nekaj pristnega slovenskega kot darilo tujcem – toda KAJ?
torej, dobim tuje obiske. rada bi jim podarila nekaj pozornosti, kot spomin na slovenijo.
ne zdi se mi neka mega ideja, da jim npr. kupim skodelice za kavo iz Spara – ali kako majčko iz HM – ali torbico od Samsonite, ker si jih verjetno lahko kupijo sami, saj razumete…nekaj da ni iz verige trgovin, ki so itak po celi evropi.
na misel mi je prišlo, da bi kupila sadiko oljke, toda vprašanje je, koliko časa bi oljka preživela, kaj vi pravite? zadnjič sem v portorožu videla lušne aranžmaje, taka majhna oljčna drevesca v lesenem čebričku, poleg pa še majhna steklenička olivnega olja. kaj pravite?
imate kak nasvet? še kaj posebno slovenskega bi jim podarila?
(enkrat so že bili tu, domov so odnesli nekaj slovenskih vin, potico, pa nekaj, kar sem sama ustvarila, zdaj pa nimam žal časa…)
hvala!!!
v trgovinah Rokus imajo zelo lepe stvari, nekatere stvari tudi kot simbol Slovenije. Idrijska čipka, panjska končnica, majolika, knjigo recepetov slovenske kuhinje, olivno olje (sadika drevesa je tudi dobra vendar če so prileteli z avionom bi jim sam transport nazaj vzel veliko truda, sklepam da tudi če bodo pripotovali z avtom), glinena posoda za našo potico… počasi mi trenutno zanjkuje idej.
srečno
Kaj pa bučno olje, pa pražene bučne semenke…
Pa kaj tipično koroškega, kot so suho sadje, predvsem hruške. In pa koroški kruh (mnjammm).
Kaj takega za zraven h knjigi Slovenian Cooking (A. Fritz)… To bi bilo po mojem mnenju eno izmed najlepših daril.
LpS
oljka je pa res daleč od tega, da bi bila slovenski simbol, glede na to, da uspeva glih na dveh kmetijah v primorju, pa po praktično celi italiji, španiji, grčiji…
olivno olje je tudi razširjeno po celem sredozemlju, verjetno lahko doma dobijo celo boljšega, kot pa bi ga dobili za darilo.
pri bučnem olju je vprašanje, če bi jim bilo sploh všeč, ker je zelo specifičnega okusa.
res bi raje predlagala kakšno panjsko končnico, uokvirjeno idrijsko čipko, mogoče najdeš kje kakšne posebne pirhe, ki so tudi posebnost, ne glede na to, da trenutno ni čas zanje…
kar pride meni na pamet je idrijska cipka, lectovi srcki (tudi drazgoski), majolke, suha roba, makete kozolca, solni cvet iz secoveljskih solin (imajo trgovino v stari ljubljani), konjcek ki mu v rit pihas – glinene piscalke, loncen bas, cevljarska svetilka, poslikana skrinja, skrinja za zganje, …. Na ljubljanskem gradu je galerija, ki je bila pred casom kar dobro zalozena, ena je blizu lusha v stari ljubljani.
V BTC v Hali A je ena trgovina s spominki, kjer najdeš marsikaj primernega, pa še gospa zna krasno svetovati. Če prideš od tržnice je na levi strani kmalu za vhodom.
Odvisno je tudi, kako bodo tvoji gostje pri- in odpotovali. Izberi nekaj takega, da jim pri kakršnemkoli transportu ne bo v napoto. Kuharska knjiga je krasna ideja. Idrijska čipka je tudi zelo lepo darilo, pa še za transport ni problematična. Dobiš jo kot prt recimo ali pa uokvirjeno kot sliko.
Ja no, pol pa naj jim da CD od Avsenikov…
Ne vem, no, a mi Primorci ne spadamo v Slovenijo? Svašta![/quote]
Pa še to: nasadov oljk v Sloveniji je za cca 1000 hektarov. Toliko o dveh kmetijah v Primorju…
Sicer pa, v Sloveniji je prav VSE manjše in manj kot v Italiji, Španiji, Grčiji.
In v Istri so prav posebne sorte oljk.
ne, da bi izločila primorce iz slovenije, ampak če iščeš nekaj tipično slovenskega, potem za moje pojme oljka, olivno olje odpade, ker je pač to značilno za cel mediteran, v nasprotju z recimo potico, ki je res izvirno slovenska.
ne moreš ravno rečt, da je oljka slovenska posebnost, to sem hotela povedat s tem.