Ne dobim štipendije. Prosim za pomoč
Pozdravljeni,
sem dijakinja 4. letnika. S CSDja so me klicali , da ne morem dobiti štipendije saj imava s soprogom prenizke dohodke (cca. 5€ premalo). Zahtevajo pri notarju overjeno pogodbo o preživljanju z enim od staršev, kar pa ni izvedljivo.
Oče ne želi slišati zame, mama pa si je v tujini ustvarila novo družino, in je ne želim obremenjevati, saj niti ni v možnosti da bi prišla v Slovenijo zaradi tega.
Zanima me a je kdo imel podobno izkušnjo in kako se da rešiti.
A ni bilo zmeraj, da zavrnejo vlogo če so dohodki previsoki, ne pa prenizki?
Lep pozdrav.
Spoštovani!
Zakon določa, da morajo starši preživljati svojega otroka do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj. Če se otrok redno šola, pa tudi če se redno šola vpisan na izredni študij, so ga starši dolžni preživljati tudi po polnoletnosti, vendar največ do dopolnjenega šestindvajsetega leta starosti. Otroka, ki je sklenil zakonsko zvezo ali živi v zunajzakonski skupnosti, so starši dolžni preživljati le, če ga ne more preživljati zakonec ali zunajzakonski partner. Za pomoč s strani države pa lahko zaprosite šele takrat, ko boste imeli urejeno preživnino. V kolikor s starši ne morete skleniti sporazuma pri notarju, potem boste morali vložiti tožbo za določitev preživnine pri pristojnem sodišču.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.