Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ne pridemo do konca meseca

Ne pridemo do konca meseca

Jah, kaj ste pa razmišljali ko ste delali otroke? Trije pamži, starši pa na minimalcih…. Jaz si enega nebi upal met.

Jaz sem si na faksu redno sposojal knjige v knjižnici. V ljubljani imaš kar nekaj univerzitetnih knjižnic, NUK, CTK in enote mestne knjižnice. Pogleda naj na Cobiss kje se kaka knjiga nahaja in naj si naštima opomnike, da si gre knjigo cca. 1 mesec pred izpitom sposodit. Če je bilo kaj treba vseeno kupit sem imel rabljeno. Pa dela naj kaj preko študenta. Enako velja za srednješolca. Vsaj čez počitnice.

Ps. Za študente so vse univerzitetne knjižnice brezplačne. Za mestno knjižnico se plača minimalna letna članarina. Pa še uči se lahko tam.

Odgovor na objavo uporabnika
ja no, 20.04.2023 ob 19:30

Zartrose izven profila, 20.04.2023 ob 09:35

Zal v takih primerih je treba studij pustit in it delat.. da tudi tretja oseba pripomore k zivljenjskim stroskom.. to je pac kruta resnica te male a polno mafijske drzave.. to je delavska drzava, niti vodijo razlicne mafije.. faksov je prevec, delovnih mest za njih pa ni! Recimo primerjava trgovska je ena srednja sola, govorim za lj,  in ogromno trgovskih mest.. studirat nima smisla ker ne dobis v svoji smeri dela, edino ce se ze prej osredotocis za tujino in isces ze med studijom.. pa se 5 let ti gre ko lahko denar sluzis in delovno dobo dobivas..

Žal je to po 30 letih osamosvojitve postala kruta resnica. V socializmu si lahko šel študirat, kar si hotel tudi če sta bila starša navadna delavca. Danes so nam pa vse pokradli, državo spravili na kolena, dva delavca pa ne zmoreta prehraniti svojih otrok in jim omogočiti študija. Do tod smo prišli, žal. Za navadne ljudi na minimalcih ali malo več od minimalcev, je slabše kot v Jugi. Moja starša sta bila navadna delavca, trije otroci smo bili, pa smo imeli štirisobno stanovanje in oče je zidal vikend 25 km stran, kjer smo imeli vrt in pridelke. Zdaj pa smo kot v Bangladešu. Otrok ne bo mogel študirat, ni keša, treba bo delat in prispevat v družinski budžet, drugače ne bodo zmogli.

A ste videli, do kod nas je mafija prignala?

Ja zato jih je toliko več včasih študiralo kot sedaj 🙂

Moja mami je bila na minimalcu, dve v dijaškem domu (smo uro stran od šol živeli) – cela njena plača. Potem pa pride še prevoz tja tedensko in ostali stroški. Nobene štipendije. Oče je na srečo imel dobro službo. Med študijem sem delala, tako kot sestra, tako kot 90% najinih sošolcev. Vikendi, počitnice, občasno med tednom. Vse razen študenta in bonov sem si plačevala sama, ker sem sama tako želela. Mi je želel oče. Skoraj vsi študentje takrat smo tako. Sedaj imam odlično službo, živim tako kot si moji starši niti sanjat niso upali, študentje še vedno delajo. Jih imamo veliko v službi. Noben od njih ni iz revščine. Pa vsi delajo. Ker so pametni. Ko bodo diplomirali jih bo služba čakala. Tako kot je mene. Ti kar bluzi kako je bilo včasih čudovito. Nekateri vemo da nam je sedaj miljonkrat boljše kot je bilo našim staršem. Mogoče zato ker so nas v sposobne ljudi, ki se trudijo za to da jim je boljše vzgojili. Če misliš da je denar najpomembnejše kar daš otroku….vso srečo mu želim. Mogoče se lahko na kitajsko preseli. Ali pa v korejo, kubo, venezuelo….da bo tako dobro živel kot si ti.

