Nekmet in nakup kmetijskega zemljišča
Ali lahko nekdo ki nima statusa kmeta – jaz, sploh kupi kmetijsko zemljišče?
Zdaj imamo za hišo ogromen vrt, a nam nikakor ne zadošča, vsako leto bi imeli več in več. Razmišljam, da bi kupili nekaj tisoč dvadratnih metrov kmetijskega zemljišča in za samooskrbo pridelovali poljščine.
Kolikšne so dajatve državi če si lastnik kmetiskega zemljišča naprimer v izmeri 5.000 m2? Nimam pojma o teh stvareh…
Lahko vendar pod določenimi pogoji.
Pri nakupu kmetijskega zemljišča ali kmetije lahko uveljavljajo predkupno pravico predkupni upravičenci po naslednjem vrstnem redu:
1. solastnik;
2. kmet, katerega zemljišče, ki ga ima v lasti, meji na zemljišče, ki je naprodaj;
3. zakupnik zemljišča, ki je naprodaj;
4. drug kmet;
5. kmetijska organizacija ali samostojni podjetnik posameznik, ki jima je zemljišče ali kmetija potrebna za opravljanje kmetijske oziroma gozdarske dejavnosti;
6. Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije za Republiko Slovenijo.
Ob enakih pogojih se med kmeti, uvrščenimi na isto mesto, predkupno pravico določi po naslednjem vrstnem redu:
1. kmet, ki mu kmetijska dejavnost pomeni edino ali glavno dejavnost;
2. kmet, ki zemljišče sam obdeluje;
3. kmet, ki ga določi prodajalec.
Če nihče od predkupnih upravičencev ne uveljavlja predkupne pravice, lahko prodajalec proda kmetijsko zemljišče vsakomur, ki je sprejel ponudbo pravočasno in na predpisan način.
Šavrinka zaj me je skoraj kap. Tudi sama imam hišo na res veliki parceli, imam ogromen okrasni in zelnjavni vrt ter seveda sadovnjak. Ker sem mislila pridelav še malo povečati, sem tudi sama razmišljala o nakupu njivice. Sedaj pa vidm, da bon žnj-ta v čakalni vrsti. najhuje je, da je moj sosed kmet, pa ni nič omenil, da bi imel kdo prekupno pravico, pa sva se skoraj vse že zmenla. Toraj tudi vsem mestjanarem, ki jim tukaj skoz očitajo lenobo ni kar simpl kupit 10-20 arov njivice za vrtiček in kolibo.
Pa gre za kmetijsko zemljišče?
V kolikor gre za kmetijsko zemljišče se dejansko ni mogoče izogniti oglasni deski saj sicer prodaja ne bo šla skozi.
Ni pa tako hudo kot izgleda. Kmetje tudi ne kupujejo kar vsega kar se prodaja. Tudi ponujati ni potrebno nobenemu. Prodaja se da na oglasno desko in čaka Kakor jaz spremljam nekega groznega interesa ni in se kmetijska zemljišča praviloma težko prodajo. Kmetje tudi veliko več jemljejo v najem kot kupujejo. Razen tistih parih veleposestnikov, ki imajo denar. Teh pa majhni vrtički najbrž ne zanimajo
Pozdravljeni,
kupujeva nepremičnino skupaj s kmetijskim zemljiščem. Oglas smo objavili tudi na oglasni deski Upravne enote. Ponudbo sva oddala midva in še nekdo, ki je to storil zadnji dan objave. Sedaj smo oddali tudi vlogo za pravni posel. To je storil tudi drugi prijavljeni, ponovno zadnji dan. Oba prijavljena sva fizične osebe. Nihče od nas nima predkupne pravice. Upravna enota vztraja, da je potrebna ustna obravnava.
Zakaj je potrebna ustna obravnava na Upravni enoti, če smo v enakovrednem položaju?
Za te pogoje sva se midva spogajala s podajalcem, pogajanje je trajalo več mesecev. Objekt se je prodajal več let, vsak je imel možnostvže prej. A sedaj pride pa nekdo iz čisto drugega konca Slovenije in bo UE rekla, pa naj kupi on? Glede na to, da drugi prijavljeni še na objekt ni prišel, se spoznal z lastniki, niti ne želi videti objekta od znotraj? Ne morem verjeti, da je tu sedaj vse odvisno od UE. Hvala.
Hvala za informacije. Midva ne bova odstopila, ker bi to pomenilo, da pustiva aro. V Dogovoru smo zapisali, da v kolikor si prodajalca premislita morata vrniti dvojno aro, to narekuje tudi zakon. Prodajalca imata sklenjeno pogodbo z nepremičninsko hišo, katera dobro stoji (to nama je preveril tudi najin pravnik). Res ne razumem. Pravnik je rekel, da UE izda odločbo in da potem prodajalca odločita komu prodata, zato ne razumem tega postopka z UE.
Midva sva že tudi dogovorjena z banko, cenilec je tudi že opravil cenitev, kar sva tudi dobro plačala. Me zanima kdo bi mi v tem primeru vrnil stroške, ki so pri vsem tem nastali. V glavnem to kar se dogaja je res neverjetno. Če bi prodajalec želel višjo ceno, bi pa ja že prej rekel, saj smo se dogovarjali s prodajalcem več mesecev. To kar se dogaja na nepremičninskem trgu je res neverjetno. No bo že, hvala vsem. Če pa imate kakšen nasvet se pa priporočava. Lep pozdrav.
Ali nista razumela pravnika ali pa vama je dal napačne informacije.
