Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Neposredno izvršljiv notarski zapis

Neposredno izvršljiv notarski zapis

pozdravljeni,

 

znancu sem posodil 10k. Ker mi jih kljub dogovoru po letu dni ni vrnil je pristal na podpis neposredno izvršljivega notarskega zapisa. To sva tudi storila in določila rok za vrnitev denarja 24 mesecev. Sedaj pa me zanima sledeče:

2. Kdaj je najkasneje da se sproži postopek? Koliko časa po poteku roka za vračilo denarja? (24 + X mesecev?)

3. Ko sprožim postopek, in se izkaže da dolžnik nima sredstev in premoženja za vračilo denarja, kaj potem? Ali se postopek ustavi, zastara, …. (jaz si z mojo kmečko pametjo predstavljam da se dolžniku usedejo na račun in pobirajo dol dokler se ne izplača dolg + zakonsko določene obresti)

 

Prosim za točne odgovore po alinejah.

 

lp Urmi

    Če imaš toliko denarja, si tudi plačaj advokata, da ti te zadeve uredi. Eni bi kar zastonj nasvete, o pa ja.

ko poteče rok za vračilo denarja, sprožiš izvršbo

ne čakaš

dokler obnavljaš postopke in terjaš denar, zahtevek ne zastara, razen, če bi človek šel v osebni stečaj

Ali ima ta tvoj znanec kaj premoženja? Izvršljiv notarski zapis je OK, samo če imaš kaj za izvršbo

Izvršljiv notarski zapis je izvršljiv naslov, na podlagi katerega lahko podaš predlog za izvršbo. Predlog narediš tule https://www.informiran.si/survey.aspx?catid=1000323&docid=844 natisneš, daš zraven notarski zapis in pošlješ na sodišče.

Če ima dolžnik kaj premoženja, torej denarja oz. prihodkov na računu bodo rubili. Njegov trr bo ostal blokiran, dokler zadeva ne bo poplačana. Če denarja nima in ima kakšno drugo premoženje, lahko izvršbo razširiš na druga sredstva (premičnin, nepremičnine, ipd.).

Če nima nič, nima nič. Če ni še vojska ne vzame. V tem primeru bo izvršba neuspešna. Lahko pa kasneje postopek ponoviš, če izveš, da pridobi kakšno premoženje, ali se zaposli.

Splošni zastaralni rok je 5 let. Koliko je za ta konkreten primer je potrebno preveriti. Vsekakor pa vložitev izvršbe zastaranje pretrga.

Spremljal, če bo šel v stečaj in če za to obstaja razlog, vloži ugovor zoper odpust obveznosti.

Hvala za odgovore. Mi je jasno. Bom ko bo aktualno preveril še pri odvetnikih ampak kar ste zapisali ima kar smisel. Vem da sedaj dolžnik nima premozenja in zaposlitve ampak sem prepričan da nebo vedno tako.

Kaj oa odkup terjatev? Imate izkušnje s tem? Danes sem pomislil da prodam terjatev, če v mojem primeru to sploh je…

 

Lp urmi

New Report

Close