Nesramno ampak resnično, 20.04.2023 ob 09:29

Zakaj se revni sploh plodite? Ne razlagajte mi, da bodo vaši otroci skrbeli za nas, ko bomo stari! Glede na nesposobne starše tudi iz vaših otrok ne bo nič oz. bodo nekje delali za minimalca…

Uporabljajte kondome!

Ni za kondome.

Tebi pa IQ ne dovoljuje plojenja…

čist tko … a ko sta nafu.kavala potomstvo o stroških nista razmišljala??

Bog Mona TM, 22.04.2023 ob 21:13

čist tko … a ko sta nafu.kavala potomstvo o stroških nista razmišljala??

Kot aa ti takrat razmišljaš o stroških 😀

Da vas ni sram. Zgleda da nimate treh otrok in ne delate. Otroci so velik strošek. Poleg hrane so tukaj še obleka. Ko tastejo, vse prerastejo v pol leta… Tudi vse šolske obveznosti stanejo. Kje so potem še ostali fixni stroški kot je elektrika, voda, ogrevanje, avto, zavarovanje… Prosim vas, da ne pišete takih blesarij, ker s tem samo kažete, da nimate pojma o čem govorite

Jaz večino napisanega verjamem, samo tega o knjigah na faxu pa ne. Imam dva študenta, ena je pa že magistrirala. Kupili si niso praktično nobene knjige. Mogoče kakšno zelo strokovno, ampak dve ali tri vsak.

Midva imava precej več kot minimalca, ampak otroci imajo štipendije in delajo. Jedo sicer doma, od soferskega do kompov, telefonov in cunj  pa si že leta kupujejo sami. Pa pomladi krompir okopavajo. Ena šiva in plete. Vlagamo, nabiramo v naravi, kuhamo sokove… ekskurzije gredo ali pa ne.

Cene so nore, tudi mi kar stikamo mesec z mesecem.

Torej imaš enega že odraslega otroka ter dva skoraj odrasla. Pri nas doma tudi ni bilo, delala sem preko dijaškega/študentskega servisa od svojega 14-ega leta. Večino kar sem potrebovala sem si kupila sama.

komaj shajamo, 20.04.2023 ob 08:26

Oba sva na minimalcih, jaz trgovka, on dela v proizvodnji. Trije otroci, prva je študentka, druga dva sta v srednji šoli. Nimate pojma, koliko stanejo knjige za faks. 40€ ena knjiga, profesorji jih hočejo pa vsaj 10, če ne 20. Srednješolca tudi. Knjige, ekskurzije, letovanje… ni konca. Nimam za jim dati za malico, nimam. Enostavno nimam. Vidim, da živijo zelo prikrajšano življenje v primerjavi z vrstniki. Pri nas ni morja, smučanja, dopustov, dragih oblek in tako dalje. Prej kot me boste spraševali, če sem dala vlogo za otroške, ja imamo dodatke, pa so nizki, zelo nizki.

Kako to misliš, da nimamo pojma, kolikšni so stroški? Eni vemo, zato tudi nimamo več otrok, kot jih lahko normalno preživimo.

Na istem, 23.04.2023 ob 10:41

Da vas ni sram. Zgleda da nimate treh otrok in ne delate. Otroci so velik strošek. Poleg hrane so tukaj še obleka. Ko tastejo, vse prerastejo v pol leta… Tudi vse šolske obveznosti stanejo. Kje so potem še ostali fixni stroški kot je elektrika, voda, ogrevanje, avto, zavarovanje… Prosim vas, da ne pišete takih blesarij, ker s tem samo kažete, da nimate pojma o čem govorite

da imajo tudi veliko bede v sebi . Kdo ve zakaj svet take rabi.

