Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ne uspe mi narediti “dna” presnih sladic

Ne uspe mi narediti “dna” presnih sladic

Povsod je recept v glavnem podoben – namočiti je treba lešnike ali mandlje in datlje in potem to zmleti. Meni nekako ni uspelo narediti dobre mase – sploh mandlji so bili še zelo trdi kljub namakanju in se niso dobro zmleli. Dobila sem kar eno “pešto”, ničemur podobno. Kako vam uspe narediti pravo maso? Hvala.

Hm, jaz sem delala presni štrudl, in sicer za testo sem naredila iz zmletih datljev in mletih lešnikov, nobene stvari pa nisem prej namakala. Mlete lešnike že kupiš, kupila sem tudi že razkoščičene datlje (imajo jih v sparu, hoferju) in sesekljala v klavrnem mini sekljalniku skupaj z lešniki, da pride kompaktno testo. Vse to sem na pultu še malo z rokami mesila in razvaljala z valjarjem, nadevala z naribanimi jabolki in zvila v rolado. Je uspelo že 3x, čeprav sem bila prvič zelo skeptična.

Se mi zdi, da če bi namakala, bi bilo vse skupaj preveč pocasto.

Oreščkov nikoli ne namakam, datlje pa…….dno vedno uspe:)

potrebuješ tudi dovolj močan blender, to je pravzaprav osnova dobrega Mateja.

Mletja ne mateja

Načeloma je treba res imeti dober blender, če ga nimaš, je dovolj, če z nožem nasekljaš na drobno in potem v mlincu za kavo še malo pomelješ, po manjših delih, ker če ne, se ‘zaštopa’ vse skupaj…

Oreške je vedno dobro namakati, ni pa nujno, saj se z namakanjem ‘sprosti’ marsikakšen mineral in vitamin iz celic oreškov….

Mandlje je nujno namakat, ne toliko, da bi se zmehčali, no malo vode se le napijejo in tvorijo boljšo maso, kot zato, ker se s tem dejansko sperejo. Mandljev smukec (če ga podrgneš, čutiš, da gre stran njihov zaščitni sloj) je namreč v veliki količinah strupen. Če poješ par mandljev, ok, ni panike, ko pa delaš jed iz njih, jih je pa zelo koristno namakati.

Za mletje mandljev in indijskih oreščkov (ti naredijo pudingasto maso, mandlji so bolj suhi, lešniki pa povsem peskastega okusa, zato jih v tako maso ne dajaj, krasno pa se obnesejo orehi in še bolje pekan orehi, so bolj aromatični) je za podlago povsem v redu mletje v multipraktiku. Tako delamo tudi pri bolj finih sladicah: podlago naredimo z multijem, maso pa delamo v zelo močnih blenderjih (jaz sem za svojega odštela dobrih 600 evrskih, ampak zmelje pa na turbo, v puding).

Za rolado, kot je omenjena zgoraj, bi jaz mlela v multiju, bi pa zmlela v zelo drobno maso.

Še namig glede datljev: datlje nujno namoči, so le suh sadež in se radi napijejo vode. Nato pa v blendelju (v multiju ne bo tako fino) zmešaj skodelico mandljev in skodelico vode. To zmelji v gladko maso, v puding, in to potem dodajaj zmletim mandljem, orehom, indijskim oreščkom ipd. Krasno se poveže. Datlji so namreč za sladilo in za vezavo.

Za vezavo so super tudi indijski oreščki. Zmeljejo se v pudingasto maso in zelo lepo povežejo sicer bolj suhe mandlje in še bolj suhe lešnike. Tudi orehi in pekan orehi pomagajo pri vezavi.

Fino je v pudingasto zmes zmleti tudi npr. suhe slive (narediš enako kot pri datljih) in to dodajaš zmletim oreščkom.

To postopno mletje posameznih zadev ni nujno, seveda lahko vse skupaj zmečeš v multi in melješ, samo meni je fino to storiti raje ločeno, ker lažje obvladujem, ne da se eno zmelje v puding, drugo pa ostaja v (prevelikih) koščkih. Če pa delam maso, torej v blenderju, pa posebej naredim samo datljevo pasto, vse drugo pa vržem v blender in zmeljem na fino, nato pa dodam še datljevo pasto.

Nekateri sladijo tudi z medom. To raje odsvetujem, med je zelo težak za mletje, zato izberi raje agavin sirup ali pa povsem na koncu dodaj kak bolj tekoč med. Nikar pa medu ne segrevaj do vročega, da bi postal bolj tekoč, saj bo vroč med uničil druge presne sestavine.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

Za lektorico, po vrhu še s svojo firmo, je pa tole slaba reklama – pričakovala bi pisanje brez napak.


najprej zmelji in nato namakaj

New Report

Close