Ne štekam uporabe mask – še kdo?
Priporočilo je, da naj bi okuženi nosili maske, da ne širijo virusa.
Nekateri priporočajo, tudi medicinci, da je (PRAVILNO!) nošenje mask tudi preventiva pred okužbo.
Recimo, da si razkužim roke, nadanem masko, grem v trgovino, masko po uporabi zavržem v koš pred vhodom v stanovanje in si spet razkužim roke in mirno vstopim v svoj dom. No, tukaj pa se mi zaplete:
Sprašujem se, kako virusi vedo, da lahko gredo samo na masko, ki jo po uporabi zavržem?
Zakaj npr. se ne prilepijo na lase, pa padejo na ramena, pa na torbo, denarnico in kartico, ki jo prijemamo pa potem damo v žep zraven telefona in jih tako vsepovsod po sebi raznosimo, prestavimo na kavč, posteljo, otroka. S čevlji pa pustimo v predsobi na istem mestu, kamor bomo ob naslednjem izhodu čez en dan npr. položili copate?!
Ali gre za silno inteligentna bitja, ki za razliko od ljudi spoštujejo pravila, ali pa je uporaba mask nelogična še komu?
Prosim za vaša zdravorazumska mnenja, ne mi kot po tekočem traku naštevat kar ste prebrali na netu.
Če nosiš dobro masko, ga ne boš ravno vdahnil v pljuča, ali v nos, kjer bi virus takoj našel udobno gnezdišče za razmnoževanje.
Če okuženi nosi dobro masko, ga ne bo izdahnil naravnost v zrak ali v tvoj tilnik ali v zavitek z kvasom.
Do tu, lahko mirne duše verjameš, če bomo vsi trije v trgovini nosili masko, bo možnost okužbe za nas tri minimalna. Kako hitro se bo pojavilo še 10 osebkov brez maske, pa bo možnost okužbe strmo narasla.
Če se ti je usedel na lase, obleko, je velika verjetnost, da bo tam tudi ostal, do propada. Prižgi UV svetilko v predsobi, kjet visijo cunje.
Težko verjamem, da nimaš pojma o ničemer….
Spodaj navodila, ki jih objavljajo v drugih državah, najbrž pa (deloma) tudi pri nas:
Koronavirus, varnostni napotki:
“
Protokol za prihod domov
Ob prihodu domov se ne dotikajte ničesar.
Sezujte čevlje.
Če ste šli ven s psom, mu razkužite tačke.
Snemite vrhnja oblačila in jih pospravite v vrečko za perilo.
Vrečke z nakupi, denarnico, ključe itd. pustite v škatli na vhodu.
Stuširajte se. Če to ni mogoče, temeljito izperite vse izpostavljene dele kože.
Telefon in očala operite z milom in vodo ali jih razkužite alkoholom.
Očistite zunanje površine vseh nakupljenih predmetov z varikino, preden jih pospravite.
Pazljivo slecite rokavice, jih vrzite in si temeljito umijte roke.
Ne pozabite, da popolna dezinfekcija ni mogoča, cilj je zmanjšati tveganje.
Protokol za odhod od doma
Ko greste ven, oblecite jakno z dolgimi rokavi.
Spnite lase, ne nosite uhanov, zapestnic ali prstanov.
Masko nadenite tik pred odhodom z doma.
Ne uporabljate javnega prevoza.
Če greste ven s hišnim ljubljenčkom, pazite, da se ne bo valjal po zunanjih površinah.
Vzemite s seboj robčke za enkratno uporabo, s katerimi zaščitite prste, ko se dotaknete površin.
Zmečkajte robček in ga vrzite v koš za smeti.
Če kašljate ali kihate, uporabite komolec ali robček.
Ne plačujte z gotovino. Če uporabljate gotovino, razkužite roke.
Po dotiku katerega koli predmeta in površine si umijte ali razkužite roke.
Ne dotikajte se obraza, dokler nimate čistih rok.
Vzdržujte razdaljo od drugih.
Vaša mnenja prosim.
