Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ne vem kako naprej…..

Ne vem kako naprej…..

Ravnokar sem prišla iz zavoda za zaposlovanje in sem tako jezna, da moram nekje stresti svoj bes. Zakaj? Stara sem 29 let in imam dva otroka. Eden je v prvi tiadi devetletke, drugi v vrtcu. trenutno sem nezaposlena, saj sem bila prisiljena odpovedati službo zaradi neizplačevanja plače. Ker nisem bila zaposlena eno leto mi na zavodu ne pripada podpora. Na centru za socialno delo so mi dejali, da ima mož preveliko palčao tako, da nismo upravičeni do socialne pomoči. Tako štiričlanska družina živimo z eno plačo, ki je obremenjena z dvema kreditoma in tekočimi stroški. Nekako preživimo do konca meseca seveda pa komaj čakamo na naslednjo plačo, saj konec meseca že zmanjka denarja. Ker pa vem, da brez moje službe ne bo šlo jo pospešeno iščem. In da ne bi zdaj dopoldne, ko je mladina zdoma samo pospravljala sem šla na zavod vprašat, kako lahko pridem do kakšnih tečajev, ki so namenjeni iskalcem zaposlitve in so brezplačni? Ali pa če bi mi nekako pomagali, da bi naredila prekvalifikacijo ali se vpisala na višjo stopnjo in imela tako boljšo možnost za zaposlitev? In jasno na zavodu so rekli, da je to namenjeno predvsem tistim, ki nimajo srednje šole ( jaz jo imam) in da v tečaje dajo začetnike in starejše ljudi. Sicer pa je še dejala, si jaz lahko sama pomagam in si plačam tečaje. Halo!!!!!! kako naj si plačam tečaj če komaj pridem čez mesec? Kako? Tečaj ECDL ( računalništvo) stane 120.000 SIT. Šolnina za višjo šolo 250.000 SIT. To je zame preveč. In potem pišem prošnje za službo in vsi pravijo, da je potrebno aktivno znanje jezika dokazovati z certifikati, ki stanejo veliko denarja. Kako naj sploh grem na ta tečaj? Zdaj naj bi bila idealno zaposljiva, strara manj kot trideset, z dvema večjima otrokoma, ne nameravam več na porodniško, imam pet let delovnih izkušenj skratka idealno. Pa iščem službo že pet mesecev in nič!!!!!!! Kako naj vlagam vase, v svoje znanje če komaj pridemo čez mesec? Koliko pa ve vlagate vase in v znaje? je še katera v tem položaju? Saj se ne smilim sama sebi samo tako sem jezna in žalostna danes.

Še predobro te razumem, ker se mi dogaja čisto isto. Zavod ti plača tečaj samo v primeru, da sama najdeš delodajalce, ki jamči da te bo zaposlil na podlagi opravljenega tečaja.
Tudi jaz sem spomladi zaprosila, da mi financirajo študij, pa nič. Ne dobivam nobenega nadomestila od nikogar. Čaramo.

Kaj pa vsaj kakšno honorarno delo?

Verjamem, da vam je težko. Kaj pa če bi si za dopoldne našla kakšno delo, kot npr. pospravljanje ali likanje za druge. Vem da ni ne vem kaj, ampak vsak tolar vam bo prišel prav. Vsak za toliko časa dokler ne dobiš službe.

Tudi likanje in pospravljanje je zelo zelo težko dobiti… Ni tako na easy kot morda zgleda na prvi uč… Pa čez nekaj časa bo treba tudi to prijaviti, ker bodo kazni visoke…

Sloncek

''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''

Res gre človeku na bruhanje ob vsem tem… Cenzus za pravico do socialne podporo (na CSD) je 43 tisoč bruto na družinskega člana… Haloooooo?!!! Kredit pa itak nikogar ne briga – ne pri plačilu vrtca, še manj kje drugje (btw: nismo iz LJ).

Hja, če ne bi imela moža tako rada, bi dala tistih 20 čukov za razvezo, se prijavila kot samohranilka na naslovu mojih staršev, imela polno socialno podporo, najvišji otroški dodatek in zastonj vrtec. Brez da bi mignila s prstom. Tudi poroka je dvorezni meč v naši državi!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~ NeVeR RuN FaStEr ThAn YoUr GuArDiAn AnGeL cAn FlY ~

Ja, tudi jaz včasih razmišljam o tem, da bi uradno postala samohranilka. Pa nisva poročena, ampak 6 let živiva v skupnem gospodinjstvu in po dveh letih je to isto kot zakon.
Sem tudi šla že vprašat za čiščenje prostorov, pa so me samo debelo gledali in vprašali če si lahko zrihtam študentsko napotnico. Delo je pa zvečer, po zaprtju poslovnih prostorov. Na koncu pa vzamejo upokojenko. Nimam nič proti upokojencev, hvala bogu da so, ker pomagajo brezposelnim otrokom.

No, jaz sem delala na študentsko napotnico neke deklice, ker bi v primeru, da bi se zaposlila honorarno in zaslužila več kot 10 tisoč mesečno, bila najmanj ob polovico nadomestila, ki sem ga 3 mesece prejemala na zavodu.

