Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti neizpolnitev obveznosti in dedovanje

neizpolnitev obveznosti in dedovanje

Mama in hčerka (moja sestra) bosta sklenili menjalno pogodbo, na podlagi katere bosta zamenjali stanovanja. Ker je mamino stanovanje več vredno kot sestrino, je slednja dolžna razliko doplačati v roku treh let od sklenitve menjalne pogodbe (predvidoma januar 2014). Zanima me kaj se zgodi z njeno obveznostjo, če mama umre pred potekom tega roka oz. ali terjatev preide name kot na dediča? zanima me tudi kako bi bilo denarno obveznost iz menjalne pogodbe najbolje zavarovati, da bi čimbolj obdržala svojo vrednost tudi še po treh letih (določitev pogodbenih obresti, preračun v vrednost zlata….?)

za odgovor se vam zahvaljujem, lp

V primeru, da bi mati umrla pred sestrinim poplačilom razlike, se bi lahko štelo, da ji je bila razlika podarjena, kar pomeni, da bi imeli možnost zahtevati, da se ji ta znesek všteva v njen dedni delež. Druga možnost bi bila sklicevanje na dejstvo, da materina terjatev iz pogodbe preide na njene dediče (če sta dedinji le vidve s sestro, bi lahko vi zahtevali polovico dolgovanega zneska).

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close