Da ti pojma nimaš kaj je ljubezen. V duši zdravi ljudje si želijo družine. Da bo postalo tako ekonomsko slabo v tej državici prosperitete si ni mislil nihče. Kaj naj starši delajo 2,3 službe za otroke pa naj skrbi/vzgaja net in ulica? To ne bo za družbo optimalno, ker bodo iz gnezd prilezli sami osebnostbi pohabljenci. Država bi brez vprašanja morala bolje poskrbeti za družine, jim omogočiti lagodnejše življenje, ker vzrejajo nov rod, novo generacijo, novo družbo saj brez njih slovencevbin Slovenije sploh ne bo. To bi vendar moralo biti vsakomur jasno.

patetično, 22.04.2023 ob 19:15

Ja zato jih je toliko več včasih študiralo kot sedaj 🙂

Moja mami je bila na minimalcu, dve v dijaškem domu (smo uro stran od šol živeli) – cela njena plača. Potem pa pride še prevoz tja tedensko in ostali stroški. Nobene štipendije. Oče je na srečo imel dobro službo. Med študijem sem delala, tako kot sestra, tako kot 90% najinih sošolcev. Vikendi, počitnice, občasno med tednom. Vse razen študenta in bonov sem si plačevala sama, ker sem sama tako želela. Mi je želel oče. Skoraj vsi študentje takrat smo tako. Sedaj imam odlično službo, živim tako kot si moji starši niti sanjat niso upali, študentje še vedno delajo. Jih imamo veliko v službi. Noben od njih ni iz revščine. Pa vsi delajo. Ker so pametni. Ko bodo diplomirali jih bo služba čakala. Tako kot je mene. Ti kar bluzi kako je bilo včasih čudovito. Nekateri vemo da nam je sedaj miljonkrat boljše kot je bilo našim staršem. Mogoče zato ker so nas v sposobne ljudi, ki se trudijo za to da jim je boljše vzgojili. Če misliš da je denar najpomembnejše kar daš otroku….vso srečo mu želim. Mogoče se lahko na kitajsko preseli. Ali pa v korejo, kubo, venezuelo….da bo tako dobro živel kot si ti.

Zanimivo, v 80-tih sem študirala, zaradi težkega študija nikoli delala med študijem, pa je staršema delavcema uspelo me došolati. Ja, imela sem študentski dom in študentske bone, to je pa tudi bilo vse. Enostavna resnica je, da so takrat navadni delavci zaslužili dovolj, da so si lahko privoščili stanovanje, celo gradili vikend in hkrati poslali študirat svoje otroke. Danes si ne morejo privoščiti stanovanja, najema pa tudi ne, ker jim denarno ne znese. Kmalu tudi otrok ne bodo mogli več šolati.

Ali jaz živim bolje kot sta živela moja starša delavca? Ja, ker imam dober poklic, ker sva oba z možem na dobrem delovnem mestu, ker sva si uspela zgraditi bajto in predvsem, ker se je družba razvila. Ampak tudi moja starša sta živela dobro. Sicer nobenih presežkov in poletov v tujino, kar si mi lahko privoščimo, ker so sedaj pač nizkocenovniki, ki jih takrat ni bilo, nobenih preseravanj, ampak streho nad glavo sta imela, zelenjavo z vrta na vikendu, vsako leto počitnice v delavskih apartmajih na morju, in izšolala sta svoja dva otroka. Ali res lahko danes DVA NAVADNA DELAVCA imata to, kar so takrat imeli delavci? Niti v sanjah.

Jst ocenjujem, 23.04.2023 ob 12:52

Da ti pojma nimaš kaj je ljubezen. V duši zdravi ljudje si želijo družine. Da bo postalo tako ekonomsko slabo v tej državici prosperitete si ni mislil nihče. Kaj naj starši delajo 2,3 službe za otroke pa naj skrbi/vzgaja net in ulica? To ne bo za družbo optimalno, ker bodo iz gnezd prilezli sami osebnostbi pohabljenci. Država bi brez vprašanja morala bolje poskrbeti za družine, jim omogočiti lagodnejše življenje, ker vzrejajo nov rod, novo generacijo, novo družbo saj brez njih slovencevbin Slovenije sploh ne bo. To bi vendar moralo biti vsakomur jasno.

