Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ne razumem, zakaj si nekateri želijo otok v kuhinji

Ne razumem, zakaj si nekateri želijo otok v kuhinji

To je totalno nepraktično. Otok ti vzame velik del prostora. Poleg tega se moraš konstantno obračati od pulta do otoka in obratno. Vmes so ozki prehodi, tako da se samo gužvaš. Sem imela to v prejšnjem stanovanju. Štedilnik je bil na otoku, pult okoli njega neuporaben (nobenega prostora, niti za rezalno desko). Jedilnica pa z majhno mizo stisnjena v kot. Za večjo mizo sploh ni bilo prostora. Če bi otok lahko odstranila, bi bil pa to velik prostor, kjer bi lahko imela tudi večjo mizo. K sreči imam v zdajšnjem stanovanju to možnost. Skratka, otoka ne bi imela v kuhinji pod nobenim pogojem. Poslušam pa od ostalih, kako si želijo ta otok sredi kuhinje. Zakaj že? Čisti debilizem …

Ja res in poleg tega je neestetsko, da se sredi kuhinje kuha, kadi, cvrči in kup umazane posode takoj na ogled…najbolj neumna postavitev

Ja če si imela otoček ne otok. Pri nas imamo otok 2X1 m velik. Na njem je štedilnik in zdravn še delovno površino. Na njem je tudi elektrika tako da lahko palični tudi uporabljaš. Spodaj o predali na obeh straneh. Proti jedilnici pribor in krožniki proti kuhinji pa posoda in pribor za kuhanje. Je super ker lahko dejansko iz vseh strani mešaš ali kaj delaš na štadilniku drugi pa lahko pripravlja mizo ali pospravlja posodo.

Pri nas se zelo obnese in ga nebi menjali. Je pa res da nas je več in da sva pri izrisu kuhinje zelo gledala kako in kaj bo, pač funkcionalnost nama je bila na 1.mestu.

Ne vem, kakšno kuhinjo si imela, ampak o otoku se razmišlja v večjem prostoru. Se strinjam, da v majhni kuhinji nima smisla. Drugače pa je zelo uporaben, če imaš prostor zanj. Meni je to dodatna delovna površina, dodatna velika omara (predali pod pultom) in opravlja tudi vlogo “šanka”, ker je pult na eni strani podaljšan čez rob (+ par barskih stolov). Je pa res, da skupaj s preostalim delom kuhinje (7m + 2m otok) zavzame veliko prostora.

to paše v res velike prostore, kjer bi sicer bil delovni trikotnik med kuhalno površino, koritom in hladilnikom prevelik

v vaših tipičnih “nadstandardnih” stanovanjih, kjer je kuhinja malo boljša niša to pač ne gre

To se zgodi, ker nekateri tlačijo otoke v premajhne kuhinje. V kolikor je na otoku prostopa le za kuhalnik in nič več, je to neumnost. Kuhinjski otok je delovna površina, ponavadi širša kot običajna širina pulta, ki je 60 cm in je zato zelo praktičen – seveda za ljudi ki dejansko kuhajo in ne tako kot večina Mon znajo le namakat ovsene kosmiče. Običajno je otok tudi zajtrkovalni pult.

Za večjo praktičnost je na njem še manjše pomožno korito, da ne prenašamo vode preko prehoda ali močimo zal ob umivanju rok med delom.

Kot rečeno, pa je to za velike kuhinje in nikakor za blokovske.

Top 50 American Kitchen Design Details

https://bfpcabinetry.en.made-in-china.com/product/fCpQgHnuRThk/China-American-Kitchen-Style-China-Factory-Modern-Wooden-Laminates-Kitchen-Furniture.html

Odvisno, kakšen otok je in kako velika kuhinja… V eni miceni kuhinjici je res potem vse nagužvano.

Jaz imam recimo veliko kuhinjo L in mi otok služi odlično. Nimam pa štedilnika gor, moj otok je samo pult. Kuhalno ploščo imam na fiksni omarici. Prav tako pomivalno korito in stroj. Prehoda med fiksnim delom kuhinje in otokom je več kot dovolj, smo brez problemov v kuhinji jaz, mož in 4-letnica na pomagalčku. Tudi jedilnico imamo precej prostorno, mizo veliko 180/220 X 90, jedilni kot+ 4 stoli.

Naša dnevna soba je pa recimo manjša, sedežna velika 160X145, klubska mizica, regal s tv-jem in konec. Ker se tam ravno veliko ne zadržujemo in sva večji del prostora namenila kuhinji/jedilnici.

