Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute NEPLAČILO LEASINGA za osebno vozilo

NEPLAČILO LEASINGA za osebno vozilo

Lep pozdrav,

zaradi izgube dela in neplačevanja strank nisem zmogel več plačevati leasinga za vozilo. Leasing je na fizično osebo.

Na leasingu sem se dogovoril, da predčasno vrnem vozilo. Strinjali so se s tem, vozilo sem pustil na deponiji.

Dogovor je bil, da osebno začnem iskati kupca in prodajati vozilo.
Praksa je, da leasing hiša da oceniti vrednost vozila, predno ga tretja oseba/podjetje začne prodajati v njihovem imenu.

Predhodno sem tudi sam dal vozilo pregledati in oceniti njegovo vrednost na pooblaščenem servisu.
Po pregledu so ugotovili, da je vozilo izpravno. Ugotovljenih je bilo nekaj prask, izrabljene gume, neoriginal zaščitna maska, luči – zamenjana s športno, športne luči.
Cena vozila po evrotaksu je €20.000, cenilec na pooblaščenem servisu pa ga je glede na tržne razmere ocenil na €18.000.

Dogovor z leasing hišo je bil, da se vozilo začne prodajati po višji tržni vrednosti in se glede na morebitno slabšo odzivnost, postopoma prodaja po nižji vrednosti.

Glede na starost vozila – 20 mesecev, 19.000 km, vrednost novega €32.000 bi kljub tržnim razmeram še vedno lahko pričakoval, da se bo vozilo prodalo za min. €16.000 – take ponudbe sem dobival, vendar nisem pristal na prodajo.

Zgodilo se je pa sledeče – “neodvisni” izvedenec vozil za leasing hišo je vozilo ocenil na €9.800 in še v istem dnevu je bilo prodano, brez vsakega poskusa doseganja višje cene.

1) Cenilec je bil pristranski in je nekomu zrihtal drag avto za malo denarja.
2) Nekdo leasingu na ta način “krade” denar oz. izkorišča sistem. Na koncu mora stranka kriti razliko, ki nastane.

Skratka, leasing hiša me terja za plačilo nastale razlike €11.000 rok plačila 8 dni.
Težava je še vedno enaka – denarja nimam od kje vzeti. Zgodbo, da nimam denarja na leasing hiši poznajo, pa so kljub temu negospodarno prodali vozilo.
Težava je bila že plačevanje obrokov, kaj šele €11.000.

Lahko me tožijo pa mi nimajo kaj vzeti/rubiti – nisem lastnik nepremičnine, premičnine.

Kaj predlagate? Na leasingu so mi rekli naj najamem pravnika.

Takih vozil je bilo na deponiji polno dvorišče – zgodbe so podobne.

hvala

Teh zgodb je precej. Isto zgodbo ima prijatelj od mojega sodelavca. Obe točki, ki si jih navedel držita. Avto se proda po vezah oz. po točkah 1 in 2, ker bo tako ali tako lizingojemalec moral poravnati razliko. V ozadju je vse organizirano in dogovorjeno zato se je prodalo po 9.800 €. Ta, ki ga je kupil ga bo pa prodal za 16.000 €.

preveri kako je z zakonodajo, amortizacijo oz. knjigovodsko vrednostjo. Po kakšni ceni se sploh lahko proda???

To pa je svetovna natega lizing hiše, ki me razjezi. Javno jo objavi, katera je to. Sicer ne vam kaj so zapisali v pogodbo in oni so dejanski lastnik avta, samo povzročajo namerno škodo lizingojemalcu in v nasprotju z dogovorom. Predlagam, da ti dobiš dejansko neodvisnega sodnega cenilca avtomobilske stroke in od njih terjaš razliko oz. ugotovite, da jim nisi nič več dolžan. Poskusi na AMZS, Tone Šajn.

Sicer se pa za sum očitne goljufije, ki jo počnejo s cenilcem vred (hiter zaslužek na račun ogoljufanja lizingojemalca) lahko sproži kazenska ovadba. Okoriščanje na stiskah strank. Avto je po 20 mesecih v vsakem primeru vreden več kot 1/3 cene, bližje 2/3 cene.

