Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ne se smejat, ampak kako se jejo sardele

Ne se smejat, ampak kako se jejo sardele

Prvič sem naredila sardele, mal sme jih pomokala pa ocvrla, zdaj pa ne vem a je treba dat koščice ven al se lahko s kostjo?
Pa ne se zgražat, pač nisem ljubiteljica rib in tudi doma jih nikoli nismo imeli na mizi.

Če so manjše, se lahko pojejo tudi s kostjo. Osebno pa kost pustim, glavo tudi.

Meni so to najljubše ribe. Jaz jih očistim, malo solim in vržem na žar. Kosti manjših se lahko jedo…ampak jaz jih ne.

Lahko jih ješ, grejo pa lepo ven, če kaj ostane ni panike, pač poješ. Meni so tudi boljše brez.

Jaz ponavadi cvrem sardone ali pozimi papaline. Je podobna riba kot sardela, samo nima lusk, ni tako mastna in ima mehkejše kosti.

Pri teh ribah gre lepo meso od kosti. Mi jih jemo brez kosti.

Ribe, ko prineseš iz ribarnice takoj daj v mrzlo slano vodo.

Ko sardon čistiš ga primeš v levo dlan. Hrbet od ribe je proti roki. Z desno roko primeš za glavo, jo na pol odrtgaš, s kazalcem greš v notranjost ribe in pobereš ven črevesje.
Ko je riba očiščena jo tudi daš v mrzlo slano vodo. Opereš jih do čistega v mrzli slani vodi.

Potem jih z rokama jemlješ iz mrzle slane vode, z rokama odcediš in daš v moko, ki si jo dala na časopisni papir. Povaljaš jih v moki, otreseš odvečno moko in jih na hitro daš v vroče olje.Cvrejo se par minut. Ko so ocvrte jih pobereš ven iz olja, daš v eno kozico ali na krožnik in jih posoliš.

Jemo jih dokler so še tople, zraven pa eno skledo majhnega zelenega radiča zabeljenega z oljčnim oljem in vinskim kisom, malo česna in bel kruh.

Lahko se je tudi mrzle.

Kot piko na i dodam še – kozarec dobrega vina ali bevanda.

Kot piko na i dodam še – kozarec dobrega vina ali bevanda.[/quote]

Ja, tako je. Potem pa primeš srdelo v roke in jo “obglodaš” do kosti. Tako jih jem jaz, pohrustam tudi rep.

Ne razumem čist, a samo črevesje al tudi kost daš ven že pred cvretjem?

komot jih ješ s kostmi, samo jih jej kot banano. Če jih ješ kot “orglice” (držiš prečno na usta), so kosti moteče.

Kot piko na i dodam še – kozarec dobrega vina ali bevanda.[/quote]

Ja, tako je. Potem pa primeš srdelo v roke in jo “obglodaš” do kosti. Tako jih jem jaz, pohrustam tudi rep.[/quote]

Jap, rep je posladek!

jih je treba povaljati v moki, a brez ne gre? Tista precvrta moka za želodec ni dobra in, kot sem recimo opazila na eni fešti v Rovinju so jih cvrli brez moke.

Cvremo dobro posušene ribe.
Jaz mislim, da se ribe povalja v moki zato, da se jih tako posuši. Mokrim ribam bi popokala koža in kaj kmalu bi začele razpadati.

Ne razumem čist, a samo črevesje al tudi kost daš ven že pred cvretjem?[/quote]

Če jih cvrem poberem ven samo črevesje.

Če hočeš panirat ribje zrezke in jih jesti z majonezo, pa pobereš ven tudi kosti.

Kost pobereš ven tako, da držiš v levi roki ribo, z desno primeš za glavo, z desnim kazalcem potipaš kje je pod glavo kost in greš s prstom dol po ribi, da ti v desni roki ostane glava, črevesje in kost, v levi roki pa ribji zrezek. Jaz repek pustim. To pa zato, da [b]zrezek držiš za repek[/b], ga pomokaš, potopiš v slano jajce , v drobtine in daš v vroče olje.

Ne razumem čist, a samo črevesje al tudi kost daš ven že pred cvretjem?[/quote]

Če jih cvrem poberem ven samo črevesje.

Če hočeš panirat ribje zrezke in jih jesti z majonezo, pa pobereš ven tudi kosti.

Kost pobereš ven tako, da držiš v levi roki ribo, z desno primeš za glavo, z desnim kazalcem potipaš kje je pod glavo kost in greš s prstom dol po ribi, da ti v desni roki ostane glava, črevesje in kost, v levi roki pa ribji zrezek. Jaz repek pustim. To pa zato, da zrezek držiš za repek, ga pomokaš, potopiš v slano jajce , v drobtine in daš v vroče olje.[/quote]

Pa ne morš odtipak sardele joj halooo. BUTARA…

Pa ne morš odtipak sardele joj halooo. BUTARA…

New Report

Close