Moja 3.kuhinja bo imela otok. Stedilnik bo oddaljen kolikor bo le mozno od ostalih elementov. Sovrazim ko z zgornje police povlecem skledo, ki jo rabim 1x letno in je vsa mastna. Napa leti v kanto in stedilnik posebej pod nujno!

Otok morajo imeti tisti, ki imajo kuhinjo in dnevno sobo v enem prostoru.  Če je seveda soba dovolj velika.  V nasprotnem primeru morajo ločiti prostor z jedilno mizo ali celo z nekakšnim šankom kjer jejo na barskih stolih.

Kuhinjski otoki so postali “must have” skupaj s porastom kuharskih oddaj,  ki so za tv filmarje postale od hudiča donosen posel. Potem so ga seveda vsi hoteli imeti po principu me too.  Jamie Oliver kuha v notranji kuhinji še vedno brez njega. To mu štejem v enega redkih plusov.

Če že, mora biti v res velikem odprtem prostoru  v katerem se ne kuha nič. Je zgolj za okras, je se pa zunaj ali se hrano naroča na dom. Torej za tiste s preveč denarja. Sicer je to kot že zgoraj omenjeno ena sama svinjarija, umazanija in navlaka. To naj potlej gledam ko jem. Ne hvala.

Gre za modno muho kakršna so bili kuhinjski bifeji, kao zajtrkovalnice včasih. Na tistih stolih na visokih nogah itak ni mogel nihče udobno sedeti. So pa bili pulti vsaj  tako visoki, da so skrili kuhinjsko svinjarijo.  Tudi teh nikjer več ne vidim.

Zakaj “ker morajo”? Saj imaš v prostoru še jedilno mizo. Verjetno tudi ti še nisi videla normalno velike kuhinje, da meniš, da otok s šankom nadomesti jedilno mizo. Beri še enkrat zgornje komentarje. Prostora mora biti dovolj, pa ni problema.

Odgovor na objavo uporabnika
Modni debilizem, 26.05.2023 ob 12:16

Kuhinjski otoki so postali “must have” skupaj s porastom kuharskih oddaj,  ki so za tv filmarje postale od hudiča donosen posel. Potem so ga seveda vsi hoteli imeti po principu me too.  Jamie Oliver kuha v notranji kuhinji še vedno brez njega. To mu štejem v enega redkih plusov.

Če že, mora biti v res velikem odprtem prostoru  v katerem se ne kuha nič. Je zgolj za okras, je se pa zunaj ali se hrano naroča na dom. Torej za tiste s preveč denarja. Sicer je to kot že zgoraj omenjeno ena sama svinjarija, umazanija in navlaka. To naj potlej gledam ko jem. Ne hvala.

Gre za modno muho kakršna so bili kuhinjski bifeji, kao zajtrkovalnice včasih. Na tistih stolih na visokih nogah itak ni mogel nihče udobno sedeti. So pa bili pulti vsaj  tako visoki, da so skrili kuhinjsko svinjarijo.  Tudi teh nikjer več ne vidim.

Kakšna svinarija? Je več svinarije če je otok? Če imate svinjsko kuhinjo je pač svinjska. Nekateri jih nimamo. In otok je super. Če kuhaš. Kar ti očitno ne. Ker vsak, ki kuha, še bolj pa pri peki recimo, ve da rabi prostor. Povprečna slovenska kuhinja ima pa koliko pulta? Še meter ne ko odbiješ ploščo in lijak pri večini. Kako na tistem kuhaš vem, ker sem imela včasih tako kuhinjo. Kako narežeš zelenjavo, odložiš kakšen lonec, kam daš normalno veliko desko za rezat….. Sedaj imam kuhinjo v L (štedilnik, lijak in hladilnik v trikotnik tako da je najbolj optimalno glede dostopa). Otok 270*120. Med omaricai in otokom je 1,3m prostora. Nič nabasano. Nič svinjsko. Kuhamo vsak dan. Običajno večkrat dnevno. Čistimo tudi, ne ležimo na kavču in gledamo svinarijo. Prostor je za vse. Včasih smo vsi štirje v kuhinji in kaj pečemo/kuhamo. Ja ob otoku z otrokoma. Ne menjam nikoli več za mini kuhinjo z metrom pulta globokega 60cm ob steni. Velika kuhinja, otok in shramba v kuhinji je bilo nekaj najbolj pametnega kar smo naredili v hiši. Poleg ločene pralnice.

imam otok dolžine 260cm

v jedilnici mizo za 14 ljudi komot sedet, ko je raztegnjena, če se stiškamo še več

kavč v dnevni  204/350/211 cm

Dovolj velik otok v dovolj velikem prostoru je (meni) zakon. Delovne površine je v tem primeru veliko, prav tako prostora za mizo in stole.

