nepopularno mnenje: H&M ni zanič
Skoraj v vsaki temi o “kvalitetnih in nekvalitetnih trgovinah” sem videla precej komentarjev o tem, da so oblačila iz H&M nekvalitetna, se takoj uničijo, da so prosojna(?)…
Moje mnenje je, da te trditve veljajo le za tista najcenejša oblačila v H&M, kar so tiste majice za 5€, pajkice, pa mogoče še kakšne bluze za 10€… Pa že to pove nekaj o tistih, ki se zmrdujejo nad “cenejšimi trgovinami”, kupijo pa seveda tudi najcenejše stvari v teh trgovinah(?)…
Doma imam tudi nekaj kosov iz te trgovine, ki so pomojem stari že 8 let, pa nimajo niti ene luknje ali kakšne druge napake. Ne trdim, da so vsa H&M oblačila nevem kakšne kvalitete, niso pa vsa “nekvalitetna”, oz. vsaj 4/5 oblačil je zelo dobre kvalitete.
Je pa tudi res, da obstajajo taki ljudje, ki bodo takoj uničili vse, če jim daš nekaj za 1000€ ali pa za 20€.
Se strinjam, redno kupujem v h & m-ju, tudi zato ker je spotoma in se veckrat ustavim. Vsecna moda, dostopne cene. Kar nekaj garderobe, od kavbojk, trenirk, pa tudi sandal z visoko peto imam, modrčki ter kopalke so tudi ok. Vse noseno veckrat, tudi po vec sezon.
P.s.: nikoli pa nisem polagala pozornosti na znamke, saj mi je denar tudi pomemben, bolj, kot prezentacija na meni, imam raje polnejsi trr …
Vse trgovino leto za letom prodajajo ene in iste stile, ene in iste temne in zamolkle barve, eno in isto brezobličnost, da eno številko lahko prodajo čim večjemu številu kupk. Ene in iste majice in pajkice, kot da drugega ne obstoja.
Letos so moderne rumena, oranžna, koralno rdeča, pastelno modra. Kje se to vidi na konfekciji? Nikjer.
Hmm lansko leto so imeli ogromno oranžnih in rumenih oblačil, ampak kar je bilo je bilo… Sem pa videla “dost” pastelno modrih kosov v H&M
[/quote]
Od prvih 36 kosov na njihovi spletni strani jih je 6 kosov v dveh od modnih barv, 4 od teh kosov so v bistvu žaklji. Vse ostalo je kot zgoraj opisano. V drugih trgovinah je podobno.
Po tukajšnjih testiranjih se je 62{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} izdelkov uvrstilo v skupino nezadostne kakovosti, 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} v skupino „pomanjkljivo“, 8{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} v skupino „zadovoljivo“, 8{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} v skupino „dobro“ in 12{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} v skupino „priporočljivo“. Torej je 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} „šrota“.
Se popolnoma strinjam z OP. Pred dvema tednoma se je odprl Primark v Ljubljani in so že vsi veselo pljuvali kako je to sam kič, nobene kvalitetne robe itd. Pa sploh še nikoli niso bili v Primarku. Osebno sem bila v Primarku v Gradcu in je res, da nekatera oblačila niso vredna nobenega denarja, druga pa so zelo kvalitetna za svojo ceno in primerljiva z raznimi h&m, new yorker, c&a itd. Danes sem šla po nakupih, pregledala vse prej omenjene trgovine, nekatere stvari so vredu, druge ne. Je pač potrebno pogledati kakšen material je in pomeriti stvari preden nekaj kupiš. Za cirka 40 evrov sem dobila 3 bombažne majice na kratke rokave, jeans kratke hlače in 5 spodnjih hlač vse super kvaliteta. So oblačila primerljiva s tistimi izpred 50ih in več let? Seveda da ne. Takšnih stvari ne delajo več, ker če še niste opazili živimo v dobi konsumerizma, kjer je roba slabše kvalitete, da so z njimi čim manjši stroški, čim večji profiti in da se čimprej uniči/pokvari, da kupiš novo. Za hec sem šla še v OVS (bivši Vögele) ker so velika znižanja zaradi zapiranja trgovine. Tam navadne tanke majčke pod 20, 30 evrov sploh dobiš ne. Roba je bila katastrofa. Vse tanko, iz poliestra, cene pa kljub znižanju vsaj 2x višje kot v h&m in podobnih. Nimam nič proti ljudem, ki iščejo kvalitetna oblačila in so pripravljeni dati 50 evrov za navadno majico, ni pa prav da pljuvajo po trgovinah, ki so vredu in ljudeh, ki tam kupujejo, ker če zadnjih 20 let niste živeli pod kamnom veste kakšne so plače in da najprej pridejo računi, hrana, šele nato obleka in si nekateri dragih oblačil (katerih kvaliteta ni nujno garantirana) ne moremo privoščiti, še posebej ne tisti, ki bi radi kaj prihranili.
Tisti pa, ki iščete moderna oblačila si boste morali vzeti čas in čimveč trgovin obiskat in pomerit stvari in najt kar vam ustreza. Stopit v trgovino za 30 min in kupit neki super modernega, dober material in kroj plus barva ne bo šlo. Sem pa videla veliko oblačil v rumenkastogorčičnih odtenkih, veliko je tudi vojaško zelene barve, tudi modrih srajčk je veliko in rdečih oblekic, tako da se sigurno za vsakega kaj najde, pa živim v malem mestu, ne v centru Ljubljane.
H & M ni H & M-ju enak. Daleč najboljšega sem videla v Zagrebu. Roba, ki je Slovenci nikoli ne vidimo. Pri nas v NM – sam pofl. Dejansko nimaš kaj kupit. Ne mi s kvaliteto, če je ni. OVS isti drek. Pobrali najslabšo konfekcijo iz vse Evrope in jo pripeljali k nam. Zato ga pa že zapirajo. Saj kupci nismo tako neumni, da bomo kupovali poliestrske majice po 10 evrov.
H&M 10 let nazaj in danes sta dve popolnoma različni zgodbi. Sama imam nekaj njihovih starejših kosov, ki so iz kvalitetnih materialov in solidne izdelave. Danes zase tam be najdem skoraj nič, predvsem na račun nekvalitetnih materialov, vzamem si recimo kakšne bombažne majice za delo okrog hiše, športne pajkice in podobno. Za otroke pa tam najdem večino oblačil, ker imajo zanje še vedno veliko bombaža in ugodne cene.
Pred 10 leti sem kupila za sina bodije v hm. JMoja mama tako vse spravlja in jih je spravila. Sedaj imamo spet dojenčka in jih je mama privlekla na dan. Še danes izgledajo spodobno, kvaliteta pa neprimerljivo boljša kot bodiji, kot jih kupiš danes. Včasih bolj kompaktni, močnejši netki. Danes tanki da skoraj čez njih vidiš, po parih pranjih se delajo luknjice pri netkih. Če nisi pazljiv ko jih odpiraš jih z lahkoto odtrgaš stran. Ni primerjave z kvaliteto danes ail pa pred 10 let9
Že vsaj 20 let v H & M nisem našla nič zase, razen na otroški konfekciji. Če je pa že kaj v redu, ima pa tako ceno, da grem raje na net in poiščem kake popuste in kupim za isti denar neprimerno boljše oblačilo, pa še vsaka ta druga ga nima.
Kaj res lahko še kupite v H & M? Imela sem rada njihovo perilo, pa imajo toliko listkov všitih, da se mi lahko zmeša, ker me tako žulijo. Celo knjižico imajo všite ene navadne gate. C’mon.