Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nasveti za ženske

Nasveti za ženske

Nasveti za ľenske

1. Moąkemu ne delite nasvetov, ne poskuąajte ga spremeniti. Moąki je ponosen nase, če delo opravi sam. Samostojnost je zanj simbol učinkovitosti, moči, sposobnosti. Zatorej, ne svetujte moąkemu, če ni prosil za nasvet, ker to razume kot dvom v njegove sposobnosti. Počutil se bo poniľan, ranjen, uľaljen, neljubljen, nesamozavesten. Ko začuti, da ga ne skuąate popravljati, bo hitreje zaprosil za vaąo pomoč, vaąe mnenje.

2. Moąki v stresu se zapre v globine svojega uma (v votlino), kjer v miru in sam reąuje problem. Navzven deluje raztreseno in nedostopno, ve pa se počutite odrinjene. Ne drezajte vanj, pustite ga pri miru, vrnil se bo hitreje.

3. Moąki občuti dolľnost, odgovornost, da reąuje vaąe stiske, ko o njih spregovorite. ®e na začetku mu povejte, da ne pričakujete reąitev, da ľelite o njih le govoriti, sicer vam bo predlagal reąitve. Če jih ne bo naąel, se bo počutil nebogljen, izgubljen, nesamozavesten, prizadet, zagotovo pa vas ne bo zbrano posluąal.

4. Moąki mora imeti občutek, da ga potrebujete. Dajte mu občutek, da mu zaupate, da cenite njegov trud, da ga potrebujete, sicer se bo umaknil v pasivnost, brezbriľnost.

5. Moąkemu, ki ljubi, je vaąa sreča, vaąe zadovoljstvo pomembnejąe od lastnega. Občuti potrebo, darovati vam svojo ljubezen. Dajajte mu občutek, da ga potrebujete, da je njegova zvestoba, predanost, moč,….vaąa izpolnitev.
Občutek, da je nepotreben, je za moąkega počasna smrt.

6. Moąkega je najbolj strah, da ni dovolj dober ali da je nesposoben. Mnoge od vas se sploh ne zavedate, kako ranljiv je v resnici moąki in koliko ljubezni potrebuje. Dajte mu svojo ljubezen, povejte mu, da ga cenite, da mu zaupate.

7. Moąki govori moąko slovenąčino, ki se od vaąe razlikuje toliko, da pomena vaąega besediąča ne razlikuje niti pod razno; seveda tudi ve ne njegovega. Nasvet: kupite si moąko/ľenski slovar (zase) in ľensko/moąki slovar (zanj) ter se ga naučite na pamet.
Primer: ko moąki na vpraąanje »Kaj ti je?« odgovori z »Nič.«, lahko to pomeni »Pusti me pri miru, to bom sam reąil.« (v eni skrajnosti), ali pa »Prizadet sem, ľelim si, da bi ti lahko povedal, če boą prijazna, razumevajoča, neľna z menoj.« (v drugi skrajnosti). Seveda so moľne vse variacije med obema skrajnostima. Kako pa ve razumete njegov »Nič.«. Običajno popolnoma napačno.
To je zelo pomembna točka v razumevanju moąkega. Toplo vam priporočam ta slovar, ki pa ima eno majčkeno napakico. Hm…ni ga. Potrebno ga bo ustvariti; s pomočjo dialoga, raznih delavnic, ustrezne literature…

8. Moąki molk je podobno enostavno opredeljiv kot njegov govor.

9. Moąki je kot elastika. Čeprav vas ljubi, se občasno oddalji, zaradi zadovoljitve svoje potrebe po neodvisnosti in samostojnosti, nakar se vrne, ker hrepeni po vas. Hja, ena takąna krivulja, ki je baje popolnoma naravna, to je, potreba po intimnosti se izmenjuje s potrebo po samostojnosti. Kot nek bioritem.