Lahko mi na e-mail napišeš podrobnosti in bom jaz poklical direktorja te nategunske lizing hiše. Če je treba naredimo tako antireklamo, da bojo zaprli štacuno.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Fajn bi bilo, da tole izvedo tudi na tržni inšpekciji in zvezi za varstvo potrošnikov. Že sama pogodba je sestavljena izrazito v škodo lizingojemalca, kar je nedopustno, ker je že tako ali tako šibkejša stranka v poslu. Pa negospodarno ravnanje, slab gospodar in tako dalje, dober odvetnik bi sigurno znal našteti kar ene par elementov goljufije oz. drugega kaznivega dejanja, pogodba gor ali dol.

Ne moreš verjet.
Sam bi najprej povedal, da bo to šlo v medije, po tem pa bi takoj dal naprej.

Ampak verjetno je kje v pogodbi kaki mali členek, ki to dopušča.

1 - Prvi

Imam tudi avto kupljen z operativnim leasingom. Sedaj bi rada pogodbo predčasno prekinila, vendar ob podpisu pogodbe nisem dobila nobenih splošnih pogojev, da bi videla obveznosti in pravice, v sami poogodbi pa ni nikjer naveden člen o predčasni prekinitvi pogodbe.
Kaj lahko storim, da grem najlažje in z najmanj stroški skozi?

Kaj v pogodbi ni nič zapisano?
Si prepričana, da gre res za operativni lizing in ne prikrit finančni?

Ja sigurno je operativni, vendar je pogodba povsem splošna.

V bistvu je pogodba samo na eni strani napisana.

imam vprašanje:kako lahko leasing banka po enem zapadlem obroku in drugemu,ki je zapadel pred tremi dnevi,pošlje izterjevalca(kontakt je bil potelefonu)ta je grozil,da vem kje stanujem in kdo sem.Ali je to kaznivo in ali ga lahko ovadim?Vem,da so neplačniki ampak se jim splača za 350evrov zastaviti dobro ime?Že drugič smo se odločili,za nakup avtomobila prek njihove banke in v devetih letih(2xpo 5 let)ni bilo nikoli problemov.V pogodbi piše,da po dveh zapadlih obrokih,pošljejo opomin,meni so izterjevalca,ki je grozil.Kam se lahko obrnem?

Plači pa bo. Takih kot si ti sploh ne razumem. Bodi vesela da ti ne odpeljejo avta, ti pa neki trobezlaš da jih boš ovadila. To mi je glih tako kot če bi lopov hotel ovaditi policaja, ker ga je prijel.
V našem podjetju (računalništvo) dajemo stranke v sodno izterjavo po dveh mesecih zapadlosti, brez vseh izjem. Je pač kriza in noben ne plačuje, zato je treba biti previden pri dolgovih.

To, da so grozili jih lahko ovadite, ker je kaznivo. Dokazov, ki bi zdržali na sodišču pa verjetno nimate. Snemati telefonski pogovor, kot dokaz je nezakonito (lahko ovadijo vas) in se zato tudi ne upošteva, prič pa ne morete imeti, ker je bil pogovor po telefonu.

Glede pogodbenega razmerja med vami in leasing hišo je sledeče. Kršite pogodbene obveznosti in ker avto ni vaš, vam ga lahko tudi takoj vzamejo nazaj. Izkušnje so takšne, da je naslednji postopek na leasing hišah takšen, da boste zjutraj želeli v avto in ga ne bo več in ga tudi nimate nobene pravice dobiti nazaj. Nato ga bodo prodali ga bodo po zelo nizki ceni in če bodo dobili več, kot ste jim dolžni nakažejo vam. Večja verjetnost pa je in se dogaja, da ste dolžni več, kot bodo iztržili za avto ter vas terjali za razliko in jo po sodni poti verjetno tudi izterjali.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Gre se za 10 obrokov do konca pogodbe.Vem,da sem dolžnik pa vendar takšen prijem?Odnos banke do strank,ta mi je čuden,poravnala bom ,še nikoli nisem ostala dolžna…

