hvala!
Lep dan
Ceno postavi takšno, da se bodo vmes javili tudi taki, ki imajo zares namen plačevati. Pogoje postavi take, da se bodo vmes pojavili tudi taki, ki jih nameravajo spoštovati. To so večinoma kar eni in isti.
Potem pa je vse odvisno od tvojega občutka za ljudi in sreče.
Absolutnih garancij ni. Najemniki so v tej državi bolj zaščiteni od najmodajalcev, to je dejstvo. Kaj lahko storiš? Dober nepremičninski agent (taki so) je pomemben. Ne oddaj nekomu, ki nima redne službe. Pogodba mora biti pravilno sestavljena (v skladu s Stanovanjskim zakonom) in z realnim zneskom, sicer ne bo nič, v kolikor pride do tožbe. Če imaš vsaj kanček slabega občutka pri kandidatu, mu stanovanja ne oddaj.
Nabor kandidatov se ti potem močno zmanjša. Ogromno ljudi ni redno zaposlenih, imajo pa dohodke – honorarje, delajo na črno, ker pač morajo nekako preživeti.
Če ima oseba službo za nedoločen čas, ti bo kot najemnik hitro pobegnila, saj bo najela kredit in kupila lastno nepremičnino.
Nekateri zelo radi oddajajo študentom, ki seveda nimajo redne službe.
Nabor kandidatov se ti potem močno zmanjša. Ogromno ljudi ni redno zaposlenih, imajo pa dohodke – honorarje, delajo na črno, ker pač morajo nekako preživeti.
Če ima oseba službo za nedoločen čas, ti bo kot najemnik hitro pobegnila, saj bo najela kredit in kupila lastno nepremičnino.
Nekateri zelo radi oddajajo študentom, ki seveda nimajo redne službe.[/quote]
A bi ti oddal/oddala nekomu, ki dela na črno?!!
Sami napačni nasveti. Bolj ko zaostruješ pogoje, manj resnih kandidatov boš imela. Kaj pa je nekemu goljufu problem strinjati se s previsoko najemnino + šestmesečno varščino, če pa, ko bo enkrat notri, ne bo plačal ene najemnine in ene položnice.
Človek z integriteto in dostojanstvom se sploh ne bo obregnil ob tak “ponižujoč” oglas, ki daje vedeti, da si nezaupljiva in nerealna.
Raje nastavi nižjo najemnino + enomesečno varščino, boš imela veliko več ogledov in s tem tudi izbire.Tu bo na žalost največ odvisno od tvoje intuicije in presoje.
Bila sem dolga leta najemnica, v tem času sem bila:
študentka
zaposlena za določen čas
brezposelna
zaposlena prek javnih del
delavka na avtorski pogodbi
delavka na podjemni pogodbi
…
V desetletju sem zamenjala ogromno statusov, vedno se plačevala najemnino v roku. Stanovanja sem zapuščala v super stanju. Obstajamo namreč tudi ljudje, ki od nikogar ne pričakujemo miloščine, ki varčujemo za slabe čase in katerim ne zmanjka denarja v trenutku, ko izgubimo delo.
Ampak meni ti ne bi oddala stanovanja. Škoda zate.
Bila sem dolga leta najemnica, v tem času sem bila:
študentka
zaposlena za določen čas
brezposelna
zaposlena prek javnih del
delavka na avtorski pogodbi
delavka na podjemni pogodbi
…
V desetletju sem zamenjala ogromno statusov, vedno se plačevala najemnino v roku. Stanovanja sem zapuščala v super stanju. Obstajamo namreč tudi ljudje, ki od nikogar ne pričakujemo miloščine, ki varčujemo za slabe čase in katerim ne zmanjka denarja v trenutku, ko izgubimo delo.
Ampak meni ti ne bi oddala stanovanja. Škoda zate.[/quote]
Pa zakaj vse ljudje jemljete tako osebno? To je pač moj princip. Vsak ima svojega. Smo ljudje različni. In ne, ni nobene škode zame.
Jst sm mela 3 mesečno varščino in vedno sem mogla najemnino plačati za 2 meseca vnaprej.
Kontrola stanovanja se je vršila tudi vsakih 2 meseca.
je pa res, da pol ko je blo pa treba varščino vrnit, so si pa probal marsikaj lastniki zmislt, sam da jo ne bi bilo treba.
