Ne se smejat, ampak kako se jejo sardele
Jaz ponavadi cvrem sardone ali pozimi papaline. Je podobna riba kot sardela, samo nima lusk, ni tako mastna in ima mehkejše kosti.
Pri teh ribah gre lepo meso od kosti. Mi jih jemo brez kosti.
Ribe, ko prineseš iz ribarnice takoj daj v mrzlo slano vodo.
Ko sardon čistiš ga primeš v levo dlan. Hrbet od ribe je proti roki. Z desno roko primeš za glavo, jo na pol odrtgaš, s kazalcem greš v notranjost ribe in pobereš ven črevesje.
Ko je riba očiščena jo tudi daš v mrzlo slano vodo. Opereš jih do čistega v mrzli slani vodi.
Potem jih z rokama jemlješ iz mrzle slane vode, z rokama odcediš in daš v moko, ki si jo dala na časopisni papir. Povaljaš jih v moki, otreseš odvečno moko in jih na hitro daš v vroče olje.Cvrejo se par minut. Ko so ocvrte jih pobereš ven iz olja, daš v eno kozico ali na krožnik in jih posoliš.
Jemo jih dokler so še tople, zraven pa eno skledo majhnega zelenega radiča zabeljenega z oljčnim oljem in vinskim kisom, malo česna in bel kruh.
Lahko se je tudi mrzle.
Ne razumem čist, a samo črevesje al tudi kost daš ven že pred cvretjem?[/quote]
Če jih cvrem poberem ven samo črevesje.
Če hočeš panirat ribje zrezke in jih jesti z majonezo, pa pobereš ven tudi kosti.
Kost pobereš ven tako, da držiš v levi roki ribo, z desno primeš za glavo, z desnim kazalcem potipaš kje je pod glavo kost in greš s prstom dol po ribi, da ti v desni roki ostane glava, črevesje in kost, v levi roki pa ribji zrezek. Jaz repek pustim. To pa zato, da [b]zrezek držiš za repek[/b], ga pomokaš, potopiš v slano jajce , v drobtine in daš v vroče olje.
Ne razumem čist, a samo črevesje al tudi kost daš ven že pred cvretjem?[/quote]
Če jih cvrem poberem ven samo črevesje.
Če hočeš panirat ribje zrezke in jih jesti z majonezo, pa pobereš ven tudi kosti.
Kost pobereš ven tako, da držiš v levi roki ribo, z desno primeš za glavo, z desnim kazalcem potipaš kje je pod glavo kost in greš s prstom dol po ribi, da ti v desni roki ostane glava, črevesje in kost, v levi roki pa ribji zrezek. Jaz repek pustim. To pa zato, da zrezek držiš za repek, ga pomokaš, potopiš v slano jajce , v drobtine in daš v vroče olje.[/quote]