Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo neizkušena

neizkušena

Kot članici nekega glasbenega kulturnega društva (kjer vedno primanjkuje sredstev) so mi zaupali vodenje računovodstva. Ok, nimam težav s plačevanjem računov ipd. vsakdanjimi zadevami….a poraja se mi nekaj vprašanj okoli pravilnosti našega poslovanja-prakso sem namreč prevzela od prejšnje gospe (starejše).
– ali je prav, da plačujemo iz društvenega denarja naše piknike, zabave, pogostitve ipd. (na računih je pijača, potrebščine za piknike, čistila, pice ipd.)?
– redno izplačujemo 2 vrsti mesečnih honorarjev brez kakršnekoli pogodbe – kako to ustrezno urediti?
– kakšno poročilo smo dolžni izdelati – 1x letno verjetno in komu? je tam podrobneje vidno poslovanje po postavkah? obstajajo obrazci – rada bi se sproti pripravljala nanj (mesečno recimo)?
– nujno potrebujem kakšno literaturo na to temo; ni mi težko opravljati tega dela, le želim, da bi bilo pravilno in v skladu z zakonodajo – prosim za predloge, kakšen priročnik ali kaj podobnega?
– ali nosim kot blagajničarka kakšno odgovornost?

V naprej hvala za vaša dragocena napotila!

pa še naslov teme zamenjala z nikom:(
Sori

Malo me sicer vedno zbode, ker obstaja tako splošno mnenje, da je lahko vsakdo računovodja, predvsem iz tega – ker se omalovažuje ta poklic v smislu, saj to je pa ja lahko vsak. In iz tvojih vprašanj lahko zasledim, da si pravzaprav povsem neizkušena v teh stvareh, če še ne veš, kakšno letno poročilo moraš oddati in komu.

Ampak kjer je volja, tam je moč in na kratko ti bom napisala, kaj vse te čaka:

1. Zakoni, ki jih moraš poznati oz. vsaj prebrati: Zakon o društvih, Zakon o dohodnini, Zakon o davku od dobička pravnih oseb, Zakon o davčnem postopku, Slovenski računovodski standard za društva, Zakon o blagajniškem poslovanju, mogoče tudi Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (honorarji?), pa še sem mogoče kakšnega spustila…

2. Društvo mora letno predložiti do 28. februarja za preteklo leto bilanco stanja in izkaz poslovnega izida na AJPES . Če opravlja pridobitno dejavnost na trgu pa še do konca marca Obračun davka od dobička na DURS. Če ste davčni zavezanec za DDV (več kot 5 mio letnega prometa – lastnih prihodkov iz dejavnosti) pa mesečno obračune DDV.

3. Honorarji – na kakšni podlagi so? Ali so to kakšne priredbe ali koreografije ali kaj podobnega kar bi lahko bilo avtorsko delo? Če je avtorsko delo, potem lahko izplačujete avtorske honorarje, ki jih je z letošnjim letom in novim zakonom o dohodnini malo morje različnih oblik… Če so to samo neke nagrade, lahko mogoče smiselno uporabljate 100. in 101. člen Zakona o dohodnini….

4. iz društvenega denarja sicer lahko plačujete stroške za piknike, ampak so to praviloma “poslovno nepotrebni stroški” ali vsaj reprezentanca, ki se v celoti ali deloma izključujejo iz stroškov v davčni bilanci.

5. v izkazu je potrebno prikazati analitične postavke – skupine kontov – stroški materiala, storitev, dela… in prihodki iz lastne dejavnosti, finančni prihodki in drugi prihodki, v bilanci pa osnovna sredstva, stanje na računih in blagajni, terjatve, obveznosti in društveni sklad…
Po standardu lahko sicer vodite enostavno knjigovodstvo če izpolnjujete pogoje, ampak bilance morate še vedno izpolniti po analitičnih postavkah.

6. literature je malo morje v knjižnicah… za začetek vzemi standarde za društva, potem pa kakšen učbenik računovodstva za srednje šole oz. za hitrejši vpogled se bo gotovo našel tudi kakšen priročnik z osnovnimi pojmi, vrstami knjiženj in splošnem poslovanju društev… zdaj na pamet pa res ne vem nobenega naslova… Internet je tudi ena ogromna knjižnica, potem so tu še pojasnila DURS (nedolgo nazaj so objavili pojasnilo o pridobitni dejavnosti društev…)

7. kar se odgovornosti tiče: načeloma je odgovorna oseba zastopnik društva, si pa kot blagajnik tudi podpisana na bilancah – kot oseba odgovorna za sestavljanje bilance… kar se kazenske odogovornosti v primeru napak tiče, pa tako: jaz vem, da sem kot blagajnik društva imela vsaj moralno odgovornost, če ne že pravno… ampak to je spet različno od društva do društva…

Naj ti ne pade vsa volja v vodo…človek se vsega priuči… še vedno pa lahko skrbiš za “blagajniško poslovanje” društva – plačevanje računov ipd., zaključni račun pa prepustite v pripravo kakšnemu ne preveč dragemu računovodskemu servisu.

Srečno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close