Na koncu so jo s težkim srcem le vrnili.
Moja najboljša izkušnja je bila oddaja stanovanja brezposelni samohranilki z majhnim otrokom. Imela je več prihodkov (socialna, otroški dodatek, subvencija najemnine, preživnina), kot marsikateri zaposleni. Subvencija najemnine je bila nakazana kar meni, ona je doplačevala okoli 25 evrov, položnice je imela vedno plačane. Potem se je preselila skupaj z novim partnerjem in hkrati dobila službo, je sama rekla, da ima kot zaposlena manj denarja, kot ga je prej imela kot brezposelna (zdaj ima višje plačilo vrtca in nižji otroški dodatek, prav tako pa nima več subvencije najemnine). Vse je relativno in nikoli se ne ve.
Ni osebno in ni samo moj primer tak. Takoj, ko sem dobila službo za nedoločen čas, sem vzela kredit in stanovanje kupila, čeprav je to ekonomsko gledano slabša rešitev. Najemnica z redno službo (beri: za nedoločen čas) sem bila samo 6 mesecev.
Najema pa sem se rešila zaradi stvari, ki so opisane tudi v postu po tvojim.
Z najemodajalci sem imela slabe izkušnje – zviševanje najemnine, ideje, da naj plačujem rezervni sklad, za osnovna popravila sem morala moledovati mesece, ideje o kontroli stanovanja vsak mesec itd.
oddajam nepremičnino v rojstnem kraju in najemam stanovanje v lj. to s plačilnimi listami in sisbonom je pri nas popolnoma neobičajna praksa in mene na to ne bi dobili, ker bi mislila da komplicirate in se vam ne bi niti oglasila. moja plača je minimalna, zraven imam pa še enkrat toliko nedokazjivih prihodkov. v najemu sem že 15 let in še NIKOLI nisem zamudila s plačilom – vmes sem se enkrat preselila in sem stanovanje pustila v boljšem stanju kot sem ga dobila (bilo je prebeljeno in generalno očiščeno, zavese po meri in nov itison v spalnici).
svašta hodi po svetu, ampak toliko zaupanja v ljudi pa je le treba imet. zavaruješ se z varščino – dvema in sprotno najemnino. v treh mesecih se lahko komplet legalno rešiš najemnika, v kolikor ta ne plačuje – z dvema varščinama in sprotno najemnino si krita.
kot najemodajalka imam pa raznolike izkušnje – ampak izkazalo se je, da so tisti, ki so na pogled “sumljivi” so bili do sedaj še najboljši najemniki – podn od podna pa je bila družina, ki je vozila novega bemfla, gospa pa v zlatu od glave do peta, mož v reklcu in kravati.
nekak se mi zdi, da je tukaj karma zelo pomembna – kar daješ – to lahko pričakuješ nazaj. nekateri bi radi prosto po prešernu hodili kontrolirat najemnike in se zgražajo, ko le ta to odklanja – no to že vleče težave nase, ne bi imeli pogodbe ali pa vpisujejo nižjo najemnino, ne bi vzdrževali stanovanja. nekateri bi radi videli, da bi stanovanje najel in dejansko ne bival tam – omejujejo obiske. to vse vodi v pogubo, če mene vprašate.
menda je tudi dobro, če overiš pogodbo pri notarju – jaz je nisem, ampak sem kupila obrazec v dzs-ju
15 let sem že najemnica, v tem času zamenjala 5 stanovanj (v različnih krajih). Tako približno lahko rečem, da imam zdaj že tretjega zapored, kjer so razmere idealne – najemnina ugodna, stanovanje lepo, lastnika vidim in slišim 1x letno, za podpis anexa. Tako je bilo tudi v prejšnjih dveh primerih, v vsakem bila približno 5 let.
Ampak da pritrdim temu, kar velja slabega o nekaterih lastnikih, sem kot nalašč imela obakrat vmes neprijetno izkušnjo, ko sem odpovedala pogodbo po enem mesecu. Nekateri lastniki ne vejo, da gre tukaj za posel. Tako na stanovanje, kot na plačevanje obveznosti gledajo preveč čustveno in osebno. Od enega sem dobila nekaj dni pred iztekom prvega meseca SMS kot opomnik, da bo kmalu najemnina za plačat in kaj se bo zgodilo, če je ne plačam … Druga pa se je vsak teden povabila na kavo, češ da živi blizu in da je enako “tople odnose” imela tudi s prejšnjim najemnikom… Če se greš tega, bodi profesionalec!
