Ne bo me na njuno poroko!
Zdi se mi, da je to zelo aktualna tema te dni, zato spodaj ponavljam svoj problem:
maja se poročita dva kolega – sploh nista moja kolega, sta kolega od fanta. mi se vidmo lih ene 4x letno. tudi moj se z njima druži tako-tako, s tipom sta bila včasih sodelavca.
in kaj so šli sklenit fantje? da bodo njima obema KUPILI ZLATE POROČNE PRSTANE – to pa pomeni 100 EVROV NA GLAVO!!!! Moj ima 800 evrov plače, jaz zaslužim samo honorarno, kakih 400 do 500 evrov mesečno, pa še kredit imam.
zame je nevzdržno, da bi za človeka, ki mi še simpatična nista, plačala 100 evrov, da bi potem trpela v njuni družbi ves dan.
tako sem si za tisto soboto nalašč našla eno delo – če bo moj šel in je voljan dat 100 evrov, naj pa da. jaz ne dam centa zraven, njune jedače in pijanke pa tudi ne rabim.
v teh hudih ekonomskih časih se mi zdi to povsem nenormalno zapravljanje! še frenda nama onadva nista! zaslužita pa oba 2x več kot midva.
Pripis k temu: seveda vnaprej vem, da se bom s tem zamerila, pa mi je vseeno. V teh časih mora vsak najprej za svoje kredite in trgovino poskrbet, da ima kaj za v usta. Da dava midva 200 evrov (!!!!!!!!!!) – to pač ni normalno. Halo!!!!!!!!!!!
lej mi smo imeli eno podobno štorijo s sodelavci, sicer ni šlo za poroko, ampak nekaj drugega. Eni so bili ful pri kešu, nekaj pa takih, ki čaramo, da zvežemo mesec z mesecem. Hvala bogu, smo se iskreno pogovorili in na koncu za malo denarja pripravili luštna presenečenja, s katerimi so bili v glavnem vsi zadovoljni (razen najbolj tapožrešnega na dnar). Danes ni nič samoumevno in treba se je lepo pogovarjat, pa gre.
Sem videla že v spodnji temi tvoj post. In ja zdi se mi noro kako eni papki služijo s temi porokami. Sama tudi ne maram porok nikoli ne bi šla na nobeno tudi če bi bilo od najboljše prijateljice. Tudi denarja ne bi nikoli dala, mogoče bi prinesla kak šopek rož če bi že šla. Nikoli pa denarja, ne vem od kdaj je ta grda navada postala normalna da se daje denar! Denar naj bi mladoporočenca dobila edino od svojih staršev za kakšno pomoč pri nepremičnini, opremi, avtu…Ne pa od gostov, če so dovolj premožni da lahko goste častijo naj tudi jih, gosti ne bi smeli nositi daril v denarni obliki če že v kakšnem materialu pa še to ne bi smelo presegati 40, 50 € zneska.
Zame je to samo izkoriščanje od teh mladoporočencev.
Ta tvoj fant se pa hoče pokazati pred tema dvema kako je on hud in kako zmore da se lahko pomeri z njima v denarju…ahh škoda. Jaz bi rekla ne hvala pa naj si zataknejo to poroko nekam, itak bodo še v manj kot 7 letih ločenih.
Ne razumem, v kakšnem odnosu si ti s svojim fantom? Ali misliš, da ne bi razumel, če bi mu tole povedala?
Ali si se pred njim na videz strinjala, potem mu boš pa skočila v hrbet?
Ja, res je to veliko (relativno) denarja, če ga nimaš, vendar, saj je tvoj fant najbrž opravilno sposoben in se zna in sme sam odločati o takšnih stvareh?Seveda, po posvetu s teboj?
Ker če ne, jao, jao….
Se strinjam s tabo. Če bi bili res dobri prijatelji, potem bi tudi dala 200 evrov kot darilo. Npr. sem bila poročna priča svojemu najboljšemu prijatelji in sem mu dala 400 evrov (takrat sem imela boljšo službo). Se mi je pa zgodilo, da sem bila vabljena kot družina (jaz, sestra, mama in oče) na bratrančevo poroko. Takrat so bile aktualni še poročni seznami in mi smo jima kupili pralni stroj. Bratranec se je čez 4 leta ločil in kmalu ponovno poročil z drugo žensko. Ko nas je spet povabil, je omenil, da tokrat ne rabi opreme in sprejema le denar. Starša sta se opravičila in rekla, da žal ne moremo priti na poroko. Še dobro, ker tudi meni se je zdelo “kr neki”!