❤️‍🔥 ampak 🙁 trenutno niso izglasovani ljudje, ki bi jim družina bila vrednota. Izglasovani do oportunisti, egoisti, materialisti, narcisi, samski, ločeni..sodoma in gomora tik pred propadom družbe, ker kdor ne skrbi za podmladek, temelj,zdravi in ključni del družbe se mora zavedati, da v skladu z doktrino egoizma skrbi le zase in za danes. To pa ni znak inteligence. Še običajne ne kaj šele emocionalne inteligence. Pravijo, da so politiki ogledalo družbe. Zakaj ste tako pokvarjeni in sebični, da ste volili egoiste, oportuniste, narcise in egocentrike. In to vse po spisku..od predsednice, do predsednika vlade in župana glavnega mesta. Take lahko voli le ološ.

Veš kako gre tista….težke situacije ustvarijo močne ljudi, močni ljudje ustvarijo dobre situacije, dobre situacije ustvarijo šibke ljudi….ravno vse te pomoči, ujčkanje in ideja da ljudem kar nekaj pripada zato ker obstajajo, da imajo samo pravice, nobenih odgovornosti, da rabijo drugi prevzeti odgovornosti in skrb za njihove odločitve….so naredile družbo šibko. Še bolj bi jih ujčkal? Kaj to točno pomeni? Da moramo ostali še več dajat za odločitve nam neznanih ljudi? Da jim moramo še čevlje pridt zavezat? Službo jim priskrbet? Kupčka podret? Kaj je pa njihova vloga v življenju? Čakat da nekdo drug poskrbi za njih? Pričakovanje da jim je svet nekaj dolžan? Avtorica je zajebala na polno pri vzgoji. Ne zaradi denarja. Očitno ima otroke, ki se niti približno ne znajdejo. Nove knjige? Kdo kupuje nove knjige in to leta 2023? Pričakovanja da ne rabijo nič delat in jim bodo starši krili študij, ekskurzije in vse možno? Od kje ta ideja? Nobene empatije da se starša trudita in bi se mogoče tudi oni lahko malo. Ni denar največji problem tu. Tako vzgojenemu otroko noben faks ne bo pomagal če je tako neiznajdljiv. Čez par let bomo tu brali jokanje kako ne najde službe. In bo spet treba pomagat menda. Nobene iznajdljivosti, volje, trme….nič. Šibka družba. Starši mislijo da delajo uslugo otrokom ko jim vse v rit vtaknejo. Pa edino kar naredijo so šibki ljudje, nezmožni se znajti v življenju.

jaz ocenjujem, 23.04.2023 ob 13:40

Veš kako gre tista….težke situacije ustvarijo močne ljudi, močni ljudje ustvarijo dobre situacije, dobre situacije ustvarijo šibke ljudi….ravno vse te pomoči, ujčkanje in ideja da ljudem kar nekaj pripada zato ker obstajajo, da imajo samo pravice, nobenih odgovornosti, da rabijo drugi prevzeti odgovornosti in skrb za njihove odločitve….so naredile družbo šibko. Še bolj bi jih ujčkal? Kaj to točno pomeni? Da moramo ostali še več dajat za odločitve nam neznanih ljudi? Da jim moramo še čevlje pridt zavezat? Službo jim priskrbet? Kupčka podret? Kaj je pa njihova vloga v življenju? Čakat da nekdo drug poskrbi za njih? Pričakovanje da jim je svet nekaj dolžan? Avtorica je zajebala na polno pri vzgoji. Ne zaradi denarja. Očitno ima otroke, ki se niti približno ne znajdejo. Nove knjige? Kdo kupuje nove knjige in to leta 2023? Pričakovanja da ne rabijo nič delat in jim bodo starši krili študij, ekskurzije in vse možno? Od kje ta ideja? Nobene empatije da se starša trudita in bi se mogoče tudi oni lahko malo. Ni denar največji problem tu. Tako vzgojenemu otroko noben faks ne bo pomagal če je tako neiznajdljiv. Čez par let bomo tu brali jokanje kako ne najde službe. In bo spet treba pomagat menda. Nobene iznajdljivosti, volje, trme….nič. Šibka družba. Starši mislijo da delajo uslugo otrokom ko jim vse v rit vtaknejo. Pa edino kar naredijo so šibki ljudje, nezmožni se znajti v življenju.