10. Primarne ljubezenske potrebe moąkega so drugačne kot vaąe:
a) zaupanje, pomeni verjeti mu, da vlaga ves svoj trud za vaąe dobro. Če pokaľete zaupanje v njegove sposobnosti in namene, bo postal skrben in pozoren do vaąih čustev in potreb,
b) sprejemanje, pomeni pribliľati se mu brez namere, da bi ga spreminjali. To pomeni, zaupati mu, da bo naąel svojo lastno pot za izboljąanje stvari ali za svoj napredek, brez vaąih nasvetov. Lahko pričakujete, da vam bo mnogo laľje prisluhnil in vam izkazal razumevanje,
c) priznanje, pomeni, da mu poveste, kako cenite njegovo skrb za vas, da s svojim ravnanjem pripomore k vaąemu dobremu počutju. ®elel vam bo dati ąe več,
d) občudovanje, pomeni pribliľati se mu z navduąenjem, odobravanjem. Pokaľite mu, da občudujete njegovo moč, humor, razgledanost, prijaznost…. Vam bo poskuąal ustreči, karkoli boste ľelele. Zanesljivo,
e) naklonjenost (ľeli si biti vaą junaąki vitez) bo občutil, če boste odobravale njegova dejanja, cenile njegovo delovanje, dobroto….,
f) opogumljanje, pomeni vzpodbujati ga z besedami
Torej, s svojim ravnanjem in besedami mu izkazujte ljubezen, zaupanje, sprejemanje, priznavanje, občudovanje, prijaznost in naklonjenost. Dobile boste vso njegovo ljubezen in varnost, ki jo potrebujete.
Tipične napake, ki jih delate pri zadovoljevanju njegovih primarnih ljubezenskih potreb:
a) ve- poskuąate popravljati njegovo vedenje ali pa ponujate pomoč, za katero vas ni prosil
on- počuti se neljubljen, ker mu ne zaupate več
b) ve- izrazite mu svoja negativna čustva z namenom, da bi ga spremenile, kaznovale, nadzorovale njegovo ravnanje
on- počuti se neljubljen, ker ga ne sprejemate takąnega kot je
c) ve- ne upoątevate, kar stori za vas, temveč se pritoľujete, da nečesa ni storil
on- čuti, da ga ne cenite in ne ljubite, ker omalovaľujete tisto, kar je storil za vas
d) ve- kritizirate njegovo ravnanje in mu dajete nasvete, kot da je ąe otrok
on- počuti se neljubljen, ker ni občudovan
e) ve- izraľate svojo jezo posredno; npr. »kako si mogel…«
on- počuti se neljubljen, ker mu odtegujete svoje odobravanje. Ima občutek, da je slab
f) ve- kadar sprejme kako odločitev ali prevzame pobudo, ga popravljate ali kritizirate
on- počuti se neljubljen, ker ga ne opogumljate pri samostojnem odločanju ali ravnanju

11. Moąki, ki vas ljubi, ľeli biti vaą najboljąi prijatelj. Počutil se bo neljubljen, negotov, nezaupljiv, če boste pristnost prijateljstva z drugim moąkim poudarjale ali celo postavljale pred vajino, ker se zaveda, da globje ko je prijateljstvo z drugim moąkim, prej se izrodi. Zagotovo.

12. Nikoli ne primerjajte moąkega z drugim moąkim, razen če ga s tem hvalite. Ubile boste njegovo samozavest ter zaupanje v vas in vaąo ljubezen. To je bliľnjica do konca vajine zveze.

13. Nikoli ne jemljite moąkega in njegove ljubezni kot nekaj samoumevnega. ®eli in pričakuje, da ga sprejemate kot darilo in če mu boste to pokazale, se bo trudil z vsem srcem, da bi bil za vas res darilo.

