Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis navednice

navednice

So v tem primeru ločila pravilno uporabljena?

Kot pravi star slovenski pregovor “ po toči zvoniti je prepozno”, tako se tudi ljudje premalokrat ne zavedamo posledic naravnih in drugih nesreč.

Hvala za odgovor.

Po mojem niti ne rabiš navednic, ampak lahko tole izpelješ kot “poved v povedi”, z veliko začetnico in brez končnega ločila, kvečjemu s poševnim tiskom, da bo bolj razvidno:

Kot pravi star slovenski pregovor, Po toči zvoniti je prepozno, tako se tudi ljudje premalokrat ne zavedamo posledic naravnih in drugih nesreč.

Lahko pa zgoraj ta pregovor tudi “objameš” z narekovaji, ampak isto velja – velika začetnica in brez pike.

In še: logično je: … ljudje velikokrat ne zavedamo … ali: … ljudje premalokrat zavedamo

Ok, naj še kdo pove. 🙂 (Npr. ali za besedo “pregovor” stoji vejica? Hvala tudi z moje strani.)

P. s.: Mislim, da bi se kaj dalo narediti tudi glede veznikov v obeh stavkih, nekako mi ne deluje ta primerjava (pregovor pravi – ljudje se (ne) zavedamo). Morda bi šlo nekako tako:
Že star slovenski pregovor pravi: “Po toči zvoniti je prepozno.” in ljudje se res premalokrat zavedamo posledic naravnih in drugih nesreč.

Svetujem takole:

Kot pravi star slovenski pregovor: Po toči zvoniti je prepozno, se ljudje premalokrat zavedamo posledic naravnih in drugih nesreč.

Vse popravljeno sem označila krepko.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close