Danes se daje denar zato, ker imajo vsi vse in nihče ne potrebuje ničesar. Če ne greš na poroko z veseljem je bolje, da ostaneš doma in ne delaš slabe volje tistim, ki se želijo imeti lepo. Če tvoj fant da, je prav, saj bo dal iz svojega. vsaka zabava stane in če greš na dobro večerjo tudi zapraviš pa ti ni žal. Mislim da si malo zlobna in zavistna.
Na poroke grem z veseljem, ampak itak me povabijo le tisti, ki si res pomenimo dosti. Ponavadi s partnerjem dava 100 €, kar se mi zdi lih prav. Imam pa občutek, da zadnje čase ste eni res postali grozni. Šli bi na poroko, jedli in pili cel večer in celo noč, dali pa bi dve brisači in eno milo. Kakšna darila so to? A vam je 50 € res preveč? Ok, če ste revni, daste pa 10 €, ampak brez darila pa ja ne morete iti nekam.
Eni res pretiravajo s pričakovanji glede daril, drugi pa pretiravate glede škrtosti.
Se strinjam s tabo res je da te tisti ki te povabi po navadi vse ima in če ga vprašaš bo rekel da nič ne rabi da naj samo pridemo na ohcet. Jaz osebno dam toliko koliko bi porabila za neko večerjo. Ko sva šle s sestro na poroko k zelo dobrim prijateljem sva vzele še vsaka svoje otroke in vsaka je dala 50 eur plus 100 eur sta dala tudi najina starša pa čeprav nista šla na poroko. Tako da od nas skupno je šlo 200 eur. Mislim da za manj kot 50 eur že ne moreš pridt čez pa tudi če kaj kupiš pol to tudi moraš dat lepo zavit in to tud košta. Tko pa daš samo kuvertico in je stvar rešena pa naj oni s tem kešom delajo kaj hočjo. LP
Glej, mi smo zelo na švoh z denarjem, pa nas vabijo (nečaki) na poroke. Imava jih veliko in lahko računava, da bova šla še več kot 10x na poroko. Na poroko greva, ker se pač poročijo nečaki, ampak financirala jih pa ne bova. Neseva skromno darilo in računava, da so naju povabili zaradi naju dveh, zaradi tega, da se bodo ta dan veselili z nama (tako nekako tudi napišejo v vabilo)… Če so njihove besede hinavščina, potem naj to pripišejo sami sebi. Ja, jem pa tam cel večer in celo noč za njihov denar. Oni so si to izmislili, pa naj še plačajo, a ne? Tudi jaz, ko povabim obiske, kupim hrano in jih postrežem, pa nikomur ne tiščim računa pod nos, naj da kaj zraven. kadar sem pa čisto brez denarja, pa nič ne kupim in nikogar ne vabim.
Čakaj malo… če grem nekam po svoji izbiri, si pač kupim storitev za toliko, kolikor se mi zdi primerno. Če bo to 100 eur za večerjo ali pa 1 eur za kavo, moja stvar.
Če nekoga povabim… povabim na tak način, da bom lahko pokrila stroške vabila. Valda ne bom nekoga vlekla na večerjo in pričakovala, da si jo sam plača, pa še polovico moje povrh. To potem ni povabilo, ali?
In enako, če sem jaz povabljena… se zanašam na to, da tisti, ki vabi, že ve, kaj dela. Ne pa da se fino napapamo (če se!), potem pa izjavi, daj ti plačaj, jaz nimam. A to bi se ti zdelo normalno ali kako?
Avtorica, prav imas. Ocitno tvoj partner ni imel dovolj poguma, da bi takoj rekel, da odstopa od pakta. Razen ce se boste vsi porocili in bo pri vseh enak protokol. Za nazaj se zdaj ne da nic storiti. Bolje kot da se skregas, je to, da si si umislila neko delo in nasla dober izgovor. On je vse skupaj zamocil in naj sam popravi.
