Nekster
Načeloma takšen model ni nič novega na trgu, res pa je, da je tukaj v ozadju Achilles, ki se ukvarja z odkupom terjatev in ima res dobro bonitetno oceno in tudi kapitala “da preko teče”. Takšen način investiranja je nekaj novega v SLO, v tujini pa je nemalo teh (npr.
Lendy, ipd…).
Čakam, če mislijo zadevo speljati malo bolj profesionalno in z malo več “jasne” pravne podlage, saj je trenutna “avtomatično” spisana “pogodba”, bolj kot ne žalost in ni vredna besede pogodba.
Kako je pri teh investicijah z davki za fizične osebe????
Domneva: verjetno je treba izpolnjevati napoved za davek na obresti, vendar ne tisto za banke v SI in EU, torej je davek 25% brez tiste 1000€ olajšave.
Je pa še vprašanje, kako v napovedi specificirati te obresti: na posojila ali nečemu podobne finančne terjatve? In kako se to haračira, če se terjatev obročne odplačuje skozi dve ali več koledarskih let?
Garantirajo 8% obresti. Ravno so zapadli 3 portfelji in bilo vrnjeno v roku.
Glede davkov pa ne vem kako in kaj. Pri izplačilu vidim, da mi odtegnejo davek. Na fb so bili do sedaj zelo odzivni in sem dobil vse odgovore, tako da najbolje da se tam vpraša.
Jaz nimam namena ničesar dvigivati, naj obrestno obrestni račun dela svoje…
Meni je ideja o Neksterju všeč. Ni pa mi všeč okolje v katerem poslujejo. Kmalu se bo na vratih podjetja pojavil nekdo (pod nekdo lahko vstaviš kogarkoli hočeš) in izjavil, da zbirajo vloge in posojajo naprej, kar je opis bančnega poslovanja. Potem bo ta (nekdo) dobrohotno izdal ureditveno odločbo, da se morajo v 30 dneh preoblikovati v (hranilnico, banko, v kar nekaj nemogočega), če ne, se bo zgodilo to in to, in to bo konec Neksterja, ki je meni všeč.
No jaz sem se opogumil in zaenkrat vloženih 2k EUR. Vse obresti do sedaj obračunane, odtegnjen tudi davek.
Sem pregledal ostale ponudnike v tujini npr. Mintos, Lendy ipd… tisti ki imajo buyback opcijo, za plačilo garantira “loan originator”, v konkretnem primeru pa to breme pade v 90% na zavarovalnico. Res da so tam donosi višji – 10-18% ampak za konzervativnega investitorja je tudi 8% relativno lep donos, sploh ob upoštevanju faktorja tako nizkega tveganja. To seveda še vedno obstaja, tako da še vedno velja, vloži toliko, kot si pripravljen izgubiti.
Vse deluje bp.
Trenutno imam notri 10.000 eur. V kratkem načrtujem še dodatnih 5-20k.
Pogodba je prevedena iz ang. jezika in res ni ne vem kaj. Sem pa bil osebno v LJ na sedežu, govoril z direktorjem in nimam pomislekov v resnost in potencial družbe.
Mi pa je najbolj všeč, da res ni naložb daljših od 3 mesece, tako da lahko sredstva hitro dobiš nazaj. V zadnjih 14 dneh je tudi portfeljev za investiranje kar nekaj (januarja jih je bilo malo) in lahko investicijo razbijes na več delov.
Zanima me, namreč nikjer nisem zasledil. Kako poteka vložitev večjega zneska, npr.: 5000 eur ali več 10 000, … eur v nekster.
Je to isti način da iz svojega računa nakažeš na svoj nekster račun ali je to mogoče mogoče bolj osebno da obiščeš pisarno neksterja in se to uredi s kakšno pogodbo.
Zanima me tudi ali je kdo že iz Neksterja dvignil večjo vsoto in ali je vse potekalo kot je opisano ali so bili kakšni zapleti.
Hvala!
Glede Neksterja po nekaj manj kot enem letu ne morem reči nič slabega. Vse poteka kot treba, obresti so 8% bruto, torej 6% neto. Na 10.000,00 EUR, to znesek 600,00 EUR neto.
Pologi in dvigi se opravljajo nemoteno. Če želiš položiti denar (bodisi je to 10,00 EUR ali 10.000,00 EUR) imaš svoj sklic, ki ga pripišeš. Tako na Nekster-ju takoj vedo, kam naj knjižijo ta denar. Pomembno je, da se pologi in dvigi lahko opravljajo samo iz TRR, ki je zabeležen na Nekster-ju. Dvig je tako možen samo na TRR, ki je v bazi.