Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek ne me linčat…

ne me linčat…

jaz se nič ne lažem jaz še zdaj verjamem v božička. Je s tem kaj narobe, letos sem mu že pisala.

[url=http://tickers.families.com][img]http://tac.families.com/ezb/905782.png[/img][/url]

Pusti mu veselje.Naš 9 letnik še kar živi v svojem otroškem svetu,in pričakuje Dedka mraza.Čeprav bi mu zdaj najraje povedala,pa vseeno mu pustim veselje.Hčerka 12 let,pa me samo pogleda,ko mali kaj vpraša o Dedku mrazu,nama gre kar na smeh…

sklepam, da je ves problem v tem, ko bo rečeno, da je darilo prinesel Dedek Mraz, dnar boš pa ti dala, pa ne boš nikjer omenjena 😉

Sklepam,
ne :))))), to me pa čisto nič ne skrbi, da ne bi bila omenjena pri tej zadevi :))).
Domišljija na višku! 🙂 Lepo!

Zelo mi je všeč vaš odgovor. Bom razmislila še enkrat. MIslim, da zmorem!

polonak napisal:

> jaz se nič ne lažem jaz še zdaj verjamem v božička. Je s tem
> kaj narobe, letos sem mu že pisala.

No, s tem ni pa nič narobe. 🙂

Moj prijazen in topel dobronameren nasvet je: ne glej njegovega otroštva skozi njegove oči. On je popolnoma nov človek, s svojim otroštvom, ki nima povezave s tvojim. Če že vztrajaš, potem mu pač reči, da je to stric, ki je oblečen v tako obleko in se mu zato reče Dedek Mraz. Bo to v redu? Verjetno ne, ker bo slej ko prej prišel objokan domov, ko mu bodo vsi v vrtcu govorili drugače in se bo počutil drugačen.

Hvala, ampka meni se ne zdi prav, da bi zaradi tega, ker vsi otroci v vrtcu verjamejo v DM, da bi moral še moj otrok samo zaradi tega bit drugače vzgojen.
Bom že nekako.
Mu bom rekla, da je to gospod, ki je oblečen lalalalala…
Bom zbrala pametne nasvete iz tega posta in razmislila.
Hvala.

Poznam primer, en sam, samcat, osamljen. In otroci ne vedo, kako bi se obnašali, ko vsi ostali pričakaujemo, se veselimo, občutimo nekaj čarobnega.

No, povej pač, da je ta in ta prinesel to in to darilo, ali pa še ta ukini, zakaj že

No, oprosti, ampak tale je pa “lovska”, precej bolj verjetno je, da bo otrok prišel domov iz vrtca objokan zato, ker bo prej ali slej (verjetno prej kot slej) slišal od sovrstnikov, da Dedka mraza in ostale navlake v resnici NI, kot pa zato, ker JE.

Tudi jaz sem bila zelo razočarana, ko sem izvedela, da dobri možiclji obstajajo le v pravljicah in domišljiji. In ne samo to – v starša sem izgubila zaupanje. Če sta mi lagala o tem, o čem še mi lažeta? Otrok se razveseli darila in mu je vseeno od koga je, tako da ostali ne bluzite o tem, da je otrok za kaj prikrajšan, če izve resnico.
Imam dva otroka in z možem sva se odločila, da jima ne bova lagala o ničemer. In sva jima lepo razložila, da so ti strički, ki nosijo darila, resnični ljudje, kot sva mami in ati, da imajo svoje otroke, službo, kužke in muce namesto jelenčkov, ki ga s sanmi vlečejo po zraku … In ne boste verjeli – oba sta to sprejela povsem normalno, brez joka in začudenja. Še vedno pa te možice z belo brado zelo rada gledata, kot pač rada gledata maškare :))
Darila vedno dobita, in to ne le ob določenih datumih, temveč tudi vmes, ko jih sploh ne pričakujeta. In takšnega veselja jima ne more pričarati noben Dedek Mraz ali Božiček.
Tisti pa, ki resnico o dobrih možeh primerjate z zverinskim sexom in povoženo živaljo, ste pa bolni. Ko bosta otroka dovolj stara, bosta izvedela tudi resnico o sexu, ja. Ampak ne z mojim in moževim demonstriranjem. Muco sicer ne more nič povoziti, ker je hišna, če pa bosta kdaj izgubila svojega ljubljenčka, jima pa zagotovo ne bova rekla, da je šla pa- pa, ali da je šla v neka nebesa, kjer noro uživa, ampak bosta vedela resnico.

Težko, saj so tile strici v decembru na vsakem koraku. Še težje, ko bo v vrtcu ali šoli. Pusti mu otroštvo in pusti času čas.

Kako pa potem otroku pojasniš to, da je je Dedkov Mrazov cel kup, da sta lahko hkrati dva ob istem času na dveh različnih mestih, pa da si vsi niti niso tako zelo podobni?

Če izvzamem tisto o nebesih, se popolnoma strinjam s teboj Magika in ti dajem prav.