UE izda odločbo, kateremu kupcu se proda zemljišče in odobri takšno prodajo.
Ne izda najprej nekega (vsebinsko) praznega lista, potem pa prodajalec naknadno sklepa pogodbo.
Torej, če gre za dva enakovredna kupca, ki nimata predkupne pravice, prodajalec sam izbere, komu zemljišče proda. To njegovo odločitev UE upošteva in pri izdaji svoje dokumentacije sledi tej odločitvi.
Pri prodaji kmetijskega zemljišča običajne pogodbe med prodajalcem in kupcem. Vse poteka preko UE.
Niti nima potek takšne pogodbe veze z nepremičninskim trgom. Kmetijska zemljišča so zakonsko varovana zemljišča, zato veljajo zanje posebni pogoji in postopki sprememb lastništva.
To je jasno, sam ne vem zakaj bi v tem primeru še prej morala biti ustna obravnava. Pravnik je rekel, da UE izda odločbo o pravnem poslu. Nič ne omenja o nobeni ustni obravnavi. UE vztraja, da je treba prej ustna obravnava. OK! Razumem glede strškov, želela sem povedati, da smo stvari urejali dalje in sedaj bo pa UE odločala kdo bo kupec. Se pravi, da smo vse delali zaman, ker na koncu bo pač UE odločila komu se bo prodal. In to bo pač nekdo, ki se je prijavil, brez da bi se prej kej pozanimal, pregledal. Velja… zakaj se potem plača ara, če v tem primeru nisi v nobeni prednosti in nič? Na koncu bo drugi dobil zeleno luč za nakup in to je to. A se vam to ne zdi malo čudno? Mi pa že s pripravljeno pogodbo, katero smo pregledali mi, banka, prodajalec. Lp
Glej, odločal se bo prodajalec komu proda. Seveda bo eden od vaju dobil aro nazaj, ara je del kupnine in tisti ki ne bo mogel kupit bo normalno dobil denar nazaj, če pa dvojno pa ne vem, po mojem ja, ker prodajlec ne bi smel vzet od obeh kupcev are. Saj po mojem je tudi ni, tega kupca je sam prodajalec zrihtal, da bo nabijal ceno, ne misli pa kupit, ampak bo ponudil več in če boš hotela kupit boš morala čez to ceno. Nič novega , ta lopovščina ni tako osamljena, je kar pogosta. Moj sosed je tako kupoval in so se pojavili kar trije navidezni kupci, vendar ga je poštudiral in mu rekel, če misli prodat naj proda, če pa bi rad izsiljeval višjo ceno, pa naj najdedrugega bedaka. In je prodal, tisti trije kupci na hitro več niso bili zainteresirani.
Saj pravim, ustno obravnavo moraš počakat na vsak način, če ne si ob aro, ne le ob nakup.
To, da ste zadevo urejali dalje, preden so bili končani prejšnji koraki, je vaša odločitev.
Ne izgovarjajte se na druge, če ste naivno sami plačevali prodajalceve stroške oz. smatrali zakonite postopke za nepotrebno birokracijo.
Če smisel javne objave prodaje kmetijskih zemljišč ne bi bil v tem, da se obvesti vse zainteresirane kupce, ki se nanje lahko odzovejo, ne bi imele smisla.
Javna objava pač ni sama sebi namen.
Banki je vseeno, kaj ste vi plačali in zakaj. Važno ji je, da bo dobila svoj denar iz obresti.
Pravniku je vseeno, ali bo šel posel skozi, važno mu je, da dobi provizijo.
Svoje interese morate zagovarjati sami. Tako je vedno in povsod.
Plačevanje are za kmetijsko zemljišče, ki se prodajajo po čisto posebnem postopku, je seveda popolna neumnost. Še večja je samo utemeljevati, da ker je ara plačana, je to bolj odločujoče kot v skladu z zakonom izvedena procedura.
Pravo pa je tako široko, da vsak pravnik ne more poznati vseh pravnih postopkov na vseh področjih.
Če ti je UE poslala obvestilo o tem, da mora izpeljati ustno obravnavo, jo mora. Pika.
Namesto, da se ubadaš s sto nepotrebnimi vprašanji o zakaj in kako, se raje posveti, kot ti je že bilo svetovano v tej temi, temu, kako takšna obravnava poteka, kaj je tvoja naloga glede tega postopka, kakšne argumente boš zagovarjal za tvoj izbor itd.
Glej, odločal se bo prodajalec komu proda. Seveda bo eden od vaju dobil aro nazaj, ara je del kupnine in tisti ki ne bo mogel kupit bo normalno dobil denar nazaj, če pa dvojno pa ne vem, po mojem ja, ker prodajlec ne bi smel vzet od obeh kupcev are. Saj po mojem je tudi ni, tega kupca je sam prodajalec zrihtal, da bo nabijal ceno, ne misli pa kupit, ampak bo ponudil več in če boš hotela kupit boš morala čez to ceno. Nič novega , ta lopovščina ni tako osamljena, je kar pogosta. Moj sosed je tako kupoval in so se pojavili kar trije navidezni kupci, vendar ga je poštudiral in mu rekel, če misli prodat naj proda, če pa bi rad izsiljeval višjo ceno, pa naj najdedrugega bedaka. In je prodal, tisti trije kupci na hitro več niso bili zainteresirani.
Saj pravim, ustno obravnavo moraš počakat na vsak način, če ne si ob aro, ne le ob nakup.
[/quote]
tupko, kje pa piše da je prodajalec od obeh interesentov vzel aro?