Torej najemniki radi živijo v svinjariji? Ko stanovanje kupijo, pa želijo živeti v čistem?
Zakaj ti čistiš stanovanje? Da ne živiš v svinjariji ali zaradi drugega vzroka?
Kako ob oddaji stanovanja veš, da je oseba čista? V študentskih letih sem imela cimro, ki je bila navzven urejena tip top, v sobi je imela pa svinjak.
Nekateri zelo radi oddajajo študentom, ki seveda nimajo redne službe.[/quote]
A bi ti oddal/oddala nekomu, ki dela na črno?!![/quote]
In zakaj ne? A samo zato, ker je njegovo delo črne barve??
Že od študentskih dni sem menjala kar nekaj stanovanj. Moje izkušnje:
1. V redu najemnina, v redu lastnica, brez vtikanja, brez varščine, klasična pogodba iz MK – žal sem se preselila zaradi lokacije.
2. Katastrofa, stara operma, nikoli dovolj tople vode ali gretja, ker je to določala lastnica, da se ne bi preveč porabilo. Komi sem čakala, da grem. Astronomska varščina. Čudna miš maš pogodba.
3. Lastnik ok, včasih ga ni bilo na spregled po več tednov, tako, da si moral plačati tudi po 3 najemnine za nazaj (na roko). Če si ga kaj rabil v času ko je bil dosegljiv je zrihtal v parih dneh. Nikoli ni stopil v stanovanje. Varščina v vrednosti 2 najemnin. Navadna pogodba iz MK.
4. Vstopili v stanovanje smo ob oddaji in teden pred mojim odhodom, da sva dorekla, če je treba kaj popleskat, popravit zaradi mene. Kljub vsemu sem vse prepleskala, čeprav ne bi bilo treba. Brez varščine. Navadna pogodba iz MK.
5. Najbolj fantastičen lastnik, tukaj sem že 8 let, na ogled je prišel samo v prvem in drugem letu (torej 2x v 8 letih). Trikrat sem ga poklicala sama, ker se mi je pokvaril radiator in je isti dan poslal mojstra in enkrat, da sem ga vprašala zaradi domače živali (pa mi je odvrnil, da so to malenkostne bedarije in naj se odločim sama). Enkrat sem pa ga klicala, ker sem šla za 3 mesece v tujino, če mu vnaprej nakažem najemnino, pa je rekel da ni treba. In sem poravnala za nazaj. Brez varščine. Notarsko ful profesionalno sestavljena pogodba.
Osebno mi je visoka varščina precej sumljiva (2 najemnii je čisto dovolj). Glavno mi je, da se lastnik vame ne vtika, potem ko vidi, da sem resna. Aja samo v 3. najemu sem imela službo, ostalo sem brez redne zaposlitve, ampak z dobrimi prilivi preko pogodbenega dela.
Oddajam dve stanovanji 6 let v okolici Lj. Stanovanji sta bili novi, ko sem ju začela oddajat. Prvi najemniki so bili bolj tako-tako, nehali plačevat stroške, nehali plačevat najemnino, so nabrali za par tisočakov dolgov. Vmes grozila, pošiljala opomine ipd, nekaj poplačila, a nikoli do nule. Stroške sem plačevala jaz, da ne bi bilo odklopov in vem, da šparali niso (katv tel in net po 100 evrov na mesec). Potem se je družinska situacija malo spremenila in so poplačali vse za nazaj. Za okolico hiše lepo skrbijo, nobenih nerazumnih zahtev… V povprečju čisto OK. Drugo stanovanje, mlada družina, skoz ene pritožbe, to ni dobro, ono ni v redu, sem kar krče v želodcu dobila, ko sem videla, da kličejo. Stanovanje so pa pustili v zglednem stanju. Nova mlada družina samo za par mesecev, tudi vse ok. Zdaj bomo pa videli.
Ampak eni iskalci so bili pa res čudni; tip me je tikal, nižal ceno in mi tiščal denar v roke brez pogodbe, pa živelo bi tam ne vem koliko ljudi…
Mislim, da je razlika, če so stvari nove in čiste. Potem ponavadi normalni ljudje tudi pustijo v dobrem stanju.