Nega otroka. koliko dni
Pozdravljeni,
z otrokoma sem doma že 20 delovnih dni in imam pri pediatrinji odprto bolniško za nego otroka. Ta teden je bila dokumentacija posredovana zdravniški komisiji, ki bo odločila o morebitnem podaljšanju bolniške. Zanima me koliko delovnih dni je lahko starš doma z otrokom preden o tem odloča komisija in kaj se zgodi, če ne dobim pravočasno odločbe o odločitvi komisije, dnevi, ki mi pripadajo pa že potečejo, jaz sem pa po navodilu pediatrinje še vedno doma z otrokom? Upam, da nisem preveč zakomplicirala vprašanja. Hvala za odgovore…
Lp,
Tea
http://www.zzzs.si/zzzs/INFO/egradiva.nsf/o/C1309299784453D0C1256E92003A99CA?OpenDocument
PRISTOJNOST ZA OCENJEVANJE ZAČASNE ZADRŽANOSTI OD DELA
Glede na vzrok in trajanje zadržanosti od dela, je za ugotavljanje in ocenjevanje upravičenosti le-te pristojen osebni zdravnik ali imenovani zdravnik oziroma zdravstvena komisija.
Utemeljenost upravičene zadržanosti od dela ocenjuje:
a) OSEBNI ZDRAVNIK ZAVAROVANCA
– za prvih 30 koledarskih dni zaradi bolezni, poklicne bolezni, poškodbe izven dela, poškodbe pri delu, poškodbe po tretji osebi izven dela, izolacije in spremstva;
– za prvih 7 delovnih dni za nego zakonca; v tem primeru predlaga nego osebni zdravnik zakonca ki potrebuje nego, osebnemu zdravniku zakonca, ki ga neguje. Predlog mora vsebovati tudi podatke, ki se izpolnjujejo v rubriki 4 POTRDILA.
b) OTROKOV OSEBNI ZDRAVNIK
– za prvih 7 delovnih dni za nego otroka, starejšega od 7 let;
– za prvih 15 delovnih dni zaradi nege otroka do 7 let starosti in starejšega zmerno, težje ali težko duševno in telesno prizadetega otroka;
Daljšo zadržanost od dela lahko ugotovi le imenovani zdravnik oziroma zdravstvena komisija. Zato mora osebni zdravnik, če meni, da zavarovanec še vedno ni zmožen za delo oziroma, da je ožji družinski član še vedno potreben nege, vsaj 3 dni pred iztekom prej navedenih rokov, zavarovano osebo napotiti k imenovanemu zdravniku in mu posredovati tudi vso potrebno dokumentacijo.
Zavarovanec lahko izjemoma uveljavlja pravico do zadržanosti od dela zaradi nege, ki je daljša od 15 oziroma 30 delovnih dni zaradi nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja otroka oziroma v drugih izjemnih primerih. Za oceno o utemeljenosti podaljšane nege je pristojen imenovani zdravnik. Nega v tem primeru lahko traja skupaj največ do 6 koledarskih mesecev.
V primerih, ko je to potrebno zaradi težke možganske okvare, rakavih obolenj ali drugih hudih poslabšanj zdravstvenega stanja otroka, lahko imenovani zdravnik na predlog strokovnega kolegija Kliničnega centra Ljubljana – Pediatrične klinike, zavarovancu podaljša nego tudi preko 6 mesecev, vendar najdalj do 18. leta starosti otroka. Zavarovanec lahko to pravico uveljavi tudi v času, ko je oseba v bolnišnici, če tako odloči imenovani zdravnik oziroma zdravstvena komisija.
c) IMENOVANI ZDRAVNIK
je pristojen za odločanje že od prvega dne v primeru zadržanosti zaradi transplantacije, usposabljanja za rehabilitacijo otroka, poškodb pri delu, ki so nastale v okoliščinah iz 18. člena ZZVZZ ter v primerih iz 3. in 4. odstavka 137. člena Zakona o delovnih razmerjih. Osebni zdravnik mora takoj napotiti k imenovanemu zdravniku tudi upravičence do nadomestila plače po prenehanju delovnega razmerja (zavarovalna podlaga 012000).
Za odločanje o začasni zadržanosti od dela je pristojen imenovani zdravnik območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v kateri ima sedež osebni zdravnik, ki je pristojen za izdajo POTRDILA.
Za računanje delovnih dni zadržanosti od dela zavarovanca, se upošteva delovni plan delodajalca. V
delovne dneve štejejo tudi praznični in drugi dela prosti dnevi po zakonu. Sobota se šteje v dneve
zadržanosti od dela le v primeru, ko bi zavarovanec po delovnem planu delodajalca moral delati tudi na ta dan.
Za samostojne zavezance se šteje, da imajo tedensko delovno obveznost razporejeno v okviru petih delovnih dni (brez sobote), če ne izkažejo drugače z letnim delovnim planom.
Za kmete se šteje, da imajo tedensko delovno obveznost razporejeno na šest delovnih dni (od
ponedeljka do sobote).