Ko mu bereš pravljico o… kaj jaz vem… naprimer o rdeči kapici, mu poveš, da volk ne govori v resnici, da ne je ljudi, da lovci ne parajo trebuha.. no, to je ena bolj taka kruta primerjava.

Ko gleda risanko, mu za vsakič poveš, da v resnici Nody ni živ in da ni šans, da bi obstajalo mesto igrač in tralala in hopsasa?

Ko se igrata z mediji in avtomobilčki in z xy igračo, mu tudi razlagaš, da se stvari nežive, da so to samo igrače… tralala in hopsasa?

In Božiček & CO. je nekaj podobnega.

Otroci imajo tako bujno domišlijo, zakaj bi jim jo teptali, zakaj bi jim odvzemali tisto, kaj je treba gojiti?

saj ravno to je čarovnija, da je lahko na dveh mestih ob istem času, da lahko spreminja podobo v bistvu pa gre za eno in isto osebo, ki ima nadčloveške lastnosti.

Ja boš rekla da sem res glupa, ampak če vsako leto tako not padem in uživam in uživam in moji otroci z mano. In verjetno bom do konca svojih dni tako nora- ker čisto nič ne pomaga.

[url=http://tickers.families.com][img]http://tac.families.com/ezb/905782.png[/img][/url]

Magika, bravo, hvala.

Vsak otrok loči med risanko, igračo in živim bitjem, zato tu ni primerjave. Ne vem no, vsaj moja dva nista bila nikoli tako neumna, da bi jima morala razlagati, da so igrače neživa bitja 🙂
In tisti, ki verjamejo v dobre može, verjamejo potem tudi v čarovnice, škrate, pošasti, parklja … Potem pa ni čudno, da je otroke tako strah teme in da imajo nočne more, če pogledajo kaj groznega. No, moja dva sta prikrajšana tudi za to :))

Magika, hvala, bravo!
Če dovolite, vas bom pa še kdaj prosila za kak nasvet glede vzgoje. Vidim, da sva si kar blizu :)).
Lp.

Mislim, da je razlika tudi med starši kakšni so. Jaz recimo sem mahnjena na mistične, pravljične zgodbe, uživam ko napletam in napletam zgodbice in potem vsi v to verjamemo. zdi se mi da v tem krutem realnem svetu včasih prav paše malo pravljic, božičkov, velikonočnih zajčkov, palčkov, vil, zobnih mišk.

Če pa je že starš zelo realn in mu je to vse brez smisla potem težko otrokom o tem govori in mu je najlažje da pove tako kot misli da je prav.

Kaksna nestrpnost v nekaterih postih…. Nikoli ne bom razumela, kako lahko nekoga tako zelo moti to, da ima nekdo pac drugacno mnenje, ko gre za stavr, koi ne vpliva na nikogar drugega.

“na realna tla”, mi smo izbrali isto pot. Otroku smo razlozili, da starsi/sorodniki/prijatelji/…. pripravijo darila. Ko je bil vecji, je spraseval, zakaj se nekateri oblecejo v te kostume. In smo pac povedlai, da zato, da je bolj zanimivo in lepo. Spraseval je tudi, zakaj nekateri svojim otrokom recejo, da darila nosi Dedek Mraz, ce ni tako. Odgovor je bil: ker mislijo, da jim bodo s tem naredili obdarovanje bolj carobno. Da imajo morda prav oni ali pa mi, ampak da smo se pri nas odlocili drugace.

Tvoj je se tako majhen, da morda zaenkrat zadosca samo, da reces, da je darila dobil od babice,…. Ko bo sam vprasal kaj, mu pa razlozis, starosti primerno.

Pusti času čas.
Saj, če mu toliko bereš pravljice bo otrok sčasoma sam pogruntal kako in kaj. Zdaj, ko je v resici še majhen, pa naj kar verjame.. Predstavljej si, da bo v vrtcu otrokom razlagal, da to ni res…… Zasmehovali ga bodo in potem bo revež res zmeden.
Vic je v tem, da otroku pokažeš, da se zna tudi mamica igrati.
Saj medve z mojo 10 letnico tudi že dolgo ne verjameva več, pa vendar se še vedno to igrava….

rolling eyes.

Jaz te bom kregala samo zaradi naslova teme! Iz “ne me linčat” pa res točno vemo, o čem pišeš…

Drugače mi je pa vseeno, kako boš vzgajala otroka. In naj ti povem, da jaz še vedno verjamem v Dedka Mraza – za darila vem, da jih ne nosi 😉 , ampak kakšne lepe sanje pa 🙂 To sem povedala tudi svojemu otroku, ko je iz šole prinesel novico, da Dedka Mraza ni.

:))
Mislim, da ni nihče usposobljen za to, da bi komu delil nasvete glede vzgoje otrok, tudi t.i strokovnjaki ne. Vsak naj svoje otroke vzgaja tako, kot sam misli da je za njih najbolje, ne glede na mnenje ostalih. Lahko pa brez težav pišem o tem, kako vzgajam svoje :)))

New Report

Close