navednice
Po mojem niti ne rabiš navednic, ampak lahko tole izpelješ kot “poved v povedi”, z veliko začetnico in brez končnega ločila, kvečjemu s poševnim tiskom, da bo bolj razvidno:
Kot pravi star slovenski pregovor, Po toči zvoniti je prepozno, tako se tudi ljudje premalokrat ne zavedamo posledic naravnih in drugih nesreč.
Lahko pa zgoraj ta pregovor tudi “objameš” z narekovaji, ampak isto velja – velika začetnica in brez pike.
In še: logično je: … ljudje velikokrat ne zavedamo … ali: … ljudje premalokrat zavedamo …
Ok, naj še kdo pove. 🙂 (Npr. ali za besedo “pregovor” stoji vejica? Hvala tudi z moje strani.)
P. s.: Mislim, da bi se kaj dalo narediti tudi glede veznikov v obeh stavkih, nekako mi ne deluje ta primerjava (pregovor pravi – ljudje se (ne) zavedamo). Morda bi šlo nekako tako:
Že star slovenski pregovor pravi: “Po toči zvoniti je prepozno.” in ljudje se res premalokrat zavedamo posledic naravnih in drugih nesreč.
Svetujem takole:
Kot pravi star slovenski pregovor: Po toči zvoniti je prepozno, se ljudje premalokrat zavedamo posledic naravnih in drugih nesreč.
Vse popravljeno sem označila krepko.