nateg- plačni razredi 2025 JU
Bluziš, 10.11.2024 ob 07:26
Za Hijena200
Ne moreš primerjat svoje plače plačo študentskega dela v mercatorju.
Zavajaš. Ttgovine imajo minimalca. Veliko jih ima še dodatek do minimalca. Tako da ne ti meni 300 do 400 € več od 1111 €.
Govorila sem zgolj in le o študentskem delu v Mercatorju. Vem pa tudi to, da Mercator slabo plačuje svoje delavce, žal.
Hijena200, 09.11.2024 ob 06:08
Ma dobro mi vemo koliko p
sranje, 08.11.2024 ob 18:10
saj to bo še prava štala po novem letu. Ker ljudje pričakujejo ogromno, dobili bodo pa mizerno. Govorim o najslabše plačanih
Ma dobro se ve, da nas bodo s temi plačilnimi razredi zopet peljali žejne čez vodo. Ljudje z JU množično odhajajo in prav je tako. Nekateri smo ga v javni službi res nasankali in to za minimalca. No v dvajsetih letih sem prilezla malo nad njega. Delam pa vse od skoraj ritko brisat nesposobnim do obračunavanja plač. Ker sem ziheraš in ne več rosno mlada, še vedno vztrajam v tej službi, bi me bili pa veseli povsod drugje, če bi me poznali.
Težko je pri 50 ih letih zamenjat službo in se ponovno nekje dokazovat ali pač ne. Me pa zadnja leta pošteno mika gospodarstvo, saj sem navajena delat in se dela ne bojim. Moja plača, brez malice in prevoza znaša (28 let delovne dobe – 8 let v gospodarstvu) 1113 eur – 27 plačilni razred. Hči, ki opravlja študentsko delo v Mercatorju me nese za cca 200 do 300 eur in to ne za celoten fond ur.
Potem pa vabljena v Mercator, ker vseskozi iščejo talente v zivilih. Delam v Tehniki in moja plača za 31 let delovne dobe je takšna kot tvoja in nisem samo prodajalec, sem izmenovodja. Delam vse od prodaje, naročanje, reševanje reklamacij, urejanje papirjev,…. samo se na viličarju ne sedim. Pa se to v pogodbi imam določen 6 dnevni delavnik in vsako soboto imam delovno, razen, če koristim ure ali dam dopust. Redno pa imam več popoldanskih kot pa dopoldanskih izmen. Norišnica je skozi celo poletje, ko delam tudi veliko deljeno.
Anonimno 1148, 10.11.2024 ob 08:06
Se mi ne smiliš preveč, ker imaš že tako nadpovprečno plačo. 49 plačni razred je 2.100-2.300.
Odgovor v stilu vsi imamo enake trebuhe, ki sem ga slisala pred mnoooogimi leti. Se pravi lahko si karkoli, samo zasluzit ne smes vec kot povprecje.
Takoj, ko so pred kamerami začeli opletati o tem, kako nihče ne bo imel manj kot minimalne plače, sem vedela, v katero smer bo šla ta reforma.
Mešanje megle. Spodnjo mejo so dvignili na zakonito, to je vse kar so naredili. Že to, da pri nas obstaja možnost človeku v pogodbo napiasti plačo, nižjo od minimalne z namenom, da z vsemi zakonskimi dodatki prileze do minimalne, je absurd. In ta absurd so zdaj popravili. To je pa tudi vse.
Plače so dvignili gospodi, ki je že tako spadala v najvišje plačne razrede.
In potem beremo članke o dve leti praznem novozgrajenem domu starejših v Pivki, ki ne more obratovati zaradi pomanjkanja delavcev.
Ooooo, 10.11.2024 ob 10:45
Odgovor v stilu vsi imamo enake trebuhe, ki sem ga slisala pred mnoooogimi leti. Se pravi lahko si karkoli, samo zasluzit ne smes vec kot povprecje.
Ja vsi imamo enake trebuhe in vsi končamo na 2×1 meter. Kar se tiče plač v javnem sektorju pa tako: razlike so nesorazmerne in marsikdaj lahko dva enako izobražena, ki nosita enako odgovornost, zaslužita tudi po jurja in več razlike.
