Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Nekaj vprašanj

Nekaj vprašanj

Na začetku Vas lepo pozdravljam. Pred kratkim sem se 1. zaposlila. Imeli smo šolanje v tujini (13 dni) potem pa smo začeli delati na stalnem del. mestu v Sloveniji. Zanima me sledeče:
1. Ali mi morajo v del. knjigo vpisati tudi tistih 13 dni iz tujine, glede na to, da smo imeli podpisano pogodbo za 14 dni za tujino? Ker se je kar pozabilo na to in nihče ne omenja, če vprašam pa nihče ne ve.

2.Ali je normalno, da v pogodbi nimam vpisane ne izobrazbe, stopnje, ne delovnega mesta? Kjer navajajo, da je pog. sklenjena za dol. čas pa sploh ni označeno za kakšen časovni terminal gre.

3.Na začetku smo dobili obrazce za posredovanje nekaterih formalnosti, kot so št. trr, davčne…kjer je pisalo tudi to naj prinesemo potrdilo dnevne ali mesečne vozovnice za prevoz na delo in iz dela. Ko smo si kupili potrdilo za dnevno vozovnico, so nam jo po parih dneh zavrnili in zahtevali mesečno. Povrnejo nam 80% cene, v primeru da me npr. 3 tedne ni, si MORAM kupiti mesečno vozovnico, plačajo pa mi sorazmerni del, ki sovpada s številom dni ko sem bila prisotna. Kje je logika?

Hvala lepa za odgovore in razjasnitev nejasnega. LP, P.

1. V delovno knjižico je treba vpisati dejansko trajanje delovnega razmerja – to pa je razvidno iz pogodbe o zaposlitvi. V njej je določeno, kdaj se delovno razmerje začne in ta datum se vpiše v delovno knjižico. Če je šlo v vašem primeru torej za izobraževanje že v okviru delovnega razmerja, potem je treba vpisati tudi ta čas.

2. Bistveni sestavini pogodbe o zaposlitvi sta med drugim tudi naziv delovnega mesta s kratkim opisom dela in čas trajanja delovnega razmerja. Če je pogodba za določen čas sklenjena v nasprotju z zakonom (če torej nima zakonitega razloga), potem se šteje, da je sklenjena za nedoločen čas.

3. Tretjega vprašanja ne razumem najbolje, a pri povračilu stroškov je logika preprosta: delodajalec mora delavcu povrniti tiste stroške, ki mu dejansko nastanejo s prihodom na delo. Stroški se pa seveda ponavadi nanašajo na najcenejši javni prevoz (zahteva za povračilo stroškov npr. za vsakodnevni prihod s taksijem ne bi bila upravičena, pa čeprav bi delavcu ti stroški dejansko nastali). Tako v praksi delodajalci ponavdi vračajo stroške za nakup mesečne vozovnice za ustrezno relacijo, čeprav se npr. delavec vozi na delo s svojim avtom.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Najprej lep pozdrav!

Tudi mene nekaj zanima v zvezi s povračilom potnih stroškov.

V službo se sicer vozim skoraj vsak dan z avtom, včasih pa tudi z javnim prevozom.
Delodajalec pa nam stroške prevoza na delo povrne tako, da vzame mesečno vozovnico za relacijo in to deli s številom delovnih dni, ki so pač v tistem mesecu in potem pomnoži s številom dni, ki si v službi. npr, če stane mesečna vozovnica 20.000 se to deli z 22 (če je 22 delovnih dni v mesecu) in pomnoži s 15 (recimo, da si 15 dni v službi).

Je to prav?
Meni bi bilo bolj logično, da ali povrne dnevno vozovnico x število dni, ko si v službi, ali pa celoten znesek mesečne vozovnice.
Npr. pozimi, ko so slabše razmere na cesti, se večkrat peljem z javnim prevozom in takrat se to najbolj pozna (dnevna vozovnica pride več, kot tisti “izračunani” znesek na dan)

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem!

Strinjam se z vami, da tak način izračuna ni v redu. Če ste recimo samo tričetrt meseca v službi (ostalo pa recimo na dopustu), si zato ne morete kupiti samo tričetrt mesečne vozovnice. Delodajalec bi moral obračunati ali ceno dnevne vozovnice krat število dni prisotnosti ali celotno mesečno vozovnico.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close