Celo lopova, ujetega na delu, policaj ne sme kar na gobec in brutalno pretepsti, ampak ga lahko zgolj aretira po ustaljenem postopku. Sem prepričana, da vi k dolžnikom ne pošiljate mafijcev in silakov, ampak opomine v ličnih kuvertah. Bi bilo tebi všeč, da bi te ustavil policaj zaradi prometnega prekrška in ti prisolil eno okoli kepe, ker si ogrožala druge udeležence? Pa bi bil ta ukrep mnogokrat čisto na mestu!
Meni se zdijo grožnje nedopustne, v pogodbi točno piše, kaj se zgodi, če je ne izpolnjuješ, posledice pač nosiš sam. Gotovo ne piše, da se po dveh mesecih začnejo telefonske grožnje, ki jim sledi še kaj bolj konkretnega.

Verjetno piše, da po 2 mesecih lahko odpeljejo avto…zakaj bi grozili?

Ljudje pretiravajo. Najbrž so klicali iz lizing firme in stranki samo povedali da ji bodo odpeljali avto če takoj ne plača dolga. Sigurno pa tega niso povedali na lep način, ker to pri zamudnikih pač ne vžge. Potem ljudje to potencirajo, kot če bi ti najmanj prišli štirje črnogorci na vrata in te razbili ko kanto.
Iz moje prakse sem se naučil da pri dolgovih na lep način malo rešiš, Modeli se na tvoje opomine ponavadi požvižgajo, klice preko telefona ignorirajo, ko pa dobijo od sodišča odločbo o rubežu sredstev na TRR (skupaj s stroški izterjave ki so ponavadi kar visoki), te pa takoj pokličejo in prosijo za umik izterjave, in so pripravljeni takoj plačati vse dolgove.

Minilo je celo leto in na leasingu so se predramili in mi poslali poziv k mediaciji v zvezi z neplačilom.
Glede na vso situacijo so mi ponudili nek diskont in plačilo razlike v višini 8.000 €.

Med tem časom – vrnitev vozila nazaj lesingu marec 2009 do danes je vozilo zamenjalo nekaj lastnikov.

Preprodajalec je maja 2009 kupil “moje” vozilo + še eno manjše za smešno nizko ceno (pod realno tržno ceno), dve vozili je dobil za ceno enega!

“Moje” vozilo je preprodal naprej že v juniju 2009 za 15.600,00 €. Začuda, ko sem kontaktiral novega lastnika vozila, je ta navedel, da je kupil izredno lepo vozilo.

Te navedbe so na leasingu enostavno preslišali in še vedno zahtevajo svoj denar.
V ugovor imajo, nismo mi odgovorni za naše zaposlene oz tertje osebe npr. cenilca, “kdo kupi vozilo”. Tožite jih civilno!

Spoštovani!
Pri teh zadevah je pač tako da smo potrošniki oziroma kupci v podrejenem položaju.
Sam sem imel kot sem že zapisal v enem od forumov enako težavo. Šel sem tako daleč da sem celo podal kazensko ovadbo zoper zaposlenega v Lizing hiši in prodajalca kjer se je avto prodajal, pa so mi kljub predložitvi vse dokumentacije na policiji odgovorili da ni znakov kaznivega dejanja.
Po mojem je edina rešitev združitev vseh ki so jim zasegli avta, hiše ali druge stvari v skupnost ki bi tako bila močnejša in tako tudi bolj močna proti sedanjemu sistemu ko si praktično lizing hiše in banke krojijo pogodbe in jih celo razlagajo vsaka po svoje.
Sam sem zaradi bolezni obležal za leto dni, kot s.p. sem ostal brez prihodkov in tako možnosti poplačila obveznosti o reprogramiranju niso hoteli slišati ničesar, jas pa sem ostal brez dveh avtov in hiše. skupaj so me oškodovali za 180.000 €.
Kdo je kriv?
V prvi vrsti sam. Nisem predvidel vseh rizikov.