Sploh v javnem sektorju je ta napumpanost, ki veje iz tvojega odgovora – “kdo sem/kaj sem” prav groteskna. Več doktoratov kot imajo in višje nazive kot imajo, bolj se naslanjajo na ta imidž in zaslužnost nazivom kot na delo. Razmerje med delom in zaslužkom takih je smešno. Če bi se osredotočili samo na produktivnost teh bi marsikdo med temi ne zaslužil niti za sol, večina se jih niti ne spoti. Ko pride do dejanskega dela pa tisoč izgovorov. Zato imajo taki “skupino J” ki jim mora odnašati riti in največkrat se “kdo sem jaz” le podpiše pod narejeno.
Anonimno 8237, 10.11.2024 ob 11:21
Ja vsi imamo enake trebuhe in vsi končamo na 2×1 meter. Kar se tiče plač v javnem sektorju pa tako: razlike so nesorazmerne in marsikdaj lahko dva enako izobražena, ki nosita enako odgovornost, zaslužita tudi po jurja in več razlike.
Sploh v javnem sektorju je ta napumpanost, ki veje iz tvojega odgovora – “kdo sem/kaj sem” prav groteskna. Več doktoratov kot imajo in višje nazive kot imajo, bolj se naslanjajo na ta imidž in zaslužnost nazivom kot na delo. Razmerje med delom in zaslužkom takih je smešno. Če bi se osredotočili samo na produktivnost teh bi marsikdo med temi ne zaslužil niti za sol, večina se jih niti ne spoti. Ko pride do dejanskega dela pa tisoč izgovorov. Zato imajo taki “skupino J” ki jim mora odnašati riti in največkrat se “kdo sem jaz” le podpiše pod narejeno.
Ja, skupina J je servis in marsikdo v tej skupini je strokovno podkovan na nivoju tistega, ki ga sam servisira, ampak se jim to ne prizna ne po plačilu ne po nazivu, še najmanj pa po spoštovanju. Res je ta J ena taka vedno potolčena skupina
Glavni problem je v tem: v javnem sektorju in javni upravi se gnete ogromno fikusov, ki jih tja parkirajo ljudje z vezami in poznanstvi, ali pa politika. Teh ljudi je ogromno, svaljkajo se po pisarnah in ne delajo nič.
Vsi poznamo primere: DURS, Razna elektro podjetja, Slovenske železnice, razne agencije, ministrstva in podobne institucije, pa upravne enote itd., kamor se zaposluje ljudi, ki potrebujejo fino službico z visoko plačo. Od teh ljudi ni nič, bruto plače pa presegajo 5000€. Ljudje se svaljkajo po teh podjetjih in institucijah leta in leta in prihajajo vedno novi, enako požrešni. Veze in poznanstva. Levi IN desni, razlike ni.
kam gremo?, 10.11.2024 ob 19:31
Glavni problem je v tem: v javnem sektorju in javni upravi se gnete ogromno fikusov, ki jih tja parkirajo ljudje z vezami in poznanstvi, ali pa politika. Teh ljudi je ogromno, svaljkajo se po pisarnah in ne delajo nič.
Vsi poznamo primere: DURS, Razna elektro podjetja, Slovenske železnice, razne agencije, ministrstva in podobne institucije, pa upravne enote itd., kamor se zaposluje ljudi, ki potrebujejo fino službico z visoko plačo. Od teh ljudi ni nič, bruto plače pa presegajo 5000€. Ljudje se svaljkajo po teh podjetjih in institucijah leta in leta in prihajajo vedno novi, enako požrešni. Veze in poznanstva. Levi IN desni, razlike ni.
Zelo drži, zato je tudi povprečje plač v teh podjetjih visoko. Tisti, ki res delajo in ustvarjajo dobiček, so pa na par evrih več od minimalca in podvrženi pritiskom.
10 let sem delal kot hišnik na šoli za minimalno plačo z doplačilom do minimalne. Delal dela električarja , vodovodarja, lesarja, vrtnarja… Pač vse kar se dela na stavbah in okolici. Vemo kakšne cene imajo obrtniki , če jih potrebujete. Sedaj sem že dve leti v gospodarstvu, plača občutno vecja. JU je samo za tiste z visokimi šolami, ker le tako imaš večjo plačo. JU ne da nič na znanje. Tam je važna samo šola. Pa še nekaj, dobiti delavca v JU za takšno minimalno plačo je postalo skoraj nemogoče. Nihče več se ne prijavi.