Nekaj vprašanj – prosim za pomoč
Pišem diplomsko nalogo s področja turizma in sem naletela na nekaj besed, za katere nisem čisto prepričana, ali so sploh pravilne ali ne. (se počutim prav bedasto, ker sem se vedno imela za pismeno :))
Prosim za pomoč pri sledečih besedah:
1. proučevanje ali preučevanje? proučiti nekaj ali preučiti nekaj?
2. Kako se reče tistemu, ki izvaja anketo? Besedo “anketar”, ki se sicer uporablja v strokovni literaturi, mi računalnik podčrta.
3. Kadar pišem o točno določenem hotelu, potem se tudi hotel piše z veliko, kajne? (Npr. V Hotelu Kompas je 50 zaposlenih.)?
4. Kako se pravilno reče času, ko ni sezona? Pogovorno se sicer uporablja “izvensezonski čas”, vendar mi tudi to besedo računalnik podčrta.
5. Moti me tudi, ker mi podčrta besedo “receptor”. Kakšna ideja?
In še za konec – kakšne so cene lektoriranja? Pa ne mislim tistih uradnih, ampak tako, med brati? Je morda tu na forumu kakšen slovenist, ki bi mi lektoriral diplomsko nalogo? Imam približno 20 strani strogega teksta, ostalo pa so razpredelnice in grafi s kratkimi komentarji. Ali je v tem primeru cena za stran ista?
Najlepša hvala že vnaprej za vašo pomoč. Če bom naletela še na kakšen problemček, se pa še tipkamo. :))
Lep pozdrav vsem skupaj!
Tista, ki je pri Office 2003.
Trdijo ( http://www.amebis.si/izdelki/ubesana2/ ), da pozna še enkrat več besednih oblik kot verzija za Office XP in da upošteva spremembe v novem Pravopisu.
Zinka, ne bo držalo.
Narediš poizkus z alkotestom ali preizkus?
Poizkusiti: nekaj poizkušaš narediti, vendar ne izpelješ še dokončno, ne namensko dokončno.
Preizkusiti: dejanje je tudi namensko izpeljano dokončno.
“Samo poizkusil se je vzpeti na goro” in ne “Samo preizkusil se je vzpeti na goro”.
Lahko pa rečeš:
“Preizkusil je svoje sposobnosti ob vzponu na goro”.
Upam, da ti bo v pomoč.
nobody, Phoenix, AZ