Ja, najbolj žalostno je, ker moraš potem milo prositi študente, da ti zrihtajo napotnico…

Zavod namreč pravi takole:
“Denarno nadomestilo se zniža za 50 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dodatnega dohodka, ki ga pridobivate z vednostjo Zavoda (v naslednjem mesecu po izplačilu dohodka), razen če je dodatni dohodek nižji od 10.000,00 SIT. Za vsakega vzdrževanega otroka se denarno nadomestilo poveča za 10 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} polnega zneska denarnega nadomestila, ki bi vam pripadalo, če ne bi ustvarili dodatnega dohodka.”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~ NeVeR RuN FaStEr ThAn YoUr GuArDiAn AnGeL cAn FlY ~

Špelin@, saj je vseeno Ljubljana gor ali dol. Mi smo iz LJ, vrtec nam je upošteval kvazi stanovanjski kredit in zato smo imeli samo en razred manj. In zakaj kvazi stanovanjski? Za soudeležbo za neprofitno stanovanje sem morala vzeti kredit za 7 let + plačujem najemnino, torek me tolče 2x, pa še nič mojega ni in če zamujam s položnico (ki niti ni tako nizka=66000) dva meseca, mi grozijo z odpovedjo najemne pogodbe. Toliko o kreditih. Realno pogledano nikogar ne briga kok in zakaj si zapufan, še manj kakšno najemnino plačuješ. Pred tem stanovanjem pa sva bila podnajemnika in sva pri takratnih 180.000 dohodka plačevala 27.000 vrtca, malo veliko bi rekla.

Upam, da mojega pisanja nisi razumela kot provokacijo. Za nepoučene, ki bi mi eventualno vrgle pod nos kakšen stanovanjski kredit, sem raje preventivno napisala, da nisem iz LJ… Predobro poznam forumovske fore in raje prej razčistim 😉

Se pa vsekakor strinjam s tabo, da tistega, ki že tako nima veliko, tepejo vsi od države do občine in še dlje…

Jaz pa neki ne razumem – delam v agenciji za zaposlovanje in trenutno intenzivno iščemo delavce za skladišče (odpremljanje blaga, nič težkega) in prodajalko za polovični delovni čas. Mislite, da jo lahko najdemo?
Vse je v okviru zakonskih norm (plača, dopust, regres), ljudem ni treba imeti nekih potrdil, redno delovno razmerje, ne postavljamo omejitev glede izkušenj in šol…

Glede napotnic pa mislim, da bo 1.1.2005 prinesel kar korenito spremembo, ker bodo VSI študentski honorarji obdavčeni. To pomeni, da vam bo DURS takoj vzel 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zaslužka in konec leta bodo vsi študenti, ki so delali preko servisa, morali oddati dohodnino, kjer bo DURS seveda preplačila vrnil. Mislim, da se bomo vsi morali navaditi, da so študentske napotnice samo za študente, saj večina študentov napotnic ne bo več posojala. Vsaj tako je moje mnenje.

Seveda ne najdete delavcev, ko pa se večina zadev ustavi pri oddaljenosti kraja bivanja! Lepo te prosim. Torej: bi vzeli osebo, ki se bo vozila 50 km daleč? Mene je vsaka takšnale “agencija” najprej opozorila, da bo ravno zaradi tega težko najti kaj… Čeprav sem bila lani takšen čas pripravljena vzeti karkoli! Daj no…

Če meniš drugače, pa objavi tule gor, za katero “človekoljubno” agencijo gre. Zelo dobro poznam dve iz LJ.

Seveda je težko najti delavce in delavke, ker so plačila ponavadi tako mizerna, da se samo smeješ, pa še to grenko.

Moja sestrična, študentka, je iskala občasno delo, ker rednega ne more zadai študija. Dobila je ponudbo iz OBI-ja, da lahko čez vikende dela 12 ur na dan ZA 550 SIT/uro. No, če se ponudba za redno zaposlene giblje okoli te postavke, potem pa res počasi razumem tiste, ki se jim bolj splača doma vlečt socialno podporo.

Lep pozdrav!

Tudi mene je groza vsega tega,kar se dogaja v naši lepi deželici.
Sama sem na zavodu in mi prav tako ne pripada nič,zaradi partnerjeve plače,ki pa ni tako velika.So pa seveda tukaj krediti,zavarovanja(tudi moje osnovno mi mora on plačevat),smola je še ta da dobim otroških dodatkov le 4000 tisoč(vpis februarja in gledajo leto nazaj),tako,da od države nimam nič.Zavod mi je obljubil še dodatno izobraževanje(prekvalifikacija),da mi plača,a potem,ko sem se že vpisala,so mi rekli,da je komisija odločila,da nima denarja…ha,ha in potem sem si morala sama plačat.In še bi lahko naštevala……………..
Lari fari!Naj gredo nekam!

upam na boljše čase……..

pa pa Ninjetka

l.p.Ninjetka ***************** Kdor ima dobro srce, ta ne potrebuje lepega obraza

Ne, Špelin@, nisem nič vzela kot provokacijo. Izkoristila sem priložnost, da povem vsem tistim, ki mislijo kako se nam v LJ gode in kako nam je vse luštno in ceneje; žal se vsake toliko časa kdo najde, ki trdi da je v Lj vse ceneje. Pa tud tisto kar upoštevajo za vrtec ni za umret, sam tolk, da ti pol lohk vsak reče, saj imate ceneje. Seveda pa izkoristim vsako tako stvar. Daleč najbolj me razkurijo vsi tisti privatniki, ki imajo pa itak vsi vse praktično zastonj pri denarju ki ga imajo in kradejo nam poštenim, ki vse po redu plačamo, še za njih zraven.

Lep dan in pazi nase. Pa pa

Oh, tudi pri nas imamo cel kup takšnih… Na žalost je tako, da veliko tistih, ki imajo največ, zna tudi od države in občine potegniti tisto najugodnejše. Ne bom rekla, da so vsi takšni, ker poznam nekaj premožnih, ki so zelo pošteni. Je pa res, da so tudi do denarja prišli na pošten način, kar za druge ne bi mogla trditi…

Pozdravčki :)))

New Report

Close