Neplačevanje delodajalca – kaj storiti?
Najprej lepo pozdravljeni.
Imam resno težavo in ker ne vem, kako jo rešiti, upam, da se bo našel kdo tukaj, ki bo imel zame kakšen pameten nasvet.
Po končani srednji šoli sem se zaposlil pri sedanjem delodajalcu. Najprej sem delal na podlagi podnajemne pogodbe, potem me je zaposlil za nedoločen čas. Problem je že od vsega začetka s plačilnimi listami. Kadarkoli sem jo potreboval, sem moral “težiti” po več dni. Sedaj sem zaposlen že od avgusta 2014. Šele prejšnji mesec mi je delodajalec prinesel plačilne liste (plačilne liste za mesec avgust 2015 nisem dobil). Ko sem pregledal vse plačilne liste, sem videl, da sem imel vsak mesec prikazano drugo urno podstavko (od 4,20 do 4,90€ na uro).
Problem je pa v tem, da že v mesecu septembru (torej za mesec avgust) nisem dobil plačila za svoje delo. Vse od 15. 9. prosim in sprašujem, kdaj bo plačilo in delodajalec vedno obljublja, da jutri. Sedaj vem, da tudi ta mesec ne bo plačila. Zadeva je popolnoma ista pri sodelavcu (delodajalec ima zaposlena samo naju na tem delovnem mestu).
Zanima me, kaj lahko storim? Kako se pristopi k tej zadevi? Glede na to, da že vse položnice čakajo v vrsti še od prejšnjega meseca, denarja za odvetnika nimam. Ima kdo izkušnje s tem oziroma kakršenkoli nasvet? Vem, da če pustim službo, tega denarja ne bom videl. Tudi vem, da potem nisem upravičen do pomoči s strani države.
Prosim, če mi lahko kdo svetuje.
Obrni se na delovno inšpekcijo!
Delodajalca pisno opozori na izplačilo plač!
če ti 2x zapored ob dogovorjenem plačilnem dnevu ne izplača plače, lahko daš izredno odpoved. V tem primeru si upravičen do odpravnine, pa tudi na zavodu dobiš nadomestilo, če si upravičen.
Sicer pa…na podlagi plačilne liste, lahko greš direktno v izvršbo.
lp.
b
lahko leporečiš mile volje, še vedno te bo nategnil, ker se te očitno lahko nategne
na voljo so še druge službe kot so delovni in tržni inšepektorat, pa še delovno sodišče je ena izmed zadnjih točk, ki se dajo uporabit
ker se pogovarjaš z goljufom, je edina rešitev pisno obvestilo oz. izračun dolga pred izvršbo..
če ne bo plačal, greš v izvršbo.. verodostojna listina je plačila lista.. po vrhu pa ga prijaviš na zgoraj omenjene institucije
Forum je zaprt za komentiranje.