Kar se pa daril tice, pa jaz vedno gledam na to, koliko je pogrinjek na poroki. Ko sva se midva porocila, je prisel okoli 60 eur na osebo brez pijace. Torej sedaj dava midva minimalno 150 eur plus kako malenkost. Ce si pa tega ne bi mogla privosciti, bi pa brez vsake slabe vesti dala neko manjse darilo, bodisi denar npr.50 eur, ali pa neko prakticno darilce. Se pa spomnim, da je nama dal en mozev stric, ki so revni doma, samo en sesris za puding, od katerega mi je ostala le se ena skodelica, ker smo ostalo zal ze pobili, amak niti priblizno nisva bila karkoli jezna glede tega. Vazno je, da je prisel, ker neki drug stric se ni potrudil niti s tem.
Glede na to, da se je sam s fanti zmenil, tebe pa nič vprašal po solidarnosti prispevanja, mi ne bi bilo prav, če pač ne bi sedela na denarju, pa tudi če bi, v končni fazi.
Ampak, tudi če si si ti takrat našla delo, bo on še vedno od tebe pričakoval, da boš solidarnostno prispevala, kljub temu, da se je sam zmenil, brez tebe. Meni je bolj kot to, da reskiraš za nekaj, pomembno to, da se skupaj odločam, kam se bo reskiralo, če sem v sobivanju z nekom, kjer se skupno odločaš. Tudi pri stvareh, ki jih ne maraš.
Če je tako neodgovoren do financ ter tudi nezrel v odnosu, da te ignorira pri vsaj pomembnih odločitvah kot je investiranje in upravljanje z denarjem, bo ali samo zameril kot praviš ali pa bo zaradi tega celo prizadet, ker si ga pustila na cedilu in ti bo pač morda celo rekel, če ne držita skupaj, da je bolje da greš. Kaj vem, ker ne vem, ali si mu to ti povedala, ker imam občutek, da njemu nisi nič rekla, glede na to, da praviš, da veš, da ti bo zameril.
Torej veš, da bo zameril, ker si si delo našla, si pa tiho pri njemu pri tem, ko mu nisi “uspela” povedati niti tega, da se ne strinjaš niti z zapravljanjem niti s tem, da te ni vprašal, če se strinjaš, da on to sklene tudi v tvojem imenu.
Zdaj, če je to zamera pri enem ali drugem, pa vidva vesta. Meni vsekakor delujeta oba malo “otročja”, on, ker te ne vpraša, ti pa, ker nam poveš, njemu pa ne. In boš tiho, kot da se strinjaš, njemu pa nisi niti povedala, da se ne strinjaš.
Je otročje. Se opravičujem, če je kako drugače in sem narobe razumela, da bo zameril, ker si si ti našla prav tisto soboto delo, ker nisi nič omenjala, da on že ve, da se ne strinjaš s tem, kar si nam povedala. Ampak, dvomim, da je temu tako.
Ker si pa tiho, pa mu ne poveš, pa skoraj verjamem, da boš financirala, čeprav te v skupnih odločitvah ne spoštuje, ko te niti ne vpraša in boš pač spet ti tista, ki se boš znašla, kako boš naprej preživela oba, če je temu tako. Zakaj si že tiho in tega nisi izpostavila? Ker te tudi sama ne morem resno jemati, če si jezna tu in praviš to in ono, ko boš pa tam, bo pa vse zvodenelo in boš ponižno lepo plačala, se obnašala, kot da ni nič narobe, potem boš spet prišla na forum, se razjezila, doma pa nič povedala in bo pač tvoj dec mislil, da se pač strinjaš in da te zato tudi ne rabi spraševati. Na to nisi pomislila?
Povej mu, da naj sam financira, za kar se je sam odločil, ti pa potem pojdi, ko bo on oba financiral lepo se zabavati na poroko, ker bodo tam različni ljudje in ni nujno, da boš vse ostale povabljence postrani gledala samo zato, ker ti ženin ni všeč. On se je odločil brez tebe, naj plača, ti se pa pusti razvajati. Ampak, to mu povej v prvi vrsti, ne nam. Ti bi šla pa zato delati na dan poroke, da boš oddelala še namesto njega vajin odtegljaj za poročno darilo. Ne vem, morda potem ve, da pač ti vse zmoreš, četudi si bo rezerviral v vajinem imenu Bahame. Premisli ali pač malo spremeni tok dogajanj v vajinem odnosu. Ker če si tiho, pomeni, da se strinjaš. Tako je tudi v vseh pravnih zadevah. Če bi prišlo do tega, da boš želela kaj dokazovati, da si ti mogla kaj financirati.