14. Usklajevanje razlik in razhajanj v mnenjih skozi varen, poąten, odprt dialog je najpomembnejąi element odnosa, ki pa se na ľalost vse prepogosto razvije v prepir. Prepir pomeni boj in deluje razdiralno na odnos, zato se ga izogibajte. Za prepir stapotrebna dva, toda le eden, da ga konča. V prepiru sta prizadeta oba. Da bi se obvaroval pred prizadetostjo, moąki uporablja ątiri strategije:
a) napad- udari z obtoľbo, sodbo, kritiko, ter vas obremeni s krivdo. Ko se vdate, misli, da je zmagal, v resnici je boj izgubil. Zanesljiv način za uničenje zveze. Če ve uporabite to strategijo, se moąki umakne, postane brezbriľen,
b) beg- izogiba se temam, ki bi vodile v spor. Nesoglasja »pomete pod preprogo«. Svoje poskuąa doseči z odtegovanjem ljubezni, ki jo potrebujete. Mir je navidezen, problemi se kopičijo v vse večji zid med vama in v izgubo medsebojnega stika. Značilno je izkanje izhodov v zasvojenostih s hrano, delom, ąportom….,
c) prevara- zanikanje problema. Boji se izraziti čustva, zato se pretvarja, da je vse v redu. Postane zamerljiv, depresiven. Zamera zastrupi ljubezen,
d) vdaja- namesto, da se zaplete v prepir, se preprosto vda. Prevzame vso krivdo nase za vse, kar vas moti. Na prvi pogled super, toda on se v ľelji, da bi ga ljubile, odreče sam sebi. Ni srečen in slej ko prej taka zveza umre.
Na prvi pogled je videti, da je razlogov za prepir več (denar, spolnost, odločitve…), resnični razlog pa je v njegovem strahu, da ni ljubljen. ©e enkrat: kot je varen, poąten, odprt dialog ľivljensko pomemben za vajin odnos, tako je prepir uničevalec vajinega odnosa. Prepir lahko preprečite, če se naučite reąevati probleme skozi varen pogovor (zelo dobro opisano v knjigi »Najina ljubezen« dr. Hendrix, v poglavjih o zavestnem dialogu), ter da skrbite, da so njegove primarne ljubezenske potrebe zadovoljene.

15. Prepir, ki bi ga začel moąki, lahko preprečite, če mu dajete občutek:
a) da ga sprejemate takąnega kot je, ne pa, da ga kritizirate in zavračate, sicer misli, da ga ľelite spremeniti,
b) da ga cenite, ne pa, da ga s svojimi nasveti obravnavate kot otroka, ker se bo počutil poniľanega,
c) da ga vzpodbujate, ne pa, da ga krivite za svojo nesrečo, ker bo odnehal, odvzele mu boste pogum,
d) da zaupate njegovim odločitvam,
e) da cenite njegovo pomoč,
f) da ga spoątujete,
g) da ste mu naklonjene, da je za vas nekaj posebnega, drugačen, boljąi od drugih moąkih.
Se mi zdi, da sem vse to zapisal ľe v nekem drugem ali pa tretjem kontekstu, a ne.

16. Pokaľite mu, da cenite njegove majhne pozornosti. Potrebuje vzpodbudo in zavest, da njegov trud ni zaman. Če se mu zazdi, da jemljete njegov trud kot nekaj običajnega, bo prenehal s pozornostmi.

17. Moąki hrepeni po vaąem priznanju za stvari, ki jih stori za vas. Če ga ne dobi, so ostali vaąi napori brez pomena.

18. Skrivnost zadovoljitve moąkega je v tem, da mu ljubezen izkaľete s čustvi in ne toliko v obliki dejanj. Če ga ljubite, se vaąa ljubezen odraľa v vaąih dejanjih. Ta odraz ljubezni je pomemben, ne toliko samo dejanje.

19. Kolikor večjo napako stori moąki, toliko bolj ceni vaą toleranten odziv. Čudi vas, da se za veliko napako preprosto ne opraviči. Razlog je v njegovem strahu, da bi opravičilo ne bilo sprejeto. Boleče mu je priznati, da je odpovedal.

20. Pogovor v situaciji, ko ste jezne, ľalostne, prizadete, prestraąene, razočarane, skoraj vedno vodi v prepir, ki moąkega prizadene…tudi vas seveda. V takem primeru uporabite tehniko ljubezenskega pisma. Pri pisanju pisma lahko izrazite svoja čustva brez razmiąljanja o tem, ali ga boste prizadele, ali ne. S tem, ko svobodno izrazite svoja negativna čustva, se v vas povrneta mir in ljubeznivost. Tako pomirjene laľje pristopite k pogovoru. Tehnika ljubezenskega pisma vsebuje tri faze:
a) napiąite pismo, v katerem izrazite svojo jezo, ľalost, obľalovanje in ljubezen,
b) napiąite odgovor, v katerem poveste vse, kar bi rade sliąale od svojega partnerja,
c) pokaľite pismo in odgovor nanj svojemu partnerju.
Ta tehnika je baje ena najboljąih metod za razbremenitev. Z njo se zopet pribliľate svojemu moąkemu in z njim vzpostavite ljubezniv odnos. Tehniko prilagodite svojim potrebam in okoliąčinam. Lahko uporabite vse tri elemente, lahko le enega ali pa dva. Uporaba te tehnike ima vsaj dve dobri lastnosti; pomiri vas in prepreči prepir, ki bi ranil vas in njega. Zavedati pa se morate, da uporaba te tehnike ni nadomestilo za pogovor.