avto ti ne smejo prodati pod ceno takoj jih prijavi-ovadi če imaš cenitev tudi to predloži pa boš vidu kako bodo leteli na kup to so prevaranti z licenco ja to je mogoče samo v slo kr dej jih j…..

pozdrav;
pri meni je zadeva sledeča;
za OA sem najel finančni leasing pri banki. in vse do sedaj ko so nastali problemi redno plačeval. no pa da me za neplačilo takoj nekateri ne obsojate vam razložim zadevo:
februarja 2010 sem avto posodil sosedu za nunjo ker je bil priomer smrti v družini. ker pa je sosedu bil avto všeč in me je prosil da če lahko do registracije 2.7.2010 vozi avto na moje ime. ker sem se strinjal s tem da bova papirologijo z leasing hišo potem urejala ob registraciji in bo sosed sam do tedaj plačeval obroke. prvi obrok je še bil plačan pol pa se je ustavilo. ker je sosed imel najemniško stanovanje in so ga vrgli ven, se je odselil nazaj domov od mene cca 150km stran in sedaj ne plačuje obrokov in elasing hiša mene terja za plačilo obrokov ker je sosed poniknil in ne pridem v kontakt z njim po telefonu. vem pa kje stanuje. iz leasng hiše so poslali že drugi opomin za plačilo in pa za deponiranje predmeta in navedli da če se ne bo plačalo bodo poslali zunanje sodelavce-izterjevalce. sicer sva medsebojno interno pogodbo napisala tako da ga lahko iztožim če bo to potrebno po sodni poti, ne vem pa kako naj se z leasing hišo dogovorim o nastalem stanju.
zanima me ali me lahko leasing hiša kaj kaznuje ker druga oseba vozi avto za katerega sem sam najel leasing?
ne vem kako je registriral avto saj je registracija potekla brez moje vednosti? ali se morda vozi z neregistrirabnim avtom?

kaj naresti?
na leasnig hišo sem pošteno napisal mail, in kje se avto nahaja itd,… ampak nobenega odgovora, imam pa potrdilo da so mail prejeli,… oz da je sporočilo bilo dostavljeno.
kako dalje?
prosim za info oz pomoč.

lp

Čisto prav je da te rubijo, ker si avto ki ni tvoja last šenkal sosedu. Pokliči policijo pa javi da ti je sosed ukradu avto pa bo.

ja medsebojni dogovor je bil da bo avto imel on dalje v last in sva to dala tudi na papir seveda interni, ne morem pa sedaj rečt da mi je ukradu avto. vem pa da je zoperna zadeva in poduk v teških situacijah narest neki takega. sem bil dober sedaj pa tako,.. kako lahko nekdo ki prej dejansko skoraj skupaj živiš naredi neki takega?
dobrota je sirota.

To je dokaz, da je dobrota sirota. Avto ni bil ukraden in tudi prijava ni mogoča. Avto je potrebno poiskati in vzeti nazaj. V Leasing hišah so to najavejni početi, zato jim predlagajte, da avto vzamejo vašemu lumpu. Podaljša registracijo lahko edino leasing, povprašajte če so. Upam, da imate rezervne ključe, morda jih ima tudi leasing. To, da ste ga posodili pa mislim, da ni kršitev pogodbe. Vse je odvisno kaj ste podpisali, zato pogodbo še enkrat preberite. Sicer je pa v tej fazi najpomembnejše, da avto dobite nazaj.

Lp,

imam še en ključ od avta. sem ga hranil za vsak slučaj. mislim pa da ga na leasing hiši nimajo. če druge ne bo, bom pač moral posredovati podatke na leasing hišo kje se avto nahaja. upam vsaj to da me ne morejo kaznovati o tem da sem avto posodil,… drugače pa bom sam šel avto iskat in ga dostavil na leasing hišo.

New Report

Close