Nekaj dobrega iz špinače
Jaz delam najmanj dve stvari,
ena je kremna špinača kot priloga (maslo, česen, špinača, smetana, muškatni oreh…., je taka kremna, skoraj tekoča, njamiiii, ampak jo moraš znat naredit. Mojo jedo celo tisti, ki je niklo ne jedo.
Druga pa, da narediš nekakšne kanelone (testo… bom pripopala link….pozneje
– špinačni ravioli
– lazanja s špinačo
– kot priloga zmešana z krompirjem v kosih (kot blitva s krompirjem)
– v raznih zelenjavnih narasrkih skupaj z ostalo zelenjavo
še vprašanje : kako zmrzujete špinačo? To je – kot sem brala – jed, ki je absolutno ne smeš pogrevati,
jaz jo sicer pred zmrzovanjem blanširam…upam da ne delam narobe…
V glavnem poskusi takole (obljubi, da boš poskusila, in povedala rezultat):
Na žlički masla na hitro popražimo veliko sesekljanega česna, dodamo pol žličke moke, premešamo in zalijemo z malo mrzlega mleka, dodamo zmiksano špinačo ali blitvo, sol+poper+malo muškatnega oreščka. Dodamo smetano za kuhanje, kar precej. Prevrejemo na hitro in njami. Mora bit pa kremno, skoraj tekoče. Poskusi.
Odličen je zavitek s špinačo in repki škampov. Sicer uporabiš sestavine kot pri jabolčnem zavitku, razen sladkorja in cimeta, jasno, in naribana jabolka nadomestiš s špinačo, blanširano v slanem kropu, potem pa še posuješ z repki. Zavoješ, pečeš, ješ z eno skledo solate, recimo.
Njoki s špinačo, v krompirjevo testo vgneteš še naseklljano špinačo. Taki njoki so potem najboljši s kakšno smetanovo ali gorgonzolno omako.
Testenine s špinačo, jajcem, sirom in parmezanom. Špinačo popražiš na oljčnem olju, popraš, soliš, nekaj majarona in muškatnega oreška ter rezina masla. Dodaš testenine, potem pa preliješ s stepenim jajcem, v katerega naribaš sir. Proti koncu naribaš še parmezan.
mami
Poleg vseh naštetih jedi, jaz naredim tudi polento s špinačo.
Instant polento skuham po navodilu na embalaži, v pekač polijem plast polente, čez dam plast špinače, zraven včasih dodam skuto ali pa feto in ponovno plast polente. Na vrh naribam malo sira in v pečico. To je to! Jed je fajn, ker jo lahko pripraviš zvečer, za kosilo pa samo pekač potisneš v pečico.
Poskusi.