Če je pa govora o tem, kar razpredajo naprej, če sem vabljena zato, da prinesem vse svoje premoženje, da se izkažem in sem le toliko vredna, mene pa v vsem tem ni, potem vem, da nisem pravilno vabljena in se tega ne udeležim. Poroka gor ali dol, če veljam le toliko, pa čeprav bi morala prodati sebe, da bi komu zadostilo, kar žal ne gre za status takšne priljubljenosti. Ki bo izvodenela takoj, ko se fešta neha.
Je pa v takšnih primerih potem rizik, da nisi izločen, česar se ta tvoj dec vseeno malo boji in morda le ni samo tak kolega, kot misliš ti. Pri čemer si spet bosa.
Meni gre pa na kozlanje ko tole berem. Kakšne prijatelje in sorodnike imate, da menite, a jim gre samo za denar?
Sta vaju sama prosila za 100 evrov po glavi ali ste se sami odločili???? Kaj sta pa ona dva kriva, da ste se tako odločiči?
In hvala bogu da ne boš šla, kdo bi pa gledal kisle ksihte na svoji poroki?
čaki, sori, a tebi se zdi 100 ojrov NA GLAVO škrtost??? ja punca, koliko keša pa imaš ti? lepo sem povedala, da zaslužim max. 500 evrov, od česar gre polovica za kredite in midva si ne privoščiva ničesar, nikamor ne greva že par let, odkar je predvsem mene udarila kriza (njemu pa so znižali plačo z jurja), poleg tega sta to njegova KOLEGA, meni sta komajda znanca ali še manj!
a ne kapiraš, da me ne bo tam? da ne bom noben zastojnkar? so se pa fantje to zmenili med sabo in nas, svoje partnerke ali žene, POSTAVILI PRED IZVRŠENO DEJSTVO, češ pljuni zdaj 100 evrov!!!
zato sem rekla – ne grem, ker ne morem! in tudi onadva sta mi ‘kr neki’. nikoli ju nisem marala.
čaki, sori, a tebi se zdi 100 ojrov NA GLAVO škrtost??? ja punca, koliko keša pa imaš ti? lepo sem povedala, da zaslužim max. 500 evrov, od česar gre polovica za kredite in midva si ne privoščiva ničesar, nikamor ne greva že par let, odkar je predvsem mene udarila kriza (njemu pa so znižali plačo z jurja), poleg tega sta to njegova KOLEGA, meni sta komajda znanca ali še manj!
a ne kapiraš, da me ne bo tam? da ne bom noben zastojnkar? so se pa fantje to zmenili med sabo in nas, svoje partnerke ali žene, POSTAVILI PRED IZVRŠENO DEJSTVO, češ pljuni zdaj 100 evrov!!!Pa tvoj ne pozna tvojega finančnega stanja ali je pripravljen sam kriti za oba? Glede na to da praviš, da nikamor ne gresta, bi rekla, da ve za stisko. Zgleda da se pa nič ne pogovarjata in sta skupaj le iz navade….
zato sem rekla – ne grem, ker ne morem! in tudi onadva sta mi ‘kr neki’. nikoli ju nisem marala.[/quote]
Mislim, kaj vam je enim, da pravite, češ, da hočeta ženin in nevesta s poroko samo zaslužiti?
Ko sva se midva poročila, sva povabila kar veliko ljudi, in ne boste verjeli, sploh ne, ker bi komaj čakala koliko in kaj bo kdo prinesel, ampak ker smo si blizu in se veliko družimo. Ker sva želela, da pridejo in se poveselijo z nama. Ne pa zaradi denarja! In poroka je bila super, zabavali smo se, bilo je nepozabno…pa tudi ločila se nisva po 7 letih, kod je nekdo zgoraj napisal.