Barca najlepša hvala za odgovor. Potem mi res ni jasno zakaj so dokumentacijo na komisijo poslali šele ta teden. Jutri bo namreč 20 delovnih dni od moje odsotnosti iz dela, jaz pa še ne vem kako in kaj… V službi pa itak komaj čakajo, da naredim kako napako. Saj, če dobim jutri odločbo in bo ta pozitivna potem ne vidim problema, sploh pa ne upam pomisliti kaj bo v nasprotnem primeru…
Lp,
Tea
Nop, imam samo eno punco, ki je stara 15 mesecev… Ma tole me res skrbi. Sicer je njena diagnoza resna, samo vseeno se nikoli ne ve…. Začelo se je popolnoma nedolžno, peti dan bolniške sva končali v bolnici in so sledili zaplet za zapletom… No, sedaj je že skoraj ok, ni pa še za v vrtec. Res ne vem zakaj je zdravnica toliko čakala, zdaj se pa še za to sekiram. Mah…
Lep dan želim,
Tea
Na komisijo se vedno pišilja “tik pred zdajci”, načeloma pa se sestajajo za take stvari komisije redno in ni zamud. Ves čas govori o 20 delovnih dneh. Pomembna je odsotnost (bolniška) 30 dni, ker nisi ti v bolniškem staležu od pon-petkam in spet od pon-petka. Stalež teče od-do.
Drugače pa. Če ni druge možnosti, prekineš bolniško, za 2 dni neko rešitev pošičeš (ja, vem, lahko mi je govorit), pa spet na bolniško. Ali pa za vmes prosiš osebnega zdravnika, da ti da bnolniško za tisti dan, dva. najbolje da kar sestro ali pediattrinjo povprašaš, kako to rešit. Sem bila v podobni situaciji, bolan otrok, ozdravel zaključim bolniško, v vrtec, pa me čez 1 uro že kličejo naj pridem ponj (neka nova huda bolezen). In mi ni mogla odpret bolniške za nego, ker je rekla, da mora minit, e vem 1 ali dva dni vmes.
Žal ti za čas, ko je bil otrok v bolnišnici ne pripada bolniška. Z dnem ko je šel otrok v bolnišnico bi morala bolniško zaključiti. Ko je bil otrok v bolnišnici bi morala biti v službi. Ko se je hči vrnila iz bolnišnice pa bi morala ponovno odpreti bolniško, zopet 1. dan bolniške. Ja, žal je tako, da nas zdravniki o tem ne obvestijo, mi imamo pa potem težave.
Sama delam v kadrovski in imam ravno primer delavke, ki je bila v času otrokove hospitalizacije na bolniški (maj 2011), jutri imamo z ZZZS zaradi tega izredni inšpekcijski nadzor.
Odvisno, zaradi česa je bila v bolnici.
Imela sem primer delavke, ki je bila v bolnišnici skupaj s hčerko, bolniški list je bil (če se prav spomnim) spremstvo in ne nega, saj sta bili na diagnosticiranju in šolanju zaradi diabetesa tip 1 in mora biti starš prisoten.
Bolniška je bila več kot 7 dni, čeprav je bila hčerka stara več kot 7 let in ni bilo problema.
Midve sva bili v bolnišnici v petek, torej v dnevni bolnišnici na infuziji. V petek sva šli tudi domov, v bolnišnico va e vrnili v soboto ponoči, zaradi iste zadeve in sva bili tam do ponedeljka popoldne. Vse bo ok, optimizem velja. Prvič sem v taki situaciji (upam, da tudi zadnjič) in res nisem imela pojma kako te stvari potekajo. Hvala še enkrat.
Lp,
Tea
Odvisno, zaradi česa je bila v bolnici.
Imela sem primer delavke, ki je bila v bolnišnici skupaj s hčerko, bolniški list je bil (če se prav spomnim) spremstvo in ne nega, saj sta bili na diagnosticiranju in šolanju zaradi diabetesa tip 1 in mora biti starš prisoten.
Bolniška je bila več kot 7 dni, čeprav je bila hčerka stara več kot 7 let in ni bilo problema.[/quote]
Ja, se strinjam. Samo potem mora imeti dva bolniška lista. Na enem (za čas hospitalizacije) mora biti označeno spremstvo. Na drugem, ko je avtorica s hčerko doma, pa nega.
Avtorica pravi, se bo že kako razpletlo. Ja, sigurno se bo. Samo, če ne bo sama pazlljiva (zdravravstveni delavci običajno ne opozorijo) se lahko razplete v njeno škodo. Ker gre lahko samo za malo administrativno napako.
Tea, za petek in ponedeljek moraš dobiti bolniški list za spremstvo (v petek si peljala otroka v bolnišnico, v ponedeljek si ga prišla iskat). Bolniški list dobiš pri SVOJI osebni zdravnici. K njej greš z odpustnico za otroka ( v tvojem primeru z dvema odpustnicama, eno od petka in eno od ponedeljka).
Nega ti v tem času (ko je otrok sprejet v bolnici) ne pripada, tega ti pediater ne more napisati.
V tvojem primeru je bila torej nega do vključno četrtka.
Od torka naprej ti pa spet lahko pediater napiše nego, glede na to, da je bila vmes ta prekinjena, pa verjetno sploh ni potrebe po komisiji. Mogoče kdo ve, ali sta dva dneva prekinitve zadosti, da komisije res ni treba, tega žal ne vem…..
Ojla!
Mene pa zanima koliko časa ti pripada bolniška za nego otroka.Moja hčerka je imela operacijo mandljev in žrelnice.Njena zdravnica je rekla da za šolsko obvezno samo 7 delovnih dni.Samo jaz kar sem brala tu po netu imaš lahko do 7 let 15 dni,naprej pa 7 dni.Moja punčka je stara 6 let.Ne vem a zdaj to ni važno in gledajo samo da je šolsko obvezen otrok.
Jutri imava kontrolo 7 dni po operaciji in ni še čist dobro,še vedno morava jemati proti bolečini in jesti pasirano hrano,ne vem moram vzeti potem dopust,kaj pa če mi ga ne bodo dali,naj jo potem kar enmu dam v varstvo al kako si oni to zmislijo!!!!?????