Kar se pa obračanja v kuhinji tiče,…če nimaš kuhinje v velikosti raztega svojih rok, se moraš tako ali tako sprehajat ali obračat. Pri načrtovanju kuhinje je zato treba predvidet oddaljenosti in sosledje določenih elementov, ki jih najpogosteje uporabljaš (predvsem je to trikotnik hladilnik, lijak, štedilnik). Če je prostor med otokom in ostalimi elementi dovolj (in ne preveč) širok, tega obračanja sploh ne porajtaš.

Sicer ima pa vsak svoj okus in preference. Nek del (katerekoli) odločitve je zaradi praktičnosti, drug zaradi estetike, zagotovo pa v določeni meri vpliva tudi trenutni trend.

Kuhinjski otok je super, imamo gor kuhalnik ploščo in še nekaj pulta ostane. Veliko prostora je spodaj, na dveh straneh, na eni predali, na drugi, ki gleda proti jedilni mizi pa kozarci, krožniki v omaricah. Zraven otoka vrata na zelenjavni vrt.

Smešno vprašanje  … saj je jasno, da je otok v kuhinji trend za premožnejše, ki imajo ogromno prostora, ne pa za povprečno slovensko kuhinjo!

Kakšen neumen izraz! Otok v kuhinji? Otok je sredi morja in ne v kuhinji. V kuhinji potrebujemo delovni prostor (miza, pult) in ne otok!

Sem prebrala otrok v kuhinji🙈🤣🤣🤣

Ne otrok, ne odraslih. V kuhinji jaz ustvarjam in potrebujem prostor, predvsem pa mir, ko padem not.

Otok bi imela, bom imela … trenutno je ob steni je res tesno, a to je začasno dokler v drugem delu hiše ne uredimo vsega pa se preselimo. Potrebujem ga pa za marsikaj. Mora biti pa prazen zgoraj, torej kot ogromna miza. Za razvaljat testo, za pripravljat pohano, piškote, da lahko imam vse potrebno na enem mestu. Spodaj pa imam predalnik s posodo, priborom…

Ce imas kuhinjo v obliki crke U, tudi ne potrebuješ otoka po moje. Res pa smo si različni. Če veliko valjate testo, vam mogoce bolj prav pride kot nam, ki ga redko.

Men otok ni. More bit polotok. Tiščat se more na eni strani, pa še mal pulta ujameš.

Jz sm gor zrasu  v kuhinji s šankom. Tj, kokr je gor en pisu blo nekoč. Res mal kamuflaža. Sicer kuhinja v “niši” linijska 4m, med pultom in omaricami  ležeče okno 180×70, in šank 3,2m. Zravn kuhinje, kakopak, shramba za lokalne 3 krompirje, čebule, redko uporabljano posodo in zamrzovalno(i) omaro(i). Nekje 4m2.

Ker so stanovanja kopija, pri meni pa samo 4m kuhinje je ful placa do mize  majo otroc vesele…

No, bom dal polotok (ki se na eni strani tišči), 240×120, tko k gor ena piše, s previsom pulta 30-40cm, da npr. mama z nožem reže, ena hči pa nalogo dela, ne da je hči pozabljena za jedilno mizo, mama pa med kuho skače gledat na daljavo in ji pomaga.

Šanka ne bi mel, ker mi optično zabije prostor, moja pa navija zanj, men je pa bl kot neuporaben že od nekdaj, ker zadeva ni udobna za uporabo.

Predvsem je pomembno, da imaš veliko pulta in v veliki kuhinji je otok gotovo uporaben. A še bolj kot otok jaz pogrešam shrambo takoj ob kuhinji, kjer bi bil en velik pult z vsemi kuhinjskimi pripomočki (kuhinjski robot, salamoreznica, sokovnik…..). Da je to vedno pripravljeno za uporabo. Žal nimam prostora za to (kot tudi ne za otok ali za garderobo sobo…). A vseeno se imamo v naši mini hiški lepo 🙂

Zakaj otok… zato, da je okoli njega jezero?

Mi imamo otok 1m x 2m in mi je super, Dovolj delovne površine okoli pa še gospodinjo  občasno posadim na pult. Zelo praktično, ker ni omaric da se z glavo butneš

New Report

Close