Zdaj ko je še mraz jaz čez trenirko in jakno oblečem še hlače za v dež, dežno pelerino, kapo s šiltom, gumijaste škornje, čez nos in usta si namotam šal v štirih plasteh, dam gor očala in gumijaste gospodinjske rokavice. Taka grem v trgovino. D
Ko pridem domov, škornje, očala, torbico in vrečko pustim pri vhodu. Slečem plastične hlače, pelerino, jakno, kapo, šal gre v pranje, ostalo na balkon na sonce. Nato razkužim rokavice, jih snamem in umijem roke.
Glede na to da je vse pokrito ne vidim potrebe da bi še trenerko preoblačila, se tuširala ali prala glavo. Kaj mislite?
Meni se zdi odlično kar počneš. Varno. Toda, okužila se boš prej ali slej. Tudi zdravniki na intenzivni, jemalci brisov, se okužijo. Če ne tretji dan, pa 14 dan. Absolutnosti se ne da vzdrževati.
[/quote]
Mah, ne vem jaz če nisem to že imela, sem imela neke čudne simptome že sredi oktobra, pa konec januarja nekako začela ven lezt. Ampak na pljučih ni bilo nič.
Pa hvala za mnenje 🙂
men je predvsem hecno IN POTRATNO, ko se novinarji oglašajo s terena, sredi prazne Ljubljane z masko pod brado. Zakaj točno jo imajo? Na prostem menda itak ni ožnosti, da bi fasal virus. Če pa si kje v gužvi, kasneje pa to masko vlačiš pod brado, pa nazaj na nos… e, si si pa že naredil veliko uslugo in morebitne viruse raznesel po rokah in obrazu.
Mislim, a je v tem času, ko je primanjkljaj mask, res primerno, da se novinarke tako norca delajo? Mislim, da prednjači ena kura iz 24 ur. Pa še sami so delal prispevek, kako se pravilno maska natakne in nosi …
Alibaba.com jih prodaja, ali jih dobavi pa ne vem.
[/quote]
Jaz jo imam naročeno preko AliBabe, ampak ne z dobavo s Kitajske, ampak preko evropskega dobavitelja, ker nisem šla reskirat, da se mi razbije – po branju kupcev se jim je razbilo tistim, ki so s Kitajske naročali :((
. Samo zdaj je šit navsesplošno z dobavo tako s Kitajske ( pa ne zaradi njih, ampak Evrope), ker vse stoji tako po cestah ( tovornjaki logistika), kot letalski promet je ohromljen in obremenjen s Cargo pošiljkami …. Saj gre, počasi se premika – spremljam lahko pošijko, kje trenutno se nahaja… če kakšen teden bo trajalo da pride na cilj.
Imam pa drugače še en UV sterilizator za telefon, ključe, kreditne in druge kartice, svinčnike, lasne sponke ( kovinske, ipd). Ga uporabljam še od prej, ne samo zdej v času korone. Fajn stvar, nobenih okužžb tudi sicer zadnjih nekje 8 let, nič.
Pozor na oznako na žarnicah – ozek spekter UV žarkov delovanja mora bit: med 207 in 222nm.
in jasno,ne smeš biti prisoten v prostoru, ko žarnica/luč gori, ker lahko dobiš poškodbe oči, kože….
https://www.insider.com/does-uv-light-kill-germs
https://www.bbc.com/news/business-51914722
Saj se prilepijo. Gredo tudi na oči in verjetno ušesa, česar nihče ne govori.
Spomnite se samo odličnih pediatrov in otorinolaringologov, ki poudarjajo, da se otroci okužijo skozi- preko ušes.
Mi bi v štacunah in ostalih zarustanih prostorih nujno morali nositi še kape- rute, očala, rokavice, ne le mask.
Vedno.
Najboljše bi bile še pelerine, une ta gumijaste, pred domom ali izven tistih kritičnih prostorov pa tuš- pršilke, ki bi nas lepo oprale, tudi obutev.
Jah, problematičen je še karton, papir tudi, denar in plastika.
Po vsej verjetnosti bodo posamezniki med nami kar sami znali dobiti ustrezno zdravilo in zaščito za tole kronco. Tako kot v času kuge, nekaj podobnega, KIS ŠTIRIH TATOV.
Ta zelišča so si natlačili v kljunaste maske, da so jih ohranila neokužene.
Verjetno bomo tako storili tudi nekateri med nami.