21. Naučite se pogovarjati, tako se boste najlaľje izognile prepiru. Za začetek; posluąajte ga do konca, brez prekinjanja in z varne razdalje. To pomeni, da posluąate do konca, kaj vam ima za povedati, ne da bi ob posluąanju pripravljali odgovor (napad ali obrambo). Ko preneha s samogovorom, se poskusite vľiveti vanj z zavestjo, da je drugačen in da ima pravico do takąnega miąljenja, čeprav se ne ujema z vaąim. Povejte mu, iskreno, da razumete, da je to njegov pogled na določeno stvar in da ima vso pravico do svojega pogleda. Povejte mu to na prijazen, blag način. Tak pristop običajno pomiri napetost. Nato mu brez obtoľevanja na miren, prijazen način povejte, kakąen je vaą pogled. Močno toplo vam priporočam, da se skrajno resno lotite učenja pogovarjanja (spet omenjam knjigo »Najina ljubezen«, je pa zagotovo dovolj literature na to temo, pa delavnice in tečaju so najbrľ tudi), kajti zavesten, konstruktiven pogovor je osnova vsakega dobrega odnosa.

22. Moąki prostovoljno ne ponuja pomoči, zanjo morate prositi. Če proąnja zveni kot zahteva, imate malo moľnosti, da vam bo pomagal. Pomembno je, kako ga zaprosite za pomoč:
a) izberite primeren čas. Ne prosite ga za tisto, kar ľeli ravnokar storiti, kr bo imel občutek, da mu svetujete, kaj naj stori,
b) ne bodite ukazovalni. Čutil se bo prizadetega in bo pomoč najverjetneje odklonil,
c) proąnja naj bo kratka in povezana. Izogibajte se naątevanju vrste razlogov za pomoč. Vzbudijo mu občutek, da ne zaupate njegovi pomoči,
d) proąnja naj bo neposredna. Ne opisujte mu problema, ampak zaprosite moąkega direktno za pomoč, sicer bo mislil, da se vam zdi njegova pomoč nekaj običajnega, in da njegovih uslug ne cenite.
Npr.
Primerna proąnja: »Ali boą spraznil smetnjak?«
Neprimerna proąnja: »Smetnjak je poln.«
e) pravilno se izraľajte. Namesto besede »lahko« uporabljajte besedi »bi« ali »boą«, ker besedo »lahko« razume kot, ali je zmoľen nekaj storiti. Zanj to ni proąnja.
23. Moąki rangira pozornosti, ki jih poklanja vam ali ve njemu. Deli jih na velike in majhne (za razliko od vas, ko vam vsaka pozornost pomeni enako), zato je osredotočen na velike, Če predvideva, da vam je dal več kot ve njemu, čaka, da izpolnite svoj fond. Zato se vam zdi, da dajete več kot on vam, on pa misli, da ga ne cenite. Nekaj vaąih odzivov, ki vam prinesejo veliko točk in jih zelo ceni, na njegova dejanja:
a) njegove napake ne pospremite z izjavo: »Saj sem te opozorila!« in mu tudi ne delite nasvetov,
b) razočara vas, ve pa ga ne kaznujete,
c) zgreąi pot, ve pa iz tega ne naredite afere,
d) zgreąi pot, ve pa najdete dobro plat dogodka: »Nikoli ne bi videla tega čudovitega sončnega zahoda, če bi ąla po najkrająi poti«,
e) pozabi vam kaj prinesti, ve pa rečete: »Je ľe v redu. Boą prihodnjič mislil na to?«,
f) zopet je pozabljiv, ve pa potrpeľljivo in prizanesljivo rečete: »Saj ni tako hudo. Ali boą prihodnjič bolj pozoren?«,
g) prizadele ste ga in se zavedate, da je prizadet. Opravičite se mu in mu izkaľete ljubezen, ki jo potrebuje,
h) prosite ga za pomoč, ki jo on odkloni. Kljub temu niste prizadete, temveč verjamete, da bi vam pomagal, ko bi mogel. Ne zavrnete ga in mu ne zamerite,
i) kasneje ga zopet prosite, a on vam odreče pomoč. Ne očitate mu, temveč razumete, da vam trenutno ne more pomagati,
j) prosite ga za pomoč, ne da bi ga izpostavile pritisku, čeprav ste jezne,
k) ne očitate mu, kadar se umakne,
l) ko se vrne iz svoje votline (globin svojega uma, kamor se umakne, ko je pod stresom in kjer v miru poskuąa reąiti problem), ga ne poskuąate kaznovati, temveč ga sprejmete z dobrodoąlico,
m) opraviči za napako, ve pa opravičilo sprejmete ljubeznivo, z odpuąčanjem,
n) prosi vas za uslugo, ve pa jo odklonite brez navajanja vrste razlogov za to,
o) prosi vas za uslugo, ve pa mu ugodite in ostanete dobre volje,
p) po prepiru se ľeli pomiriti z vami in vam prične izkazovati drobne pozornosti, ve pa jih sprejmete z odobravanjem in hvaleľnostjo,
q) veselite se ga, ko pride domov,
r) ve čutite zamero, umaknete se v drug prostor, kjer se zberete in pomirite, nato pa se vrnete k njemu ljubeznive in srčne,
s) ob posebnih priloľnostih spregledate njegovo napako, ki vas običajno razburi,
t) uľivate v spolnem odnosu z njim,
u) pozabi, kje je pustil ključe, ve pa mu ob tem ne očitate, da je neodgovoren,
v) vljudno in prijazno mu izrazite svoje nezadovoljstvo ali razočaranje nad restavracijo ali filmom ali…,
w) vzdrľite se nasvetov, ko on vozi ali parkira vozilo. Zahvalite se mu za voľnjo,
x) namesto, da bi razmiąljale, kaj je storil narobe, ga prosite za pomoč,
y) svoja čustva mu razlagate brez očitanja, negodovanja in zavračanja.