najbolj iznajdljivi so kriminalci, ki jih pri nas ne manjka od najvišjih do najnižjih. Le da najvišji sčitijo drug drugega in jim odpisujejo dolgove. Smo država zelo nizkih vrednot. Zato smo pokopali sanje o Švici in se moramo soočiti z resnico, da smo treskniki na nivo Bih in ČG. Vse zaradi napačnih vrednot.

Ljudem, ki delajo, bi moral propadati nek standard.

Sicer pa tudi jaz z dvema študentoma in 2000 prihodkov komaj pridem skozi mesec.

Študenta delata.

Poskusite malo drugače,poiskat bolje plačano delo iskat druge priložnosti za zaslužek se da,če le ozavestite določene vzorce razmišljanja kateri vam niso v neko pomoč  Stanje je samo trenutno ze jutri se vam lahko življenje spremeni na bolje.Don’t give up!!! Ni vse crno belo vrjemite.

Tisti, ki dela, 23.04.2023 ob 14:37

Ljudem, ki delajo, bi moral propadati nek standard.

Sicer pa tudi jaz z dvema študentoma in 2000 prihodkov komaj pridem skozi mesec.

Študenta delata.

Čeprav si se zatipkalo, imaš prav.

Ljudem bo propadal standard, ker bo propadlo gospodarstvo.

Kdo forsira zeleno fašistično agendo ?

Mogoče Putin ?

https://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/prihajajo-deindustrializacija-in-nemiri.html

Zakaj613, 23.04.2023 ob 14:05

najbolj iznajdljivi so kriminalci, ki jih pri nas ne manjka od najvišjih do najnižjih. Le da najvišji sčitijo drug drugega in jim odpisujejo dolgove. Smo država zelo nizkih vrednot. Zato smo pokopali sanje o Švici in se moramo soočiti z resnico, da smo treskniki na nivo Bih in ČG. Vse zaradi napačnih vrednot.

Povej mi za eno državo, kjer dva na minimalcu, s tremi potomci plačujeta študij (brez da študent dela), dopustuje, pošilja otroke na ekskurzije in jim boljše cunje (kot se je avtorica izrazila) kupuje. Švica to ni. Torej katera država je tak raj za dva na minimalcih s petčlansko družino? Kje ljudje na minimalcih živijo kot srednji sloj?

Jaz bom tu samo en vidik osvetlila, pa ne vem, če ga je že kdo, ker nisem vsega brala.

Zelo pogosto ravno tisti starši, ki garajo kot živina celo življenje, vztrajajo, da to delajo zato, da njihovim otrokom ne bo treba.

Ta situacija, da bi morala mama tem otrokom, še zlasti študentu, plačevat knjige, malico, pa še letovanje, je absurdna. Seveda so starši dolžni otroke preživljat, ampak dolžni so jih tudi vzgajat in vzgojit tako, da niso popolni egoisti.

Moji starši so na srečo imeli dovolj in so me do konca študija preživljali. To pomeni streho nad glavo, plačane položnice in poln hladilnik. Mi pa niso med faksom plačali niti enega sendviča in za morje sem si tudi sama zasluzila. Na faksu z več sto študenti je bilo takih, ki bi kupovali nove knjige, za na prste preštet.

