Nedeljski izleti ali kam zahajate?

Jaz sem bila to soboto v Miramaru. Tam je prekrasen grad z velikim vrtom, kjer se lahko šetaš po mili volji. Grad se nahaja par kilometrov naprej od Trsta.

Tole sem našla:
http://www.zaplana.net/izleti/asp/ExList.asp

Imamo Atlas Slovenije, potegnemo ga ven in voila…grema na raziskovanje.
Destinacije v zadnjem letu:
– Rilkejeva pot iz Trsta do gradu Devin (ni veliko hoje, prijetno, grad je lep, imeli so še razstavo torbic iz večih obdobij)
– Kraški rob (iz Črnega Kala greš peš navzgor proti robu, in potem imaš doolgo, ampak nezahtevno pot…)
– udornica Risnik pri Divači (narediš obhod okoli te velike jame, potem pa se lahko zapelješ še v bližino do Lokev, kjer je fajn vojaški muzej, pa do jame Vilenice in Lipice, če pa imaš malo več volje, greš peš na hrib Kokoš, nezahtevno).
– Škocjanske jame (lahko greš v jamo, lahko pa narediš sprehod okrog in okrog udornega dela, si v Škocjanu ogledaš majhen, nov, zelo fajn muzej (imajo ostanek dinozavrčka, pa dobre vizuelne in slušne efekte)
– Rakov Škocjan (za hodit imaš veliko dela)
– iz Trsta greš do roba ene vasi, ma mi zdajle ne pade na pamet, katere, v glavnem, imaš pešpot ob robu rečice, ki priteče iz Slovenije, greš prav do meje noter v hribčke…jao jao, skleroza…v glavnem zemljevid poglejte. Kanjonček te reke je luštno dramatičen, v tolmunih se lahk tudi kopaš
– Ptuj (ogledaš si fino grad, občuduješ in raziskuješ ostanke iz zgodovine, lahko pa se skočiš tudi kopat v terme)
– če je kaj volje za hodit, komot prideš na Snežnik, saj se lahko pripelješ kar visoko, zvečer, ko se vračaš, lahko skočiš še do hrvaškega morja, da si spereš pot
Zaenkrat.

Pa še okolica Ljubljane:
– dolina Besnice, Janče. Zapeljemo se lahko do Litije in Bogenšperka, če je še kaj časa in volje, pa v dolino Sopoto, se spočijemo ob jezercu na začetku, se odpeljemo naprej do griča, kjer so ruševine Ostrovrharjevega gradu (cca 20 min do vrha, pot precej strma)
– ob poti iz Lj proti Litiji lahko gremo na Miklavža, nezahteven, simpatičen hribec (najdemo lahko tudi kakšno marelo ali jurčka)
– zapeljemo se do Kranjskega Raka in odpešačimo na Kisovec, od tu za tiste z več kondicije se pride tudi na Malo in Veliko Planino.
– na izhodu iz avtoceste na Domžale zavijemo levo in se kaj hitro parkiramo, potem pa odpešačimo po cesti čez vasice (pol ure mogoče) vse do gradu (?ker že?), pa naprej do doma, kjer je na ogled tudi ena podzemna jama, ki pa je še nisem videla
– Volčji Potok
– Kamnik z znamenitostmi in oklico (kamniški hrib…)
– Kamniška Bistrica, sprehod (kako uro) do slapu Orglice
– Preddvor z jezerom, Primož
– Tržič z Dolžanovo sotesko (dramatična..)
– Šmarjetna pri Kranju, Jošt nad Kranjem, Crngrob
– ostalo so že drugi povedali….

Mi smo bili včeraj pri Mangartovih jezerih – čudovito. Res, da je to že v Italiji. Urejeno parkirišče – BREZPLAČNO, jezeri prečudoviti, lahko greš peš naokoli obeh – pot je malo bolj slaba (korenine), ampak jo je moj 2,5 letnik zmogel brez problema. Eno jezero je narano, drugo pa umetno. Pri naravnem je velik travnat prostor (možnost sence), kjer se lahko sončiš….. Mi smo res uživali.

Predlog za nedeljski izlet:
– Gradiško jezero (avtocesta odcep Lukovica nato slediš oznakam. Okrog novonastalega umetnega jezera je speljana pot deloma po gozdu).V okolici veliko znanih gostiln in picerij.
– parkirišče v Moravčah:- pešpot na Limbrsko goro, Miklavž,štancelaze, Štebalija, Kovačija,Sveti Mohor.Približno za 2 ure hoje…
– krožna kolesarska pot po stari cesti čez Hribce do gradu Tuštanj in nato nazaj čez Češnjice v Moravče
– Slivna
– Vače (središče Slovenije)
– na poti iz Moravč proti Izlakam je nad krajem Trata (Kandrše) hrib Klenk n
– Zasavska Sveta gora izhodišče iz kraja Vidrga
– Žvarulje nad Mlinšami (kmečki turizmi)….
To je v Italiji. Greš čez mejni prehod Rateče, potem pa se še malo pelješ naprej, ko se že spustiš po klancu navzdol proti Trbižu je ob cesti ena hiša na kateri piše PRI TREH SESTRAH, na tabli pa se mi zdi da je oznaka za Fužine. Tam zaviješ levo in pelješ skozi naravnost po cesti, potem pa se ti že pokaže prvo jezero. Parkirišča pa so skozi ob cesti naprej do drugega jezera. Ma ne moreš zgrešiti, tudi mi smo bili prvič pa je čisto enostavno najti.

Ta vikend smo jo mahnili na Roglo. Privoščili smo si adrenalinsko sankanje na Zlodejevem ter se peljali s štirisedežnico, ki vozi brezplačno. Sprehodili smo se do koče na Pesku, tudi kakšna borovnica in jagoda se še najde, gob pa ni več (če so sploh že bile?!). Skratka, lepo preživet vikend, kjer se zagotovo najde za vsakogar nekaj.
– bovški konec: dolina Zadnjica, dolina Bala
– izliv Soče v Italiji (narodni park 15 km pred Gradežem)
– primorski očaki: Nanos, Čaven, Vremščica, Slavnik, Snežnik…
– Trnovski gozd (Golaki, ledena jama)
– Lipica, do tja s kolesom iz Sežane ali Divače
V nedeljo smo se z avtom zapeljali do Katarine (natančneje do vasi Topol), od tam pa peš na Grmado. Mi smo z našim 3,5-letnikom hodili 1 uro in 10 minut. Pot je super, vzpenja se zelo počasi in je super za male nadobudneže. Edino zadnjih 10-15 minut je bolj v klanec na vrh Grmade. Ampak se splača. Pod Grmado smo se ustavili še na turistični kmetiji Gonte, od tam pa nazaj proti Katarini (1 urca).
Malo zoprn je edino “sestop” od Grmade, ker je pač klanec in je potrebno malčka malo močneje držati za roko, da ne zdrsne, sicer je pot zelo primerna za družine tudi z majhnimi otroki. Sicer pa se lahko Grmadi tudi izognete in jo, namesto na vrh, mahnete kar proti Gontam.
Priporočamo!!
LP