kO SMO PRIPRAVLJENI STOPITI V NEZNANO, V POLJE VSEH MOŽNOSTI, SE PREPUSTIMO USTVARJALNEMU DUHU, KI VODI PLES VESOLJA...

ajej… bom tole enkrat prebral muca 🙂

dobro jutro!!!

hehehehe jutro Janček:))))

kO SMO PRIPRAVLJENI STOPITI V NEZNANO, V POLJE VSEH MOŽNOSTI, SE PREPUSTIMO USTVARJALNEMU DUHU, KI VODI PLES VESOLJA...

jutro mačka ;)))))

cmoka!!

juj hvala…vračam duplo……+++++++

kO SMO PRIPRAVLJENI STOPITI V NEZNANO, V POLJE VSEH MOŽNOSTI, SE PREPUSTIMO USTVARJALNEMU DUHU, KI VODI PLES VESOLJA...

ufff

škrat si bo enkrat vzel cajt
pa prebral, ampak nam butalčkom

bolj malo nuca, ku s svojo glavo
rinema skoz zid:)

Pacmakam Jezersko Mucooooooooooo

Če to ni v piko!Kje si to našla?

hehe dobila po mailu od sestrce..drgač pa je to odlomek iz knjige kaj morajo ženske vedeti o moškem..a se ti dopade?

kO SMO PRIPRAVLJENI STOPITI V NEZNANO, V POLJE VSEH MOŽNOSTI, SE PREPUSTIMO USTVARJALNEMU DUHU, KI VODI PLES VESOLJA...

Dopade….kokr ti!
;-)))

Ojej..heheh lump!:)))) sem kar zardela….

kO SMO PRIPRAVLJENI STOPITI V NEZNANO, V POLJE VSEH MOŽNOSTI, SE PREPUSTIMO USTVARJALNEMU DUHU, KI VODI PLES VESOLJA...

Nisem opazu!
;-))

hah hoč neki..:))))))))999 dons sem..mislim zdejle en mal u piru..hik hik

kO SMO PRIPRAVLJENI STOPITI V NEZNANO, V POLJE VSEH MOŽNOSTI, SE PREPUSTIMO USTVARJALNEMU DUHU, KI VODI PLES VESOLJA...

da nauš pijana….pol se naum s tabu kušvou!
;-)))

Ha ha ha…….pomoje to ni ovira…….za takega junaka…

kO SMO PRIPRAVLJENI STOPITI V NEZNANO, V POLJE VSEH MOŽNOSTI, SE PREPUSTIMO USTVARJALNEMU DUHU, KI VODI PLES VESOLJA...

New Report

Close