Je drago trenutno, ful je drago, in večini je standard hudo padel. Ampak če je vojna, je vojna za vse, ne pa da se mama na pol raztrga, da bo šel sine dijak/študent na letovanje.

avtorica, itak se več ne oglašaš, mogoče si samo izpostavila perečo in aktualno tematiko…kakorkoli vemo, da niste edini v tem in je kje še huje…

zapisali so že vse , mene pa čudi tole- srednja šola / gimnazija ima učbeniški sklad in se vseh učbenikov ne kupuje, tiste, ki pa se, pa se mogoče tudi za višji letnik / ker v enem vsega ne predelajo /….tako, da se kupuje minimalno, zvezke, ostale potrebščine se pokombinira iz ostankov, se ne kupuje novih prčkarij, če so stare še uporabne ala peresnice, radirke, trisoje, šestila,…( in tu je varianta za pokoristit enkratno občinsko pomoč- za šolski nakup ).

nadalje- ekskurzije niso obvezne, sploh nadstandard, za gimnazije je obvezen samo OIV- ure, tisto pa ni drago / pa še te ure lahko drugače nadomesti /…tako, da tu čivkat nima smisla.

za študij pa so ti že napisali rešitve, ne rabi imeti vse glanc iz knjigarne, študirali so v še hujših razmerah, če samo pogledate slovenski film ala Ne čakaj na maj in Vesna, kakšne razmere in so študirali in se zabavali, kajne…

oblačila- se da dobit vsepovsod, modna, lepa in ohranjena,  ne rabi nek Guči za po kuči….

itd, itd…tu potrebujete razčistit, zbudit, da se ne morete igrati, da se lahko greste luksus, primerjati z nekom. furajte svojo zgodbo. študentka bi se lahko aktivirala, dijaka tudi ampak očitno je takšna vzgoja, da je vse k ritkam prinešeno, zdaj pa so se zahteve zvišale…in navadno izgleda ni več dobro. včasih so rekli večjim otrokom, za preživetje imaš doma, če bi rad boljše, lepše ,si pa sam financiraj.

Tudi bogatih ne bo več,  ko tisti na minimalnih nehajo delati ……

Yep, točno so ti že napisali- da ne bo pomote,  vsako delo je častno in se ga spoštuje, pa vendarle se moraš sprijaznit, da se nisi rodila v bogati familiji, nimaš zaledja dobre dediščine, nisi pridobila dovolj dobro izobrazbo, da bi se odvijalo drugače , prav tako ne mož, zakaj potem si otroke vzgojila, da jim pripada luksus in se ti zdaj odpirajo oči, ker ne gre in ne gre več glumit…ker do zdaj si se odpovedovala na račun otrok, da so parirali bogatim, zdaj pa ne gre, ker je vse tako poskočilo, ne gre več financirat ta novih knjig in lepih cunjic, pa nadstandardnih izletov, ja težka so pota spoznanj. Posedi otroke in jih sooči z resnico. Če niso samo napiflani in so pametni , bodo potegnili svoja življenja v pravo smer.

Glej trgovka in delavec / se pravi delavska klasa / se ne more primerjati z inžinerji, zdravniki, znanstveniki, …kajne, in temu primerno se vzgaja otroke že od malega, nudiš kar lahko…

Z vsem spoštovanjem, do vsakih del. Samo klasifikacija sistema je takšna. Ker se trgovka lahko raztrga po cela dneve v trgovini, delavec tudi, pa ne bosta dosegala praga višjih klas. Je tako ?

Vsekakor pa otroke vzgojit, da imajo potencial , da imajo sanje ,da imajo vztrajnost po poti do ciljev, da vedo da obstaja boljše, da obstajajo možnosti tujine, itd…da je na njih potem, kako bo v njihovi odraslosti.

New Report

Close