nedopovedljiv lastnik ali goljufija
Zaarala sem stanovanje in podpisala na roke napisano pogodbo o ari. Prodajalec ni želel ppripraviti pogodbe in zemljiško knjižnega izpiska, zato sem za to poskrbela sama. Uredila sem tudi kredit.
Zdaj noče podpisati pogodbe, dati popolnih podatkov, mi pokazati pogodbe o lastništvu, …..želi denar na mizo do jutri ali pa bom izgubila aro. Nikakor mu ne morem razložiti , kako se urejajo papirji, saj je prepričan, da s podpisom izgubi stanovanje. Agencijo ali odvetnika odločno odklanja.
Kaj naj naredim?
Pozdravljeni!
To je tipičen primer, da je smotrno pri nakupu nepremičnine angažirati nepremičninsko agencijo. Bolje je plačati 2 % provizije, kot pa da izgubite ogromno denarja.
Imam občutek, da vas izsiljuje in to, da vam noče pokazati dokumentov in da noče odvetnika, agencije lahko sumino, da nekaj smrdi. Lahko stanovanje proda dvema, lahko so zadaj dediči, lahko mu naštejete denar in ga pobere ter steče stran. (To se je zgodilo kolegu, ki je kupil avto. Hvala bogu ni bil ukraden, ga je pa kupil od petega preprodajalca in dejanski lastnik se sploh ni hotel pogovarjat…)
Vidim dve možnosti:
1. Angažirajte izkušenega nepremičninskega agenta, s katerim obvezno podpišete pogodbo. Agent ali pa tudi vi pokličete prodajalca, ki mu sporočite, da imate zelo malo časa in ste zato najela agenta, ki bo za vas uredil formalnosti. Kakšen dober nasvet vam bo gotovo tudi agent dal, oz. poskušal dopovedati prodajalcu zakonit postopek prodaje.
2. Ker je v vsakem primeru potrebna overitev pogodbe pri noratju, se dogovorite z notarjem, da pregleda vse dokumente in če potrdi, da je vse OK, overi pogodbo, prodajalcu kar tam izročite denar pričo notarja (imate verodostojno pričo). Seveda se prodajalec mora s tem strinjati, če se ne je izguba are še najmanj. Ni pa razloga, da se ne strinja, ker imate denar pripravljen in formalnosti je tako in tako potrebno urediti.
Jaz bi na vašem mestu naredil oboje. Ker je zakonsko določeno obvezno zavarovanje odgovornosti notarjev in nepremičninskih posrednikov se vam v tem primeru ni potrebno nič bati. Nikakor vam ne svetujem, da brez verodostojne priče (kot so notar, odvetnik, sodni izvedenec, cenilec ali nepremičninski agent z licenco), ki predhodno pregledajo vso dokumantacijo, prodajalcu NE izročite denarja. Kljub temu, da vas izsiljuje, se vam ne sme muditi.
Lep pozdrav in previdno!
Najlepša hvala za nasvet! Ker sem v stanovanjski stiski, sem seveda verjela zagotovilu o sodelovanju in tudi stanovanje mi je bilo zelo všeč. Z agentom sem se že dogovorila a ga lastnik odklanja.
Problem je tudi, da ga ne morem več dobiti na telefon, ker mi prekine vezo. Dobila sem tudi informacijo, da kljub temu, da ima v Slo stalno prebivališče živi že nekaj let v sosednji državi. Sumim, da mi hoče speljati aro.
Kredit je stanovanjski, zato ga ne morem dobiti v roke, kar sem mu tudi že prej povedala.Žal si izgube are ne morem privoščiti. Sem kakorkoli zaščitena?
Če posla ne bom sklenila, moram aro pridobiti na takšen ali drugačen način.
Če se ne oglaša na telefon, že ve zakaj!
Če imate podpisan dokument, da ste dali aro, jo lahko izterjate po sodni poti, se pravi preko sodišča. To vas pa nekaj stane.
Jaz bi na vašem mestu šel na policijo in dal prijavo o goljufiji. Včasih kakšen policaj naredi uslugo, če ga prosite in pokliče goljufa ter ga malo prestraši. Včasih pomaga.
Lp,
Priporočeno z povratnico mu pošljite po pošti v podpis kupoprodajno pogodbo. Če bo zavrnil prevzem pošiljke ali se bo izogibal podpisu pogodbe pa imate tako pisno dokazilo za sodišče, ko boste iztoževali dano aro. Sodišču boste lahko dokazali, da je prodajalec prejel aro, vi ste želeli skleniti posel, prodajalec pa žal ne.
Ko vam podpiše pogodbo pa takoj k notarju da vam naredi plombo v zemljiški knjigi da boste imeli prednost če bo to isto nepremičnino želel prodati še komu (tako se zavarujete pred event. dvojno prodajo).
Drugi kupec bo verjetno tudi preveril v zemlj. knjigi in ko bo videl vašo plombo bo seveda takoj odstopil od nakupa.
Seveda pa lahko zagrozite z policijo
Priporočeno z povratnico mu pošljite po pošti v podpis kupoprodajno pogodbo. Če bo zavrnil prevzem pošiljke ali se bo izogibal podpisu pogodbe pa imate tako pisno dokazilo za sodišče, ko boste iztoževali dano aro. Sodišču boste lahko dokazali, da je prodajalec prejel aro, vi ste želeli skleniti posel, prodajalec pa žal ne.
Ko vam podpiše pogodbo pa takoj k notarju da vam naredi plombo v zemljiški knjigi da boste imeli prednost če bo to isto nepremičnino želel prodati še komu (tako se zavarujete pred event. dvojno prodajo).
Drugi kupec bo verjetno tudi preveril v zemlj. knjigi in ko bo videl vašo plombo bo seveda takoj odstopil od nakupa.
Ne vem, mogoče bi jaz tako naredil, ampak žal ne poznam podrobnosti o vaših dogovorih, prodajalcu ipd.